Οι όροι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα αποσαφηνιστούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου είπε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά ακριβώς αυτό.
Τα πνεύματα οξύνθηκαν ιδιαίτερα με την αναφορά του υπουργού Οικονομικών στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, για το οποίο ανακοίνωσε ότι δεν δίνεται άλλη παράταση για τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του για το 2011, ενώ το χαρακτήρισε και μη βιώσιμο, προκαλώντας σφοδρή αντίδραση της Αντιπολίτευσης και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ που κατήγγειλε σχέδιο ξεπουλήματος του ΤΤ στα πρότυπα της ΑΤΕ.
Πάντως με αναδιατύπωση στο νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων αυξάνει το κεφάλαιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από 10 δισ. ευρώ σε 50, ο κ. Στουρνάρας έδωσε την δυνατότητα για μεγαλύτερη καθυστέρηση (τέσσερις μήνες έναντι τριών της αρχικής πρόβλεψης) στην δημοσίευση των εξαμηνιαίων οικονομικών εκθέσεων των τραπεζών συμπεριλαμβανομένου του ΤΤ- πάντα με σχετική υπουργική απόφαση.
Σε σχέση με το οικονομικό έτος 2011 ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε πως όλες οι τράπεζες κατέθεσαν με παράταση τις εκθέσεις τους τον Απρίλιο - πλην της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Ο κ. Στουρνάρας, απαντώντας σε αντιδράσεις επανέλαβε τη θέση ότι αν «αν το Δημόσιο έπαιρνε τις τράπεζες, η επιβάρυνση θα ήταν πολύ μεγαλύτερη».
«Δεν βάζουμε εμείς τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση. Τα δανειζόμαστε», είπε ο κ. Στουρνάρας.
Επίσης, επαναλαμβάνοντας ότι στην Ελλάδα η δημοσιονομική κρίση προκάλεσε την τραπεζική κρίση και όχι το αντίθετο, ξεκαθάρισε ότι για αυτόν «προέχει η σωτηρία του τραπεζικού συστήματος και όχι των τραπεζιτών».
Ο κ. Στουρνάρας τάχθηκε ευθέως υπέρ του μικρότερου αριθμού τραπεζών. «Ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος από αυτόν που έπρεπε. Έσκασε μια φούσκα. Δυστυχώς χρειαζόμαστε λιγότερες τράπεζες», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «σε άλλες χώρες η απόφαση είναι να κλείσουν, ενώ εδώ είναι να συγχωνευθούν, ώστε να διασωθούν και οι θέσεις εργασίας».
Σκληρή κόντρα για το ΤΤ
«Μη βιώσιμο» χαρακτήρισε στη Βουλή το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, με βάση την εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και ιδίως του ΣΥΡΙΖΑ και των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, επετέθη κατά του Γιάννη Στουρνάρα, υποστηρίζοντας πως συνειδητά απαξιώνει με τις δηλώσεις του το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με αναμενόμενες συνέπειες την κατάρρευση της μετοχής του και την έξοδό του από το Χρηματιστήριο.
Ο βουλευτής, ισχυρίστηκε επίσης, πως σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Χρ. Γκόρτσου, όλες οι ιδιωτικές τράπεζες έχουν λάβει παράταση κατάθεσης των εκθέσεών τους μέχρι την 31η Δεκεμβρίου - κάτι που διέψευσε ο υπουργός Οικονομικών - και πως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεν επανακεφαλαιοποιείται, προκειμένου να ιδιωτικοποιηθεί με τις ίδιες «χαριστικές» διαδικασίες, υπό τις οποίες δόθηκε η Αγροτική Τράπεζα στην Τράπεζα Πειραιώς:
«Αφού κουρέψατε τα ομόλογα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, θέλετε να δημοσιοποιήσετε την αρνητική του θέση; Γιατί το κάνετε αυτό;» ρώτησε τον υπουργό ο Π. Λαφαζάνης.
«Εσείς στην αναδιατύπωσή σας λέτε πως ο υπουργός μπορεί να παρατείνει την δημοσίευση των εκθέσεων και το κάνετε μονάχα για τις ιδιωτικές τράπεζες» πρόσθεσε.
«Δεν υποχρεώνουμε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Έχει λάβει τέσσερις παρατάσεις και απλώς δεν του δίνουμε πέμπτη, καθώς αυτό θα ήταν πράξη αδιαφάνειας» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών.
«Χαρακτηρίζετε το ΤΤ μη βιώσιμο, ενώ αποκλείετε τη Βουλή από τις εκθέσεις βιωσιμότητας. Η Τράπεζα της Ελλάδος αρνείται να δώσει τα στοιχεία αυτά στη Βουλή κάνοντας λόγο για «επαγγελματικό απόρρητο»» κατήγγειλε ο Π.Λαφαζάνης.
«Έχετε δει εσείς τις εκθέσεις αυτές, ή απλώς μεταφέρετε στη Βουλή τις εκτιμήσεις;» ρώτησε με τη σειρά του ο Ν.Μαριάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες).
«Δεν τις έχω δει, γιατί ο νόμος δεν μου το επιτρέπει. Αρμόδια κατά το νόμο είναι η εποπτική αρχή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Λαφαζάνης επέμεινε και ζήτησε επιτακτικά να δοθεί νέα παράταση στο ΤΤ για τη δημοσίευση του ισολογισμού του χαρακτηρίζοντας την απόφαση του υπουργού «παράνομη, παράτυπη και καταστροφική», και καλώντας τον να την ανακαλέσει.
«Το Ταχυδρομικό ταμιευτήριο είναι βιώσιμο. Περισσότερο από άλλες τράπεζες. Ανακεφαλαιοποιήστε το. Θα καταρρεύσει η μετοχή του με αυτά που κάνετε. Θα βγάλετε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εκτός χρηματιστηρίου και δεν θα μπορέσει να επανακεφαλαιοποιηθει», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
Να αναλάβουν οι τράπεζες τις ευθύνες τους
Πολλοί ήταν οι βουλευτές που άσκησαν κριτική στις τράπεζες για τις μεθόδους που ακολουθούν και κυρίως το κλείσιμο της στρόφιγγας των δανείων σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Στην εισήγησή της, η Φεβρωνία Πατριανάκου (ΝΔ) αναγνώρισε πως «οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, μειώνουν τις γραμμές χρηματοδότησης, και αυξάνουν μονομερώς τα επιτόκια (…) Χωρίς να έχει υπάρξει αυτοκριτική και ανάληψη ευθύνης από πλευράς τους, καλούμαστε να υπερψηφίσουμε την περαιτέρω κεφαλαιακή τους ενίσχυση».
Η απόφαση αυτή ωστόσο, «εξυπηρετεί τον εθνικό στόχο της αποτελεσματικότερης λειτουργίας και σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος» πρόσθεσε.
Η εισηγήτρια της ΝΔ, ζήτησε μεταξύ άλλων να υπάρξει απαίτηση και επιβολή ρυθμίσεων στις τράπεζες υπέρ των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ισχυρά κίνητρα στους ιδιώτες μετόχους να συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου με όριο συμμετοχής, να ληφθεί ειδική μέριμνα για την προστασία των μικρομετόχων, και να διασφαλιστεί ότι η ανακεφαλαίωση θα πραγματοποιηθεί σε συντριπτικό ποσοστό με κοινές μετοχές.
Σχετικές διευκρινίσεις ζήτησε και ο Γ. Μιχελογιαννάκης (Δημοκρατική Αριστερά).
«Υπάρχει κανείς που να μην πιστεύει πως η οικονομία μας χρειάζεται ισχυρό και σταθερό τραπεζικό σύστημα για να βγει από τη νεκροφάνεια;» σημείωσε και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ).
«Με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, απετράπη η περιρρέουσα ατμόσφαιρα της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος» επισήμανε.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσυπέγραψε τις προτάσεις της κυρίας Πατριανάκου, τονίζοντας πως το νομοσχέδιο αποφεύγει να θίξει παρόμοια ζητήματα και ζητώντας να υπάρξει «Μνημόνιο και για τις τράπεζες».
«Οι τράπεζες έχουν Μνημόνιο στην Ελλάδα - και μάλιστα πολύ αυστηρό. Αν όμως το κράτος έπαιρνε τις Τράπεζες, το κόστος για το Δημόσιο θα ήταν πολύ μεγαλύτερο. Εφόσον αναγνωρίζουμε λοιπόν πως οι μέτοχοι χάνουν τις τράπεζες λόγω της κρίσης και όχι για τα δικά τους λάθη, να μην τους δώσουμε την ευκαιρία μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, να πάρουν μέρος των τραπεζών πίσω, αν έχουν την δυνατότητα;» σημείωσε ο υπουργός, Γ.Στουρνάρας.
«Το ίδιο δεν ισχύει και για τους μικρομεσαίους;» αντέτεινε ο Ευ. Τσακαλώτος.
«Ζητούμε την κρατικοποίηση των τραπεζών που έχουμε ήδη χρυσοπληρώσει, διαγραφή των χρεών με κοινωνικά κριτήρια, ανακεφαλαιοποίηση των νοικοκυριών και των ασφαλιστικών ταμείων και όχι των τραπεζών» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Γιώργος Γερμενής.
«Ελληνικό τραπεζικό σύστημα χωρίς ισχυρό δημόσιο πυλώνα, δεν μπορεί να υπάρξει» υποστήριξε και ο Νότης Μαριάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες.)
«Ακόμα και με κρατικές τις τράπεζες, το ζήτημα είναι εάν τα κριτήρια των δανειοδοτήσεων θα είναι ιδιωτικοοικονομικά, ή θα είναι το 'τηλέφωνο του υπουργού' με το οποίο χρεοκόπησε η Αγροτική Τράπεζα» παρατήρησε ο Μάκης Βορίδης (ΝΔ).
«Όταν η Κίνα και η Κούβα κάνει αποκρατικοποιήσεις, εμείς θα κάνουμε επανακρατικοποιήσεις;» απάντησε από τη πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών.
Από πλευράς ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος παρατήρησε πως το νομοσχέδιο «δίνει στον υπουργό την ευχέρεια να έχει λυμένα τα χέρια του για στήριξη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς γνωρίζει πως η κρίση θα βαθύνει (…)»
«Η ανάκαμψη θα έρθει κάποια στιγμή, αλλά βασιζόμενη σε εργασιακό μεσαίωνα και σε λεηλασία του εθνικού πλούτου. Με τη δοσμένη διαχείριση, αυτό δεν μπορεί να αντιστραφεί» υποστήριξε ο βουλευτής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr