Στις αρχές του φθινοπώρου θα κληθούν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι να υπογράψουν τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ενώ πριν από αυτό θα γίνει μια κρίσιμη συνάντηση όλων των συμβαλλόμενων πλευρών με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, την ερχόμενη Πέμπτη, για να ξεκαθαρίσουν οι θέσεις που υπάρχουν μεταξύ ΣΕΝ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΕ.
Ο κ. Βρούτσης, τόνιζε όλες τις προηγούμενες μέρες ότι «από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπάρχει καμία πρόθεση για περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού», ωστόσο οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες σημείωναν πως η τρόικα θα ασκήσει πιέσεις και σΆ αυτό το κομμάτι το Σεπτέμβριο, όταν και θα γίνει ο έλεγχος για την πορεία του οικονομικού προγράμματος στη χώρα μας.
Σημειώνεται πως τον Φεβρουάριο ο κατώτερος μισθός είχε μειωθεί κατά 22%, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στα 586 ευρώ μεικτά (για τους νέους η μείωση είναι 32%). Μάλιστα, στο Μνημόνιο προβλεπόταν πως το καλοκαίρι θα συζητηθεί εκ νέου ο καθορισμός του κατώτερου μισθού.
Τι ζητά η κάθε μεριά
Η θέση της ΓΣΕΕ θα είναι να ζητήσει επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ μεικτά, παρά τις αρνητικές εισηγήσεις που φαίνεται να υπάρχουν από την Ευρώπη. Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Γιάννης Παναγόπουλος, έχει ήδη τονίσει πως «δεν πρόκειται να συζητήσουμε για καμία καινούργια μείωση μισθών, μιας και οι εργαζόμενοι έχουν φτάσει σε οριακό σημείο.»
«Ναι» σε μία αύξηση του κατώτερου μισθού -ώστε να φτάσει τα 710 με 720 ευρώ- λένε από την πλευρά τους έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες, που είναι έτοιμοι να συζητήσουν και μία σειρά άλλων θεμάτων. Για παράδειγμα, η ΓΣΕΒΕΕ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της επέκτασης των συμβάσεων και σε όσες επιχειρήσεις δεν μετέχουν στη διαπραγμάτευση.
Πάντως, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος, σημειώνει χαρακτηριστικά πως «πρωτεύον είναι να διασφαλιστεί η δυνατότητα και όχι απλά η επιθυμία της κυβέρνησης να νομοθετήσει αυτά που θα προτείνουν οι κοινωνικοί εταίροι».
Από την πλευρά του ΣΕΒ έχει κατά καιρούς επισημανθεί πως το θέμα δεν είναι ο κατώτερος μισθός, αλλά κυρίως το μέσο εργασιακό κόστος σε συγκεκριμένους τομείς. Το θέμα αυτό είχε τεθεί από την πλευρά των βιομηχάνων τον Μάιο, όταν μεταξύ άλλων είχε επισημανθεί πως «ευγενείς» συμβάσεις προβλέπουν αμοιβές 20% έως 100% πάνω από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση.
Δείχνουν το μέλλον οι νέες κλαδικές;
Στο μεταξύ, σε δύο κλάδους -τα ξενοδοχεία και τα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα- υπήρξε συμφωνία για την υπογραφή νέων κλαδικών συμβάσεων. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για μία «ενθαρρυντική εξέλιξη» και πρόσθεσε πως «σήμερα περισσότερο από ποτέ οι κοινωνικές συμφωνίες είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση της ομαλότητας στην αγορά εργασίας. Αποτελούν ένα ακόμα βήμα εξόδου από την κρίση».
Τέλος, πρέπει να επισημανθεί ότι στόχος του υπουργού Εργασίας είναι να υπάρξει μία εφ' όλης της ύλης συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους, που θα αφορά και στην αντιμετώπιση της ανασφάλιστης εργασίας. Το πρόβλημα της μαύρης εργασίας έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, καθώς από τους ελέγχους προκύπτει πως ένας στους τρεις εργαζομένους δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη.
Οι αλλαγές στους κατώτερους μισθούς και στις Συλλογικές Συμβάσεις
TI ΙΣΧΥΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ
Κατώτερος μισθός 751-μεικτά
Επέκταση των κλαδικών συμβάσεων που υπογράφονται από την πλειοψηφία και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις
Εξάμηνη μετενέργεια των συμβάσεων
Μετά τη λήξη της μετενέργειας και αν δεν υπάρξει νέα σύμβαση διατηρούνται ο βασικός μισθός και όλα τα επιδόματα
Μονομερής προσφυγή στον ΟΜΕΔ, που βγάζει απόφαση για μισθούς και θεσμικά αιτήματα
Οι συμβάσεις προβλέπουν αυξήσεις και ωριμάνσεις στους μισθούς
ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ΜΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Κατώτερος μισθός 586 ¤ μεικτά
Δεν ισχύει η επέκταση για όσες επιχειρήσεις δεν συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση
Τρίμηνη μετενέργεια των συμβάσεων
Μετά τη λήξη της μετενέργειας και αν δεν υπάρξει νέα σύμβαση διατηρούνται ο βασικός μισθός και τέσσερα μόνο επιδόματα
Η απόφαση βγαίνει μόνο για τους μισθούς και υπό τον όρο πως συναινούν και οι δύο πλευρές (εργοδότες και συνδικάτα)
Καμία αύξηση δεν θα δοθεί για όσο διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα, ενώ «παγώνουν» και οι ωριμάνσεις μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr