Όπως αναφέρει το Reuters, αυτά τα funds θεωρούν πως τα ομόλογα, που προσέλκυσαν ελάχιστους αγοραστές μετά το δεύτερο πακέτο διάσωσης του Μαρτίου που επέφερε βαριές ζημιές στους ιδιώτες επενδυτές, μπορεί τώρα να είναι ευκαιρία, καθώς αυξάνονται οι ελπίδες ότι οι πολιτικοί μπορούν να διατηρήσουν την Ελλάδα στον σωστό δρόμο για την επίτευξη των όρων των πακέτων διάσωσης.
Οι εικασίες ότι η Αθήνα μπορεί επίσης να εξασφαλίσει και κάποια μείωση του χρέους της, αυτή τη φορά σε βάρος των δημόσιων πιστωτών και των κεντρικών τραπεζών, ενθαρρύουν επίσης το ενδιαφέρον των θαρραλέων –και διακριτικών- αγοραστών.
Αν και οι όγκοι της αγοράς εξακολουθούν να είναι χαμηλοί, με πολλά funds να προτιμούν να αποφύγουν τις συναλλαγές τέτοιων «βομβαρδισμένων» τίτλων στο μόλις 17% της ονομαστικής αξίας, ένα fund, το Adelante Asset Management εκτιμά πως η επιφυλακτικότητα είναι παρατραβηγμένη: διπλασίασε τη συμμετοχή του σε ένα καλάθι ελληνικών ομολόγων στα περίπου 14 σεντς πριν από μερικές εβδομάδες.
Ο CEO της λονδρέζικης εταιρείας, Julian Adams, είχε αγοράσει μια πρώτη συμμετοχή στα 12,5 σεντς στο ευρώ λίγο πριν τις εκλογές του Ιουνίου, στοχεύοντας σε κέρδος ενός τρίτου από την πώληση της θέσης αυτής όταν η τιμή «έπιανε» τα 16 ή 17 σεντς.
Όμως, αν και ο αρχικός στόχος μόλις επιτεύχθηκε, ο Adams, η εταιρεία του οποίο διαχειρίζεται συνολικά 110 εκατ. δολάρια, αποφάσισε να συνεχίσει το παιχνίδι, αυξάνοντας την έκθεση του fund του στο ελληνικό χρέος στο 4% από 2%.
«Εξαρτάται από το πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα», παραδέχθηκε ο Adams σε συνέντευξή του, ωστόσο «βλέπει» αύξηση των τιμών κατά μερικές ακόμα μονάδες. «Αν τα γεγονότα συνεχίσουν να εξελίσσονται, τότε τα 20-25» θα μπορούσαν να είναι μια πιθανή τιμή για τα ομόλογα.
Ο Adams βασίζει την πρόβλεψή του στην πιθανότητα το σχέδιο περικοπής δαπανών της Ελλάδας να εγκριθεί από την τρόικα, ενώ οι ιδιώτες ομολογιούχοι θα μπορούσαν να επωφεληθούν αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποδεχθεί απώλειες επί των θέσεών της.
«Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα πάνε πολύ καλά», τόνισε. «Φαίνεται ότι διαπραγματεύονται τις απαραίτητες περικοπές στον προϋπολογισμό για τα επόμενα χρόνια. Φαίνεται ότι θα έχουν τη συμφωνία της τρόικας», συμπλήρωσε.
Ο Adams βλέπει επίσης μια πιο μακροπρόθεσμη ενίσχυση από την διαγραφή από πλευράς δημόσιων πιστωτών μέρους των χρεών της Αθήνας. «Το ΔΝΤ έχει κάνει προσομοιώσεις χρέους, που δείχνουν ότι η Ελλάδα χρειάζεται μεγαλύτερο ‘κούρεμα’ χρέους», σημείωσε. «Αυτό θα πρέπει να προέλθει από τον επίσημο τομέα, κάτι που θα ήταν εξαιρετικά θετικό για τους ομολογιούχους του ιδιωτικού τομέα».
Ο Adams όμως δεν είναι ο μόνος που αυξάνει την έκθεσή του στην Ελλάδα. «Υπάρχει μια γενική αίσθηση ότι υπάρχει ένα πιο ευνοϊκό outlook», δήλωσε στο Reuters prime broker του Λονδίνου.
«Έχουμε δει μια αύξηση στους όγκους τις τελευταίες τρεις-τέσσερις ημέρες, όμως εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλοί, περίπου 10 με 20 εκατ. ευρώ την ημέρα», σημείωνε trader από την Αθήνα, προσθέτοντας ότι ορισμένες ξένες τράπεζες και «περιστασιακά» hedge funds ήταν οι αγοραστές
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr