Τα τελευταία όπλα ώστε να επανεκκινηθεί η ευρωπαϊκή οικονομία έβγαλε στο τραπέζι ο Mario Draghi, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανακοινώνοντας χτες ότι το επιτόκιο καταθέσεων... εκμηδενίζεται.
Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η μείωση των επιτοκίων θα ενθαρρύνει τις τράπεζες να αυξήσουν το δανεισμό και να σταματήσουν τη συσώρευση μετρητών, καθώς περίπου 800 δισ. ευρώ παραμένουν στο λογαριασμό overnight της ΕΚΤ. Μάλιστα, το ποσό που αντλήθηκε από τις εμπορικές τράπεζες μέσω των προγραμμάτων φθηνών 3ετών δανείων, τα επονομαζόμενα LTROs.
Το πρόβλημα είναι ότι η μαζική ρευστότητα που έχει εισρεύσει στην αγορά μέσω των προγραμμάτων φθηνού δανεισμού της ΕΚΤ (LTROs) δεν έχει αξιοποιηθεί στην πραγματική οικονομία. Επιχειρήσεις και καταναλωτές δείχνουν αποκλεισμένοι από κάθε πτυχή της πιστωτικής επέκταση. Τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ δείχνουν αρνητικούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης στην ευρωζώνη, ενώ την ίδια ώρα πολλές κυβερνήσεις αδυνατούν να δανειστούν με χαμηλά επιτόκια.
Η ΕΚΤ αντιμετώπιζε μια σημαντική πρόκληση. Με μία σαφή επεκτατική νομισματική πολιτική σε συνδυασμό με υπερβάλλουσα ρευστότητα και πολύ χαμηλά επιτόκια δανεισμού, οδήγησε σε μία έντονη διαδικασία τραπεζικής απομόχλευσης που προκάλεσε συσσώρευση υποχρεώσεων προς την Ευρωσύστημα. Την ώρα που έχουμε συνέχιση και εμβάθυνση της ύφεσης στις περιφερειακές οικονομίες , στον πυρήνα της ευρωζώνης η χαλαρή νομισματική πολιτική, ευνόησε τις πληθωριστικές πιέσεις.
Σύμφωνα με τον Martin Van Vliet της ING η ΕΚΤ έκανε μια αρκετά πειραματική κίνηση στο επιτόκιο καταθέσεων στο μηδέν με στόχο την αποθάρρυνση των τραπεζών να 'ξεφορτώνουν' χρήμα στην ΕΚΤ.
Για τον Julian Callow της Barclays, με το επιτόκιο καταθέσεων πλέον στο μηδέν, δημιουργέιται το ερώτημα εάν το επιτόκιο δανεισμού θα μειωθεί κι άλλο. Κατά την άποψη μας η ΕΚΤ έχει πιθανόν υπερεκτιμήσει τη μείωση του δομικού πληθωρισμού κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες.
Πάντως ο γενικός διευθυντής της γερμανικής ομοσπονδιακής ένωσης ιδιωτικών τραπεζών (BdB), Michael Kemmer, επέκρινε την κίνηση της ΕΚΤ, αναφέροντας μεταξύ άλλων «οι τράπεζες ήδη έχουν μικρότερα κέρδη από τη διαφορά των επιτοκίων όταν καταθέτουν χρήματα στην ΕΚΤ αλλά αξίζει λόγω της υψηλότερης ασφάλειας που έχουν. Τίποτα δεν θα αλλάξει γι’ αυτό στην παρούσα κατάσταση παρά τη μηδενική απόδοση στις καταθέσεις μίας ημέρας. Είναι βασικό για τις πιο αδύναμες τράπεζες να αναδιαρθρώσουν τους ισολογισμούς τους και να παρουσιάσουν εφικτά επιχειρηματικά μοντέλα ώστε να αποκτήσουν κεφάλαια για να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία τους στη διατραπεζική αγορά», υποστήριξε ο Kemmer.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr