Το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι η Τρόικα θέτει ζήτημα απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο που θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου θα πρέπει να προχωρήσει η εργασιακή εφεδρεία, ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων.
Θεωρείται έτσι βέβαιο ότι το καθεστώς θα αφορά 40.000 με 45.000 υπαλλήλους στον στενό δημόσιο τομέα (π.χ. υπουργεία) αλλά και ΔΕΚΟ, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε άλλους φορείς του Δημοσίου.
Κατά προτεραιτότητα σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας θα τεθούν υπάλληλοι Οργανισμών και Φορέων του Δημοσίου που συγχωνεύονται ή καταργούνται. Επίσης το μέτρο αφορά τους υπαλλήλους σε σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και όσους είναι κοντά στη σύνταξη.
Οι διαδικασίες αξιολόγησης των προσόντων των υπαλλήλων θα πρέπει να ξεκινήσουν εντός του Σεπτεμβρίου. Οι υπάλληλοι υψηλών προσόντων των φορέων στους οποίους μπαίνει λουκέτο θα αξιοποιηθούν στον στενό δημόσιο τομέα, ενώ όσοι έχουν περιορισμένα τυπικά προσόντα θα μπουν σε εφεδρεία.
Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο οι εργαζόμενοι που θα επιλεγούν να παραμείνουν σε καθεστώς εφεδρείας για τρία χρόνια έναντι ενός έτους που ισχύει σήμερα.
Γι'αυτό το χρονικό διάστημα οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν το 60% του μισθού τους, ποσό το οποίο θα μειώνεται κλιμακωτά. Στο διάστημα αυτό οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν θέση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα ή να απολυθούν στην τριετία.
Ολα τα σενάρια τα οποία επεξεργάζεται το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών θα τεθούν υπόψιν των τριών πολιτικών αρχηγών ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr