Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής (ONS), η Γηραιά Αλβιόνα εμφάνισε δημοσιονομικό έλλειμμα 557 εκατομμυρίων στερλινών (708,8 εκατομμύρια ευρώ) τον Ιούλιο, λόγω της κάθετης πτώσης των εσόδων κυρίως από τη φορολογία των επιχειρήσεων, αλλά και εξαιτίας των αυξημένων δαπανών. Στο έλλειμμα δεν περιλαμβάνονται τα «πακέτα» στήριξης των τραπεζών, ενώ στον ίδιο μήνα πέρυσι η χώρα εμφάνιζε πλεόνασμα 2,8 δισεκατομμυρίων στερλινών στον προϋπολογισμό της.
Προειδοποίηση από Fitch
Υπό αυτά τα δεδομένα ο οίκος πιστοληπτικών αξιολογήσεων Fitch Ratings διαμήνυσε ήδη προς την κυβέρνηση Κάμερον ότι θα επανεξετάσει την αξιολόγηση του τριπλού «Α» για τη Βρετανία. Στέλεχος του οίκου Fitch προειδοποίησε μάλιστα, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν πρέπει να εγκαταλείψει τον δρόμο της λιτότητας.
«Πιστεύω πως η εγκατάλειψη του σχεδίου Α, χωρίς ένα αξιόπιστο σχέδιο μείωσης του πολύ υψηλού ελλείμματος, το οποίο εξακολουθεί να αυξάνεται στη Βρετανία με μεγάλο ρυθμό, θέτει κάποιους κινδύνους», σχολίασε ο επικεφαλής του τμήματος Global Sovereign Ratings της Fitch, κ. Ντέιβιντ Ρίλεϊ.
«Πιστεύουμε πως υπάρχει περιορισμένος χώρος για ελιγμούς για τη βρετανική κυβέρνηση ώστε να λάβει κάποιου είδους μέτρα για την ανάπτυξη της οικονομίας», τόνισε ο ίδιος.
Φωτίζοντας, μάλιστα, ακόμη περισσότερο το δίλημμα που αντιμετωπίζει η βρετανική κυβέρνηση, το στέλεχος του οίκου Fitch πρόσθεσε ότι «αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί η καλύτερη αναπτυξιακή πολιτική μπορεί να μην είναι συμβατό με την αξιολόγηση του τριπλού Α στη Βρετανία ή σε άλλες χώρες».
Πτώση για τα έσοδα
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα έσοδα από φορολογία μειώθηκαν κατά 0,8% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, ενώ μόνο τα έσοδα από τη φορολογία επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 19,3%, γεγονός που αποδίδεται ως επί το πλείστον στην οικονομική στασιμότητα. Οι κρατικές δαπάνες από την άλλη πλευρά αυξήθηκαν κατά 5,1%. Η «μαύρη τρύπα» στον κρατικό προϋπολογισμό αιφνιδίασε τους αναλυτές, καθώς προέβλεπαν πλεόνασμα 2,2 δισεκατομμυρίων στερλινών.
Μαίνεται η ύφεση
Η δύσκολη μάχη που δίνει η Βρετανία να βγει από την ύφεση έχει αρχίσει να εντείνει τους φόβους στους οικονομικούς κύκλους του Λονδίνου ότι ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών κ. Τζορτζ Οσμπορν δεν θα επιτύχει τον στόχο που έχει θέσει για συγκράτηση του ελλείμματος στα 120 δισεκατομμύρια στερλίνες κατά το τρέχον οικονομικό έτος. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 5,8% του ΑΕΠ εφέτος από 8,2% του ΑΕΠ για το οικονομικό έτος 2011-2012.
Μέχρι στιγμής ο κ. Οσμπορν έχει αντικρούσει τις πιέσεις που δέχεται για χαλάρωση της αυστηρής πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζει, υποστηρίζοντας ότι αυτή η πολιτική «θωρακίζει» τη Βρετανία απέναντι στην κρίση χρέους της ευρωζώνης. Το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών προβλέπει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ξεπεράσει τον στόχο του κ. Οσμπορν και θα διαμορφωθεί στα 138,5 δισεκατομμύρια στερλίνες στη διάρκεια του τρέχοντος οικονομικού έτους που λήγει τον Μάρτιο του 2013.
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι τα έσοδα από τη φορολογία των επιχειρήσεων ήταν μειωμένα κατά 1,7 δισ. στερλίνες τον Ιούλιο σε σχέση με πέρυσι, παρ’ όλο που ο μήνας αυτός συνήθως έχει υψηλά φορολογικά έσοδα. Το ένα εκατομμύριο από τα απολεσθέντα έσοδα, πάντως, οφειλόταν στον πετρελαϊκό κλάδο, καθώς η Total αναγκάσθηκε να διακόψει τις εργασίες της σε εγκαταστάσεις της στη Βόρεια Θάλασσα λόγω διαρροής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr