Πρόκειται στην ουσία για τα πρώτα ευρω- κονδύλια που θα δει μετά από πολλούς μήνες η στεγνή από ρευστό ελληνική αγορά, καθώς από την αρχή του χρόνου έως σήμερα, οι εκταμιεύσεις της ΕΤΕπ ήταν μηδενικές, φτάνοντας μόλις τα… 10 εκ. ευρώ, λόγω της δυσπιστίας με την οποία αντιμετώπιζε η τράπεζα την ελληνική οικονομία.
Είναι επίσης σημαντικό ότι στη συμφωνία που έκλεισε στη συνάντηση των υπ. Οικονομικών και Ανάπτυξης Γιάννη Στουρνάρα και Κωστή Χατζηδάκη με τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ και Πλούταρχο Σακελλάρη αντίστοιχα, δεν υπάρχει αναφορά σε «ρήτρα δραχμής» για την αποπληρωμή της τράπεζας, θέμα που ανεπισήμως είχε τεθεί όλο το προηγούμενο διάστημα. «Ξεκαθαρίστηκε σε ότι αφορά τη ρήτρα ότι οι πληρωμές θα γίνουν σε ευρώ, δεν υπήρχε θέμα αναφοράς σε δραχμή, αλλά δεν ήταν και ξεκάθαρο αυτό το σημείο», ανέφερε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο κ. Στουρνάρας.
Η συμφωνία απασχόλησε και τα ξένα μέσα ενημέρωσης, με τους Financial Times να επισημαίνουν ότι έρχεται μετά από μήνες διαπραγματεύσεων της Αθήνας με την ΕΤΕπ, που δίσταζε να πει το «ναι», ανησυχώντας από μια τόσο μεγάλη έκθεση στον ελληνικό κίνδυνο.
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία
Εκτός της ενίσχυσης των μικρομεσαίων, η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομών, και την παροχή στήριξης από την ΕΤΕπ για την ολοκλήρωση των 5 αυτοκινητοδρόμων, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν εκτιμήσεις για τα ποσά που θα διοχετευτούν στην αγορά, ούτε και χρονοδιαγράμματα.
Τα κονδύλια προς τους μικρομεσαίους, όσο και εκείνα για τα μεγάλα έργα, θα δοθούν -όπως έχει εδώ και μήνες δρομολογηθεί- μέσω δύο ταμείων, του Ταμείου Εγγυοδοσίας και του Ταμείου Επιμερισμού Κινδύνου για Έργα υποδομών αντίστοιχα. Και στις δύο περιπτώσεις, τα δύο ταμεία θα χρηματοδοτηθούν με πόρους του ΕΣΠΑ και με κεφάλαια που θα μοχλεύσει η ΕΤΕπ.
Ειδικά για το Ταμείο Εγγυοδοσίας, με βάση τη συμφωνία που είχε υπογραφεί το Μάρτιο αλλά που λόγω της μέχρι πρότινος άρνησης της ΕΤΕπ ενεργοποιείται τώρα, η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ θα είναι 500 εκ. ευρώ, και από την ΕΤΕπ 1 δισ. ευρώ (η μόχλευση δηλαδή θα είναι 1:2). Το χρονοδιάγραμμα, προβλέπει υλοποίηση των εκταμιεύσεων σε τρεις φάσεις : Η πρώτη που ξεκινά το Σεπτέμβριο προβλέπει χορήγηση 600 εκατ. ευρώ ως και τον Ιανουάριο του 2013, δηλαδή μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Στη δεύτερη φάση, ως τον Δεκέμβριο του 2013, θα έχουν εκταμιευθεί άλλα 400 εκ. ευρώ, και επιπλέον 440 εκ. ευρώ στη τρίτη φάση ως το τέλος του 2015.
Πως ξεπεράστηκαν τα εμπόδια
Με τη συμφωνία μπαίνει τέλος σε ένα πολύμηνο θρίλερ γύρω από τη συμμετοχή της ΕΤΕπ στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, με κυριότερο μεταξύ των άλλων εμπόδιο, τη περιβόητη «ρήτρα δραχμής». Ένα θέμα που αν και ουδέποτε είχε τεθεί επισήμως από στελέχη της ΕΤΕΠ, ήταν γνωστό πως ανεπισήμως συζητιόταν και πως η τράπεζα είχε απαιτήσει να συμπεριληφθούν στις συμβάσεις της με ελληνικές επιχειρήσεις όροι που θα την εξασφαλίζουν στο ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ.
Επισήμως η ΕΤΕΠ ουδέποτε είχε παραδεχθεί ότι τέθηκε τέτοιο θέμα - «ρήτρα δραχμής δεν υπήρξε ποτέ», είπε χαρακτηριστικά χθες ο απερχόμενος αντιπρόεδρός της Πλούταρχος Σακελλάρης. Ωστόσο όπως επισήμανε ο κ. Στουρνάρας «το σημείο αυτό δεν ήταν ξεκάθαρο». Το γεγονός αυτό μαζί με τη γενικότερη δυσπιστία μελών του Δ.Σ της τράπεζας για την Ελλάδα, είχε συμβάλλει στην καθυστέρηση των διαδικασιών ενεργοποίησης των δύο Ταμείων.
Χατζηδάκης : «Ψήφος εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία»
"Σε μία περίοδο που το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη ρευστότητας, η ενεργότερη συμμετοχή της ΕΤΕπ θα επιτρέψει την επαναφορά του ιδιωτικού τομέα, να πάρει ανάσα", δήλωσε ο κ. Στουρνάρας. «Ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα», χαρακτήρισε τη συμφωνία ο υπ. Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, «καθώς η χρηματοδότηση δεν αφορά μόνο την οικονομική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των έργων υποδομής αλλά η συνεργασία θα επεκταθεί στη διευκόλυνση της πραγματοποίησης ξένων επενδύσεων και ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα μας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr