Το μεγάλο εγχείρημα αλλαγής του κλίματος και αποκατάστασης της εμπιστοσύνης για τη χώρα μας ξεκίνησε ο πρωθυπουργός, εγκαινιάζοντας τον κύκλο επαφών και συνεντεύξεων με την χθεσινή επίσκεψη του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ξεκινώντας με μία συνέντευξη στο γερμανικό ταμπλόιντ, Bild, ο κ. Σαμαράς προσπάθησε να δείξει την αποφασιστικότητα της νέας κυβέρνησης να προχωρήσει το πρόγραμμα προσαρμογής, ενώ άρχισε να διατυπώνει ανοιχτά το αίτημα για 2ετή παράταση της προσαρμογής χωρίς να ζητήσει νέο δάνειο.
Αργότερα, κατά την επίσκεψη του προέδρου του Eurogroup, ο κ. Σαμαράς σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «πολλά άλλαξαν στον τόπο μας το τελευταίο διάστημα και πολλά άλλα το αμέσως προσεχές διάστημα». Ο Πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι θα γίνουν σοβαρές προσπάθειες για την πάταξη της φοροδιαφυγής, την ασφάλεια των πολιτών αλλά και την αντιμετώπιση της μάστιγας της μετανάστευσης.
«Βαδίζουμε με σταθερότητα στο δρόμο της σταθεροποίησης» ανέφερε χαρκτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «η λογική είναι να μπούμε στην ανάπτυξη το ταχύτερο δυνατό γιατί μια οικονομία σε συνεχή ύφεση δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της και ασφαλώς δίνουμε προτεραιότητα στο θέμα της ρευστότητας».
Αργότερα, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, που θα δημοσιεύτηκε σήμερα, ο κ. Σαμαράς επέκρινε τους ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι κατά τους τελευταίους μήνες αναφέρθηκαν δημοσίως σε μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
"Πρέπει να είναι κανένας προσεκτικός, ώστε να μην τρομάζουν οι επενδυτές. Κάθε φορά που ένας Γερμανός, Ολλανδός ή Αυστριακός πολιτικός αναφέρεται στην έξοδό μας από την ευρωζώνη, λέω στον εαυτό μου: 'πώς μπορώ να ιδιωτικοποιήσω τις δημόσιες επιχειρήσεις; ποιός επιχειρηματίας θα θελήσει να επενδύσει ευρώ στην Ελλάδα, εάν βρεθεί υποχρεωμένος να εισπράττει δραχμές;'" υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς.
Πλέον το κυβερνητικό επιτελείο βρίσκεται στην τελική ευθεία για την αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Αγκέλα Μέρκελ, όπου θα τεθεί επί τάπητος η οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς και ο βαθμός εξέλιξης του ελληνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων.
Στη συνάντηση αυτή την Παρασκευή όπως και σ' αυτή με τον Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι το Σάββατο, θα τεθεί ουσιαστικά πλην ανεπίσημα το ελληνικό αίτημα για διετή επιμήκυνηση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.
Μέσα σε όλα αυτά, το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να οριστικοποιήσει τις τελικές λεπτομέρειες του πακέτου των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα στερήσει στην ουσία το μεγαλύτερο μέρος του συγκεκριμένου ποσού από την αγορά και την οικονομία.
Στόχος είναι να παρουσιαστεί στους δανειστές μας ένα απόλυτα αξιόπιστο πακέτο, ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα και οι προϋποθέσεις για την υποβολή αρχικά και αποδοχή στη συνέχεια του αιτήματος της χώρας μας για παράταση του χρόνου εφαρμογής του μνημονίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr