Πόθεν έσχες που θα επεκτείνεται σε ολόκληρη της οικογένεια σκέφτεται να εισάγει το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να περιορίσει τα φαινόμενα διάσπασης των περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν με "μαύρο χρήμα" σε άλλα μέλη της οικογένειας.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, μέσω πληροφοριαξών συστημάτων σχεδιάζεται η διασύνδεση των συγγενικών προσώπων, ώστε να διασταυρώνονται πιο εύκολα οι συναλλαγές που θεωρούνται ύποπτες. Σε συνδυασμό με το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις, το οικονομικό επιτελείο θέλει να βάλει σε τάξη τα στοιχεία κινητής και ακίνητης περιουσίας με τους κατάλληλους "συνδέσμους" που να προδίδουν ύποπτες συναλλαγές.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι εκκρεμεί παράλληλα και η δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, στην οποία θα περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία των δηλώσεων «πόθεν έσχες» των δημοσίων υπαλλήλων θα λύσει τα χέρια των επιθεωρητών. Για τη λειτουργία του νέου συστήματος στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, έχει ήδη προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη (έχουν ανοιχθεί οι προσφορές).
Στη βάση αυτή, στην οποία θα περνούν ηλεκτρονικά όλα τα «πόθεν έσχες», περίπου δύο εκατομμυρίων πολιτών, θα έχουν πρόσβαση όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, οι οποίοι θα παρακολουθούν όλες τις μεταβολές των περιουσιακών στοιχείων.
Σε επόμενο στάδιο θα εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα προσδιορισμού των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων που θα βασίζεται στην υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή αναλυτικών δηλώσεων «πόθεν έσχες» και στον έλεγχο της προέλευσης όλων των κεφαλαίων που διακινούν οι φορολογούμενοι, είτε αυτά δαπανώνται για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, είτε διατίθενται για καταναλωτικές ανάγκες, είτε αποταμιεύονται.
Ειδικότερα οι φορολογούμενοι θα δίνουν αναλυτική αναφορά στην εφορία για:
-Κάθε ευρώ που έχουν ξοδέψει από το διαθέσιμο εισόδημά τους και έχουν πάρει απόδειξη. Θα δηλώνεται το σύνολο των οικογενειακών δαπανών (αγορές τροφίμων, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, ενοίκιο, δίδακτρα, κινητή τηλεφωνία, οικιακές υπηρεσίες, νομικές και ιατρικές υπηρεσίες, ταξίδια κ.ά. Ενα μικρό ποσοστό 10% - 20% του εισοδήματος θα εξαιρεθεί από τη συλλογή παραστατικών αφού για κάποιες δαπάνες δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν αποδείξεις.
-Τις αποταμιεύσεις σε καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων κ.λπ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr