Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «R», οι τελευταίες ενδείξεις που έχουν οι άνθρωποι της αγοράς του τουρισμού, αναφέρουν ότι η κίνηση στη συγκεκριμένη «βιομηχανία» θα είναι τουλάχιστον στο ίδιο επίπεδο με τα περσινά αποτελέσματα, κάτι που προκαλεί εντύπωση δεδομένου της πανευρωπαϊκής κρίσης, αλλά και του κλίματος που είχε διαμορφωθεί στο συγκεκριμένο χώρο τους προηγούμενους μήνες.
Τα πρώτα θετικά μηνύματα είναι για το υπουργείο Οικονομικών. Λαμβάνοντας υπ όψειν το γεγονός πως ο φόρος εστίασης θα παραμείνει στο 23% και ότι δε θα υπάρξει μεγάλη πτώση στις τουριστικές επιχειρήσεις, αποτελεί χαράς ευαγγελίων για το ΥΠΟΙΚ, που προσπαθεί απεγνωσμένα να εξοικονομήσει πόρους απ’ όπου μπορεί.
Αν και από τους ανθρώπους της αγοράς του τουρισμού δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιο θα είναι συνολικά το ποσό που θα τζιραριστεί το καλοκαίρι, είναι βέβαιο ότι θα κυμανθεί κοντά στα περσινά επίπεδα, που σημαίνει ότι το υπουργείο θα εξασφαλίσει ένα σημαντικό ποσό, μιας και τα σενάρια για μείωση του ΦΠΑ εστίασης στο 13% από το 23%, δε φαίνονται πιθανά, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες.
Στο θέμα των τιμών που θα κρατήσουν οι ξενοδόχοι για την υπολειπόμενη τουριστική περίοδο, φαίνεται πως μόνο μειωμένες δε θα είναι. Πηγές από το υπουργείο Ανάπτυξης ανέφεραν ότι οι τιμές για τον Αύγουστο μόνο μείωση δεν παρουσιάζουν, μάλιστα σε κάποιες περιοχές, π.χ. Πήλιο, υπάρχει και μια αυξητική τάση όσον αφορά τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.
ΣΕΤΕ: «Πιστεύουμε πως όλα θα πάνε καλά»
Κατά των αρνητικών προβλέψεων εμφανίστηκε και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, με τον υπεύθυνο Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του ΣΕΤΕ, Ξενοφών Πετρόπουλο, να δηλώνει αισιόδοξος στο «R» για την κίνηση που θα έχει η αγορά μέχρι το τέλος της τουριστικής περιόδου. «Παρατηρήσαμε το τελευταίο διάστημα του Ιουνίου να υπάρχουν μερικές μέρες που υπήρξε ρεκόρ στις κρατήσεις. Αυτό βέβαια δε σημαίνει και κάτι το ιδιαίτερο αλλά είναι ενδεικτικό πως μπορούμε να κάνουμε θετικές σκέψεις για τη τουριστική κίνηση τις επόμενες εβδομάδες.» Ο κ. Πετρόπουλος μας ανέφερε ότι «το κλίμα είναι πολύ καλύτερο απ’ ό,τι ήταν τους περασμένους μήνες. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι η κίνηση δε θα είναι ακριβώς ίδια με τα επίπεδα του 2011, αλλά λογικά δε θα υπάρξει μεγάλη διαφοροποίηση με την περσινή χρονιά».
Για το 2011, τη χώρα μας επισκέφθηκαν περίπου 16,5 εκατ. τουρίστες, με τους υπολογισμούς των ειδικών να αναφέρουν ότι η φετινή κίνηση αναμένεται να σημειώσει μικρή πτώση, κάπου στα 16 εκατ. τουριστών.
Ωστόσο είναι σημαντικό να σημειωθεί πως από τα 16,5 εκατ. τουριστών που ήρθαν στη χώρα μας πέρυσι, κάπου στις 500.000 με 600.000 είχαν προγραμματίσει τις διακοπές τους σε χώρες της Β. Αφρικής και της Μ. Ανατολής. Αλλά μετά τα γεγονότα της «Αραβικής Άνοιξης», αναγκάστηκαν να αλλάξουν την επιλογή τους, προς τη χώρα μας. Αν κάποιος εξαιρέσεις αυτούς τους τουρίστες – πελάτες, ο αριθμός της τουριστικής κίνησης για τη χώρας μας πέρυσι ανήρθε στις 15,9 εκατ. τουρίστες ή 16 εκατ. Αν τα συγκρίνει κανείς αυτά με τις εκτιμήσεις για τα φετινά νούμερα, θα δει ότι διαφοροποιήσεις στην ουσία δεν υπάρχουν.
Αποκαλυπτικά τα στοιχεία από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους
Μιλώντας στο «R», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων, κ. Παναγιώτης Προύτζος, τόνισε πως «σύμφωνα με τα στοιχεία η τουριστική κίνηση αναμένεται να κυμανθεί σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το 2011. Αν και οι πρώτες εκτιμήσεις πραγματικά φανέρωναν πως θα υπάρξει πτώση, φαίνεται ότι οι επισκέψεις των τουριστών θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με τα περσινά, και σε μερικές περιοχές μπορεί να παρατηρηθεί αύξηση.»
Υπάρχει όμως λόγος για το κλίμα «κατάρρευσης» του τουρισμού, στο οποίο προέβησαν πολλοί κατά το προηγούμενο διάστημα; Ο κ. Προύτζος αποκαλύπτει μια ιδιαίτερα… ελληνική συνήθεια που λόγω οικονομικής κρίσης διαχέεται και στην Ευρώπη. «Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ένα φαινόμενο που ήταν άγνωστο στους περισσότερους Ευρωπαίους που ερχόντουσαν για διακοπές στη χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια. Το να γίνονται οι κρατήσεις πριν από αρκετό χρονικό διάστημα, όπως συνηθιζόταν αποτελεί παρελθόν και αντί γι αυτό κλείνονται τουριστικά πακέτα λίγο πριν την έναρξη των διακοπών. Αυτό εξηγείται απόλυτα από το γεγονός ότι η οικονομική αβεβαιότητα που υπάρχει σ’ όλη την Ευρώπη, έχει οδηγήσει τον κόσμο στο να μετράει τα χρήματα του και να κλείνει τις διακοπές του πολύ κοντά στην ημερομηνία που είναι για να τις αρχίσει».
Έχει ενδιαφέρον αν αυτό το κλίμα «ανθελληνισμού» που καλλιεργούν κάποιοι σε Ελλάδα και Γερμανία επηρεάζει τον ελληνικό τουρισμό προξενώντας απώλειες στις κρατήσεις των Γερμανών για τη χώρα μας. Ο κ. Προύτζος μας αναφέρει ότι «υπήρχε πραγματικά μια πτώση σ’ ότι αναφορά τη Γερμανία για τους πρώτους μήνες του 2012 που άγγιζε το 30% - 40% αλλά αυτό μόνο για τις προ - κρατήσεις. Η πραγματικότητα είναι πως έχει υπολογιστεί μείωση των Γερμανών τουριστών στην Ελλάδα, αλλά δεν πιστεύουμε ότι θα ξεπεράσει το 16%, μπορεί και λιγότερο».
«Οι πραγματικές απώλειες από τον εσωτερικό τουρισμό»
Όπως εκτιμά ο κ. Προύτζος, η τουριστική κίνηση θα κυμανθεί σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το 2011 «και σε μερικές περιοχές φαίνεται ότι θα υπάρξει μια μικρή αύξηση». Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΕ – ΥΤΕ, τη μεγαλύτερη και ουσιαστικά μόνη πληγή ο τουρισμός «θα την έχει από την πτώση του εσωτερικού τουρισμού», των Ελλήνων δηλαδή που λόγω της οικονομικής ένδειας που βρίσκονται δε θα μπορέσουν να πάνε διακοπές. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου 30% με 40% των Ελλήνων που έκαναν διακοπές πέρυσι δε θα μπορέσουν να πάνε φέτος εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν (σύμφωνα με την εκτίμηση της ΠΟΕΕ – ΥΤΕ).
Κερδισμένοι οι ξενοδόχοι παρά την κρίση
Σε όλα τα προηγούμενα πρέπει να σημειωθεί και η μείωση στις απολαβές των εργαζομένων στην οπόια συμφώνησαν εργοδότες – εργαζόμενοι του χώρου, που φτάνει το 15%, ενώ εκτιμήσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης αναφέρουν πως αναμένεται να παρατηρηθεί αύξηση των τιμών σε κάποια ξενοδοχεία, σε τιμές που παραμένουν στα ίδια επίπεδα με το 2011. Αν συνυπολογιστούν και αυτά στα παραπάνω, είναι φανερό ότι παρ ‘όλα όσα ειπώθηκαν τους τελευταίους μήνες περί «διάλυσης του τουρισμού» και κατάρρευσης της «βαριάς βιομηχανίας της χώρας» η συγκεκριμένη αγορά δε φαίνεται να βγαίνει ιδιαίτερα χαμένη από τη φετινή σεζόν, που βρίσκει όλη την Ευρώπη σε καιρό κρίσης και μακράς οικονομικής ύφεσης.
Αλέξανδρος Βέλμαχος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr