Το φαινόμενο της ανεργίας αρχίζει και παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις στη χώρα, με τα μεγάλα αστικά κέντρα να διεκδικούν το μεγαλύτερο «κομμάτι» από την «πίτα» των ανέργων.
Ενδεικτικό είναι πως στα μεγάλα αστικά κέντρα ο αριθμός των ανέργων συνεχίζει να σημειώνει αύξηση, με το νομό Αττικής να αυξάνει τον ποσοστό των ανέργων, από 23,2% που ήταν τον το Μάρτιο να ανεβαίνει στο 23,4% για τον Απρίλιο. Η λογική αιτιολόγηση αυτού του γεγονότος δείχνει πως οι απώλειες που σημειώνουν οι εργαζόμενοι στα μεγάλα αστικά κέντρα ενισχύεται, με ολοένα περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κλείνουν, πράγμα που συμβάλει στην περαιτέρω αύξηση της ανεργίας.
Είναι ενδεικτικό πως αν και το εμπόριο κινείται σε ρυθμούς εκπτώσεων και τουριστικής σεζόν, οι άνεργοι αυξάνονται, που αποτελεί ξεκάθαρο αποτέλεσμα των λουκέτων που κυριαρχούν στην αγορά, παρά της ανεπίσημης έναρξης της τουριστικής περιόδου.
Μεγαλύτερο θύμα όλων η Κρήτη
Και αν στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας η ανεργία απλά κατέγραψε μια αύξηση, τα δεδομένα είναι πολύ χειρότερα για την Κρήτη. Σύμφωνα, πάντα, με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το ποσοστό ανεργίας στο νησί από 20,6% το Μάρτιο, εκτινάχθηκε στο 24,6% για τον Απρίλιο. Μια αύξηση της τάξεως του 4% που θεωρείται υπερβολικά μεγάλη από τους εργατολόγους, πωλώ δε μάλλον στη χρονική περίοδο των 30 ημερών. Αν και οι πρώτες τουριστικές αφίξεις είχαν ξεκινήσει στην Κρήτη από τις αρχές του Απριλίου, οι ειδικοί εκτιμούν πως δεν πρόκειται να υπάρξει μεγάλη μείωση της ανεργίας, παρ’ όλης της τουριστικής κίνησης που αναμένουν οι ξενοδόχοι του νησιού.
Αξίζει να σημειωθεί ακόμη πως περιοχές που έχουν ως «βαρύ τους όπλο» τον τουρισμό, δε φαίνεται να ξεκολλάνε από υψηλά ποσοστά ανεργίας, μιας και η περιφέρεια του Ιουνίου κατέγραφε αύξησης της ανεργίας κατά 0,4% τον Απρίλιο σε σχέση με το Μάιο, ενώ ανάλογη άνοδο είχαμε και στο Αιγαίο όπου παρατηρήθηκε αύξηση της ανεργίας κατά 1% μονάδα.
Εντείνεται η ανησυχία από τα στοιχεία του ΟΑΕΔ
Και ενώ οι αριθμοί από την ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία στα μεγάλα αστικά κέντρα και στις τουριστικές περιοχές μόνο ως ευοίωνα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, τα στοιχεία που έρχονται από τον ΟΑΕΔ δίνουν ακόμα μια χειρότερη χροιά στο ζήτημα της ανεργίας.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, οι μακροχρόνια άνεργοι αυξήθηκαν σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα κατά 5.284 άτομα (+1,61%), με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση να έχει καταγραφεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (3,59%), και κατά 72.987 άτομα (+28,03%) από τον Ιούνιο του 2011.
Το σύνολο των εγγεγραμμένων ατόμων που δήλωσαν ότι δεν αναζητούν εργασία για το μήνα Ιούνιο 2012 ανήλθε σε 126.935 άτομα, από τα οποία 35.704 είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και μεγαλύτερο των 12 μηνών και 91.231 εγγεγραμμένα για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, από τους 782.493 εγγεγραμμένους ανέργους, οι 329.198 είναι άνδρες (ποσοστό 42,07%) και οι 453.295 είναι γυναίκες (ποσοστό 57,93%).
Στην ηλικιακή ομάδα από 30-54 ετών αναλογεί το 63,11% των εγγεγραμμένων ανέργων, στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 αναλογεί το 27,25% και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών αναλογεί το 9,64%.
Στο εκπαιδευτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναλογεί το 46,90% των εγγεγραμμένων ανέργων, στο εκπαιδευτικό επίπεδο υποχρεωτικής εκπαίδευσης (έως 3η Γυμνασίου) αναλογεί το 34,93%, στο εκπαιδευτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 17,04% και στο εκπαιδευτικό επίπεδο χωρίς εκπαίδευση αναλογεί το 1,13%.
Στους Έλληνες υπηκόους αναλογεί το 92,31% των εγγεγραμμένων ανέργων, στους υπηκόους τρίτων χωρών το 6,10% και στους υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1,59%.
Ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων ανέρχεται σε 187.678 άτομα και εμφανίζεται μειωμένος κατά -29.211 άτομα, ποσοστό -13,47% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Μάιο.
Από το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, το 84,39% είναι κοινοί επιδοτούμενοι, το 7,26% είναι επιδοτούμενοι σε οικοδόμο-τεχνικά επαγγέλματα, το 4,01% είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων επιδοτούμενοι, το 3,13% είναι εποχικοί λοιποί επιδοτούμενοι (αγροτικά), το 0,64% είναι εκπαιδευτικοί επιδοτούμενοι και το 0,56% είναι λοιποί επιδοτούμενοι.
Αλέξανδρος Βέλμαχος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr