Τα πρώτα δείγματα της ελληνοισραηλινής συνεργασίας φαίνεται ότι διαφάνηκε μετά τη χθεσινοβραδυνή δήλωση του Κύπριου υπουργού Εμπορίου Νεοκλή Συλικιώτη ότι το Ισραήλ έδωσε θετική απάντηση στο αίτημα της Κύπρου για παραχώρηση φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες εντός Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί τριμερής σύσκεψη Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ για την διαμόρφωση λεπτομερών σχεδίων εξόρυξης και μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ώστε να εξασφαλιστεί η συγχρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό Ταμείο, ανοίγοντας έτσι μεταξύ των τριών χωρών ένα ενεργειακό σταυροδρόμι που μπορεί να επωφελήσει και τις τρεις πλευρές.
Φαίνεται ότι η πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, στην Αθήνα, εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον για τις επενδύσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Μάλιστα, αυτό επιβεβαιώνει και η συνοδεία του Πέρες η οποία αποτελούνταν από επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ενέργειας, των αγροτικών τεχνολογιών, των αφαλατώσεων και της διαχείρισης υδάτινων πόρων, της ναυτιλίας, του εμπορίου και του τουρισμού.
Σε αυτή τη βάση η αναβάθμιση των σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ θεωρείται ότι είναι κομβικής σημασίας, τόσο για την ελληνική όσο και για την ισραηλινή κυβέρνηση, με τους Ισραηλινούς να βρίσκονται σε αναζήτηση ευκαιριών στη χώρα μας. Εξάλλου το Ισραήλ, εκτός από το στρατηγικό του βάθος στη Μεσόγειο, αναζητά και μία νέα περιφερειακή ταυτότητα, αλλά και διεξόδους για τη δική του οικονομία.
Άλλωστε, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές, εξαιρετικής πλέον σημασίας είναι και η πρόσφατη συμφωνία στενής συνεργασίας για την από κοινού υποστήριξη του έργου κατασκευής του νοτίου διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου, στην οποία κατέληξαν ο Ιταλός υφυπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, αρμόδιος για την ενέργεια, Κλαούντιο ντε Βιντσέντι και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκης Παπαγεωργίου.
Οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι μέχρι τα μέσα του φθινόπωρου πρέπει να υπογραφεί τριμερής διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας-Αλβανίας και Ιταλίας, των χωρών δηλαδή από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός.
Τις πρωτοβουλίες για την υπογραφή της τριμερούς διακρατικής συμφωνίας αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο διαχειρίζεται και τη διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας ως προς την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο κρατών.
Στα επόμενα στάδια θα συζητηθούν λεπτομέρειες, γιατί το επόμενο βήμα σε δεύτερη φάση είναι μεταξύ Ελλάδος, Ιταλίας και Αλβανίας, ώστε να μπουν οι λεπτομέρειες που αφορούν σε αυτό το project και τη διέλευση του συγκεκριμένου αγωγού.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr