Σε αρνητικές υποβαθμίζει η Μoody's τις προοπτικές των άριστων πιστοληπτικών αξιολογήσεων Γερμανίας, Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου, εξαιτίας της εντεινόμενης αβεβαιότητας για την κρίση στο ευρώ. Η μοναδική χώρα στην Ευρωζώνης που α οίκος αξιολογεί με σταθερό Aaa είναι πλέον η Φινλανδία.
Ο οίκος αιτιολογεί επίσης την κίνησή του αναφέροντας πως το ενδεχόμενο ελληνικής εξόδου από το ευρώ και η «αυξανόμενη πιθανότητα», όπως αναφέρει, να χρειαστούν στήριξη η Ισπανία ή η Ιταλία συγκαταλέγονται στους παράγοντες που οδηγούν στην υποβάθμιση του outlook των τριών χωρών.
«Δεδομένης της μεγαλύτερης ικανότητάς τους να απορροφήσουν το κόστος που θα συνδέεται με αυτήν την στήριξη, το βάρος θα πέσεις πιθανότατα κυρίως στις χώρες με υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση, εάν η Ευρωζώνη διατηρηθεί στην παρούσα της μορφή» αναφέρει η Moody's.
Μετά την απόφαση αυτή του οίκου, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απάντησεαπάντησε, αναφέροντας σε ανακοίνωση του πως «η Γερμανία θα παραμείνει άγκυρα οικονομικής σταθερότητας.Το υπουργείο Οικονομικών λαμβάνει υπόψη του την άποψη της Moody's», τονίζεται στην ανακοίνωση, αλλά διευκρινίζεται ότι η Ευρωζώνη έχει θέσει σε εφαρμογή «μια ολόκληρη σειρά μέτρων, τα οποία θα οδηγήσουν σε βιώσιμη σταθεροποίηση, ενώ η πολύ στέρεη κατάσταση της οικονομίας της ίδιας της Γερμανίας δεν έχει αλλάξει».
Ανησυχία και από τους «σοφούς» του Βερολίνου
Εν τω μεταξύ, Ο Βόλφγκανγκ Φραντζ , επικεφαλής της ανεξάρτητης κυβερνητικής επιτροπής οικονομικών συμβούλων (οι αποκαλούμενοι σοφοί) δήλωσε στη Sueddeutsche Zeitung ότι ανησυχεί πως ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα προκαλέσει domino effect και θα πλήξει και άλλες χώρες.
Ο Φραντζ στη συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα, τονίζει πως ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν «ελεγχόμενη» και προσθέτει «το ερώτημα αφορά περισσότερο στο εάν η κατάσταση θα ήταν ελεγχόμενη στην περίπτωση που η συζήτηση για έξοδο πλήξει την Ισπανία και την Ιταλία». Πρόσθεσε ακόμα πως ο κίνδυνος του να επηρεαστούν και άλλες χώρες από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, είναι το «καθοριστικό ρίσκο».
Ο Γερμανός οικονομολόγος σχολίασε επίσης πως το ότι επετράπη στην ΕΚΤ να χρηματοδοτεί το κρατικό χρέος είναι «θανάσιμο αμάρτημα» ενώ τόνισε πως τα ευρωομόλογα δεν είναι πολύ υποσχόμενα.
Μια θεραπεία για την κρίση που ο ίδιος υποστηρίζει, είναι να δημιουργηθεί ένα ειδικό fund εξαγορών που θα συγκεντρώνει το ευρωπαϊκό κρατικό χρέος και θα το αποπληρώνει με τον καιρό.
Ο Φραντζ τόνισε ότι η επιτροπή οικονομικών συμβούλων θα παρουσιάσει μια νέα μελέτη για ένα τέτοιο ταμείο, «στις επόμενες ημέρες».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr