Τις επόμενες ημέρες αναμένεται το σχέδιο να συζητηθεί με την τρόικα προκειμένου να οριστικοποιηθεί και στη συνέχεια να ξεκινήσει η καταβολή των δόσεων. Σύμφωνα με αυτό θα καθορίζονται ανάλογα με το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος των φορολογούμενων οι δόσεις και θα επεκτείνονται ως και τον επόμενο Μάιο, δηλαδή 7-10 μηνιαίες δόσεις.
Σύμφωνα με τη νέα νομοθετική ρύθμιση ο αριθμός των δόσεων για την εξόφληση των οφειλών προς την εφορία θα καθοριστεί ανάλογα με το ύψος της οφειλής αλλά και το ύψος του εισοδήματος του φορολογούμενου. Σε αυτό το σχέδιο ρύθμισης προβλέπεται η εξόφληση των φόρων αρχικά σε τρεις διμηνιαίες δόσεις και μετά θα υπάρχουν μέχρι και έξι μηνιαίες δόσεις.
Για όσους υποβάλλουν τις δηλώσεις τους μετά την λήξη των προθεσμιών θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο και θα χάσουν το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ.
Επίσης, δε θα ισχύει γι αυτούς η ευνοϊκή ρύθμιση των δόσεων.
Αν ο φορολογούμενος δεν είναι συνεπής στη ρύθμιση, θα χάνει το πλεονέκτημα των δόσεων και η συνολική οφειλή θα είναι απαιτητή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012, υπό την απειλή ενεργοποίησης των μέτρων είσπραξης ληξιπρόθεσμων που αφορούν κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.
Αναλυτικά σύμφωνα με την προτεινόμενη ρύθμιση:
- Οσοι επιλέξουν 10 ισόποσες δόσεις θα πρέπει να καταβάλλουν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013 το 70% της οφειλής (σε επτά δόσεις) και τους υπόλοιπους 3 μήνες το 30% της οφειλής.
- Στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι επιλέξουν να καταβάλουν 10 μη ισόποσων δόσεων θα πρέπει να καταβάλλουν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013 το 60% της οφειλής που αφορά τις επτά πρώτες δόσεις και το υπόλοιπο ποσό μέχρι τον Μάιο του 2013
- Σε επτά δόσεις και μέχρι Φεβρουάριο του 2013 μπορούν να καταβάλλουν το φόρο οι φορολογούμενοι με οικογενειακό εισόδημα από 50.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ
- Σε τρείς διμηνιαίες δόσεις θα καταβάλλουν το φόρο οι φορολογούμενοι με εισοδήματα υψηλότερα των 100.000 ευρώ
Το οικονομικό επιτελείο προωθεί άμεσα τις παραπάνω ρυθμίσεις σε μία προσπάθεια ελάφρυνσης των φορολογουμένων , ώστε να δώσει τις ανάσες που χρειάζεται η οικονομία για να μην βυθιστεί περισσότερο στην ύφεση.
Τα στοιχεία με τα οποία ο Γ. Στουρνάρας έρχεται αντιμέτωπος ήδη είναι απελπιστικά. Σύμφωνα με πληροφορίες,στο οικονομικό επιτελείο αναμένεται ότι εφέτος η ύφεση θα είναι τουλάχιστον 6,5% - υπερδιπλάσια της αρχικής πρόβλεψης 2,8% που είχε συμφωνηθεί με την τρόικα και είχε αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό. Υπάρχουν μάλιστα και εκτιμήσεις που ανεβάζουν την ύφεση ακόμη και στο 7%, όσο δηλαδή ήταν και πέρυσι. Συνολικά, την τελευταία πενταετία έχει χαθεί το ένα πέμπτο του ελληνικού ΑΕΠ, με τη σωρευτική ύφεση να ξεπερνά το 20%.
Ληξιπρόθεμα
Η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα θα αορά όσους έχουν χρέη έως 10.000 ευρώ αν είναι φυσικά πρόσωπα ή έως 75.000 στην περίπτωση επιχειρήσεων. Για τους υπόλοιπους, το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει ελέγχους - εξπρές με συνοπτικές διαδικασίες για να κλείσει όσο περισσότερες εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις μπορεί έως το τέλος του έτους.
Βασική διαφορά της νέας ρύθμισης που προωθείται θα είναι η πλήρης διαγραφή των προσαυξήσεων.
Συνήθως σε ανάλογες ρυθμίσεις παρέχεται διαγραφή του 100% των προσαυξήσεων σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης. Στη σχεδιαζόμενη ρύθμιση διαγραφή των προσαυξήσεων θα κερδίζουν όλοι οι φορολογούμενοι, ακόμα κι αν επιλέξουν το μάξιμουμ των 60 δόσεων, ξεπληρώσουν δηλαδή τις οφειλές τους σε ορίζοντα πέντε ετών.
Μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη διαγραφή των προσαυξήσεων θα είναι η συνέπεια του φορολογουμένου. Αν πληρώνει ανελλιπώς τις δόσεις του, θα ξεπληρώσει πρώτα τη βασική οφειλή και όταν φτάσει στις προσαυξήσεις, αυτές θα διαγράφονται στο σύνολό τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα δεν καλοβλέπει τη νέα ρύθμιση. Αλλωστε τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ετέθη σε εφαρμογή η ισχύουσα έως τα τέλη Ιουλίου ρύθμιση, αρχική πρόθεση του υπουργείου ήταν και πάλι να υπάρχουν έως και 60 μηνιαίες δόσεις. Με παρέμβαση της τρόικας ο αριθμός των δόσεων περιορίστηκε στις 24 και η ρύθμιση συγκέντρωσε για μία ακόμη φορά περιορισμένη ανταπόκριση.
Από τη δεξαμενή των 46 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών, στο πρώτο εξάμηνο του έτους το υπουργείο Οικονομικών κατάφερε να εισπράξει 693,207 εκατομμύρια ευρώ. Θα αποτελέσει και αυτό ένα επιχείρημα για να πειστούν οι τροϊκανοί πως μόνο με πολλές δόσεις θα μπορέσει το υπουργείο Οικονομικών να προσελκύσει μεγάλη πλειοψηφία από περίπου 800.000 φορολογουμένους με οφειλές που δεν ξεπερνούν τα όρια των 10.000 και 75.000 ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr