Είναι χαρακτηριστικό, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ σε περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση και αυξημένη οικονομική δραστηριότητα την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου έξι στις δέκα επιχειρήσεις φορδιαφεύγουν. Συγκεκριμένα το διάστημα από 27 μέχρι 30 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν 642 έλεγχοι.
Από τους ελέγχους αυτούς βρέθηκαν συνολικά 367 παραβάτες και διαπιστώθηκαν 3.256 παραβάσεις. Το μέσο ποσοστό παραβατικότητας διαμορφώθηκε στο 57,1%. αλλά στους δημοφιλείς προορισμούς όπως Ρόδο, Κω, και Εύβοια το ποσοστό παραβατικότητας φθάνει το 80,8%. Ειδικότερα στην Κω ελέγχθηκαν 27 επιχειρήσεις και στις 20 από αυτές διαπιστώθηκαν 49 παραβάσεις Την ίδια εικόνα συνάντησαν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ στην Εύβοια όπου κατά τον έλεγχο 52 επιχειρήσεων βρέθηκαν 42 επιχειρήσεις με φορολογικές παραβάσεις. Στη Ρόδο ελέγχθηκαν 34 επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 29 απ΄αυτές.
Η τρόικα αρνείται να δεχθεί οποιοδήποτε πρόβλεψη εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής για το 2013 και ταυτόχρονα περιορίζει το στόχο για την περίοδο 2013 2016 κατά 50%. Υπενθυμίζεται ότι μετά από πολύ αγώνα, συνεχείς διαπραγματεύσεις και αλλαγές πηγών εσόδων η τρόικα είχε συμφωνήσει στην πρόβλεψη εσόδων της τάξης των 3,8 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής μέχρι το 2016, εκ των οποίων τα 924 εκατ. θα εγγράφονταν στον προυπολογισμό του 2013 και το 1,022 δισ. ευρώ σε αυτόν του 2014.
Μετά την τελευταία τους επίσκεψη στην Αθήνα, όμως, οι ελεγκτές παίρνουν πίσω το αρχικό τους «οκ» για τις εξαιρετικά αμφίβολες αυτές εγγραφές, αρνούμενοι τελείως την πρόβλεψη για το 2013 και ψαλιδίζοντας εκείνη των 3,8 δισ. ευρώ μόλις στο 1,9 δισ. ευρώ, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για νέα «ισοδύναμα» μέτρα. Την ίδια στιγμή όμως ακόμα και το ελληνικό οικονομικό επιτελείο δείχνει να παραδέχεται ότι πολύ δύσκολα τα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής θα ξεπεράσουν τα 130 εκατ. ευρώ το 2013 που σημαίνει, αφενός ότι θα λείψουν αυτομάτως από τον προυπολογισμό περί τα 800 εκατ. ευρώ (!) αφετέρου ότι είναι στα αλήθεια πολύ δύσκολο να περιορίσει κανείς αποτελεσματικά ένα εθνικό ...σπόρ.
Αυτά, ενώ ο κ. Σταικούρας καλεί συγκεκριμένα φορείς και υπηρεσίες πριν καταρτίσουν τον προυπολογισμό εσόδων οικονομικού έτους 2013, να λάβουν υπόψη τους πέραν από τις αποδόσεις των μέτρων που έχουν νομοθετηθεί «και όποιες άλλες τυχόν παρεμβάσεις εσόδων θεσπισθούν μέχρι την ημερομηνία υποβολής των προτάσεων των υπηρεσιών» (20 Αυγούστου 2012).
Τέτοιου είδους παρεμβάσεις, δεν θα είναι αναγκαστικά νεά μέτρα αλλά όπως ανεφέρουν παράγοντες του νυπουργείου Οικονομικών, μπορέι να είναι ευνοϊκές ρυθμίσεις για την καταβολή των φόρων και ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, έλεγχοι με συνοπτικές διαδικασίες για το κλείσιμο ανέλεγκτων φορολογικών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και κίνητρα για την εμφάνιση αδήλωτων εισοδημάτων.
Σύμφωνα έτσι με τις εντολές του αν. υπουργού Οικονομικών οι αρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες θα πρέπει να υποβάλλουν τις προτάσεις τους μεχρι τις 20 Αυγούστου, λαμβάνοντας υπόψη τα εξής:
- Ο προσδιορισμός του ύψους των προβλεπομένων εσόδων σε κάθε κατηγορία θα αναφέρεται στις προσδοκώμενες εισπράξεις και όχι στις βεβαιώσεις των εσόδων. Το στοιχείο της βεβαίωσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση υπολογισμού των εισπράξεων.
- Τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις για τις αποδόσεις των μέτρων που νομοθετήθηκαν σε τρεις δόσεις από το κοινοβούλιο (Ιούνιος 2011, Οκτώβριος 2011 και Φεβρουάριος 2012), καθώς και τις όποιες άλλες τυχόν παρεμβάσεις για τα έσοδα γίνουν έως την ημερομηνία υποβολής των προτάσεων των υπηρεσιών.
- Τις πλέον επικαιροποιημένες μακροοικονομικές προβλέψεις για την περίοδο 2012-2016 (όπως ρυθμός ανάπτυξης, ανεργία, πληθωρισμός) Οι δημοσιονομικοί στόχοι καθώς και οι αναγκαίες διαρθρωτικές και δημοσιονομικές παρεμβάσεις για τη μείωση των ετήσιων δημοσιονομικών ελλειμμάτων καθορίζονται από το Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής και προσδιορίζουν τους άξονες στους οποίους η ελληνική οικονομία πρέπει να κινηθεί με στόχο τη σταδιακή μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3%, την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και τη διαμόρφωση του ύψους του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα.
- Οι προτάσεις για το ύψος των εσόδων, πέραν του οικονομικού έτους 2013, θα αφορούν και τα οικονομικά έτη 2014, 2015 και 2016.
Αύξηση των οφειλών του Δημοσίου
Εν τω μεταξύ, το Γενικό Λογιστήριο του κράτους ανακοίνωσε πως οι ανεξόφλητες οφειλές του Δημοσίου αυξήθηκαν για τον Ιούνιο στα 6,618 δισ. ευρώ
Το Μάιο οι ανεξόφλητες οφειλές ανέρχονταν σε 6,445 δισ. ευρώ. Από το σύνολο των οφειλών το μεγαλύτερο ποσό, ύψους 2,982 δισ. ευρώ, αφορά οφειλές των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, τα 1,630 δισ. ευρώ χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους, 907 εκατ. ευρώ οφειλές των υπουργείων και 771 εκατ. ευρώ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr