Το πρώτο διαπραγματευτικό τεστ θα δώσει σήμερα ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, αφού θα βρεθεί ενώπιον των ομολόγων του στο Eurogroup. Εκεί θα βρεθούν και τα πρώτα πορίσματα των ελεγκτών, ενώ δεύτερη επίσκεψη της τρόικας αναμένεται μέσα στον Ιούλιο.
Οι επικεφαλής του κλιμακίου των ελεγκτών θα περιγράψουν την κατάσταση, όπως την κατέγραψαν στις επαφές τους, ενώ ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα επιχειρήσει να πείσει τους ομολόγους του για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ήδη έχουν αφήσει να εννοηθεί πως για να εκταμιευτεί η επόμενη δόση του δανείου, θα πρέπει να κριθεί πως έχει ξανατεθεί σε τροχιά η υλοποίηση του Μνημονίου, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, καλείται να πείσει του εταίρους πως η Αθήνα θα κερδίσει το χαμένο χρόνο.
Παράλληλα, οι Βρυξέλλες διαμηνύουν πως «δεν θα υπάρξουν νέα χρήματα για την Ελλάδα μέχρι το Εurogroup να αποφασίσει ότι το πρόγραμμα ξαναμπήκε σε τροχιά», όπως είχε αναφέρει αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
Σήμερα αναμένεται να υπάρξει και το λεπτομερές σχέδιο για τη στήριξη των ισπανικών τραπεζών, ενώ θα δοθούν και οι λεπτομέρειες για τους μηχανισμούς διάσωσης ESM και EFSF. Οι Ευρωπαίοι θα δώσουν χρονοδιάγραμμα, επιτόκια και όρους σε περίπτωση ενδεχόμενης βοήθειας. την ίδια ώρα θα πρέπει να βάλουν ένα όριο στις Ολλανδικές και Φινλανδικές απαιτήσεις. Αξίζει ωστόσο εδώ να σημειωθεί ότι για τις αποφάσεις του ESM θα πρέπει να εξασφαλιστεί το 85% της πλειοψηφίας ώστε να ληφθούν αποφάσεις, επομένως οι ενστάσεις της Φινλανδίας και της Ολλανδίας θα μπορούσαν να καμφθούν εάν συμφωνήσει το σύνολο των υπουργών. Παράλληλα, σύμφωνα με άλλες διαρροές, πιθανότατα το σημερινό Eurogroup να υιοθετήσει την πρόταση της Κομισιόν να μην χρειάζονται κρατικές εγγυήσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, με την προϋπόθεση όμως να υπάρξει ενιαία εποπτική αρχή.
Το Eurogroup αναμένεται να καταλήξει σε πολιτική συμφωνία σχετικά με το ισπανικό αίτημα για στήριξη του χρηματοπιστωτικού τομέα, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία επικύρωσης από τα εθνικά Κοινοβούλια της βοήθειας, που μπορεί να φτάσει μέχρι 100 δισ. ευρώ. Σ' αυτήν, αναμένεται να δοθεί παράταση ενός έτους για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαρρέουν, η Ισπανία θα πρέπει να εμφανίσει έλλειμμα 6,3% το 2012, 4,5% το 2013 και 2,8% το 2014.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι τα ζητήματα της κοινής εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών και της χρήσης των κεφαλαίων από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης, θα κρατήσει μήνες, δεδομένων των διαφωνιών που έχουν ανακύψει μεταξύ των χωρών-μελών της Ζώνης του Ευρώ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr