Το βάρος της στις αποκρατικοποιήσεις αναμένεται να ρίξει η κυβέρνηση, ώστε να αλλάξει το εις βάρος της αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά τη διπλή εκλογική διαδικασία και τους μήνες απραξίας που προηγήθηκαν.
Η κυβέρνηση Σαμαρά έχει θέσει υψηλά στην ατζέντα την επίσπευση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, δεδομένου του ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για νέους φόρους ούτε για νέες περικοπές. Την ίδια ώρα, η προώθηση των μεταρρυθμίσεων και χρονοβόρα είναι και δύσκολη, δεδομένου του ότι θα αναγκαστεί να συγκρουστεί από την πρώτη κιόλας ημέρα με συμφέροντα της αγοράς, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο να χάσει τα ερείσματα της, μόλις λίγες εβδομάδες μετά τις εκλογές.
Μέσα στο επόμενο διάστημα, και ιδιαίτερα στη σημερινή πρώτη συνάντηση της Τρόικας με τον πρωθυπουργό, θα πρέπει να υπάρξουν απτές αποδείξεις ότι θα προχωρήσουν πράγματα που έμειναν πίσω, όπως οι αποκρατικοποιήσεις, ώστε να δοθεί το μήνυμα ότι υπάρχει η "καλή θέληση" για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων.
Ήδη άλλωστε από τα τέλη Ιουνίου θα έπρεπε να είχαν ετοιμαστεί, σύμφωνα με την αρχική συμφωνία, οι πρώτοι φάκελοι για την ιδιωτικοποίηση οργανισμών όπως η ΔΕΠΑ, η ΔΕΣΦΑ, ο ΟΠΑΠ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ και τα ΕΛΠΕ. Επίσης, ο πρωθυπουργός πρέπει να τους δώσει έτοιμη και χωρίς να υπάρξουν αλλαγές την λίστα με τους Οργανισμούς του Δημοσίου που καταργούνται ή συγχωνεύονται. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρώτη στη λίστα βρίσκεται η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δηλαδή το λειτουργικό κομμάτι του ΟΣΕ για το οποίο έχουν εκδηλώσεις ενδιαφέρον Γάλλοι, Ρώσοι. Επίσης, οι θυγατρικές της Αγροτικής τράπεζας, δηλαδή ΣΕΚΑΠ, ΕΒΖ και Δωδώνη θα μπορούσαν να πωληθούν ακόμα και μέσα στον Ιούλιο.
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαγωνισμοί για την πώληση της ΔΕΠΑ και των Κρατικών Λαχείων και την αξιοποίηση ακινήτων (Ελληνικό, Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης, Αφάντου Ρόδου και Κασσιόπη Κέρκυρας). Περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσαν να δείξουν ότι και επενδύσεις μπορούν να γίνουν στην Ελλάδα και ξένοι θα μπορούσαν να ενδιαφερθούν αλλά κι ότι η κυβέρνηση μπορεί να προωθήσει σχέδια που έχει κάνει. ΟΠΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ, ΕΛΤΑ και ο ΟΔΙΕ είναι τα επόμενα περιουσιακά στοιχεία που θα βρίσκονται στη λίστα και με χρονοδιάγραμμα πώλησής τους.
Έγκυρες πηγές επισημαίνουν μάλιστα ότι οι προγραμματικές δηλώσεις, οι αποκρατικοποιήσεις και το πλαίσιο διαβουλεύσεων με την τρόικα αποτελούν ζητήματα που απασχολούν τον κ. Σαμαρά. Ο πρώτος σκόπελος που πρέπει να ξεπεραστεί αφορά στις προσφυγές που έχουν γίνει από ομοσπονδίες, φορείς και δημοτικά συμβούλια προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, από τις οποίες προκαλούνται σοβαρές εμπλοκές σε αποκρατικοποιήσεις ζωτικής σημασίας.
Με άμεσους ρυθμούς θα αρχίσουν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης των εξής εκκρεμοτήτων για ιδιωτικοποιήσεις:
1. Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ): Ο κ. Σαμαράς έχει γίνει δέκτης ενδιαφέροντος από ρωσικές και κινεζικές εταιρείες, ενώ οι Γάλλοι δεν αποκλείουν δυναμική επιστροφή ειδικώς για τον έλεγχο του άξονα ΠΑΘΕ (Πάτρα – Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Εύζωνοι) στις επιβατικές και τις εμπορευματικές ροές.
2. Κρατικά λαχεία: Θα προχωρήσει άμεσα ο διαγωνισμός για να δοθούν με σύβαση παραχωρήσεως. Ήδη υπάρχουν τρεις ενδιαφερόμενοι για να συμμετάσχουν.
3. ΔΕΠΑ / ΔΕΣΦΑ: Προβλέπεται η πώληση μετοχών σε ποσοστό 100% επί της Δημοσίας Επιχειρήσεως Παροχής Αερίου και 65% επί της ΔΕΣΦΑ. Υπάρχει ενδιαφέρον από 17 κοινοπραξίες αλλά δεν προχώρησε ο διαγωνισμός.
4. Ραδιοτηλεοπτικό Κέντρο Ολυμπιακών Αγώνων (ΙΒC): Πρόκειται για την κτηριακή εγκατάσταση στην οποία στεγάζεται σήμερα το εμπορικό κέντρο “Golden Hall” στα όρια του Δήμου Αμαρουσίου. Η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση πρέπει να γίνει ως το τέλος του έτους κι αναμένεται να αποφέρει σημαντικό ποσό στα δημόσια ταμεία.
5. Παλαιό αεροδρόμιο Ελληνικού: Η κυβέρνηση μελετά σοβαρά την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με τα εννέα ενδιαφερόμενα μέρη που διεκδικούν την εταιρεία «Ελληνικόν Α.Ε.».
7. ΟΛΠ και ΟΛΘ: Με συμβάσεις παραχώρησης σχεδιάζει η κυβέρνηση Σαμαρά την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς αλλά και η ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.
Όλα ανοιχτά για τα εργασιακά
Στη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των αρχηγών των τριών κομμάτων συμφωνηθήκαν, όπως λένε πληροφορίες μια κοινή κυβερνητική ατζέντα που επικεντρώνεται στην προώθηση μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών χωρίς καθυστερήσεις, καθώς και σε μια σειρά από κοινές επιδιώξεις που περνούν και μέσα από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα (όχι νέοι φόροι ή περικοπές μισθών και συντάξεων, όχι απολύσεις στο Δημόσιο, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% κ.λπ.).
Εκτός κεντρικού πλάνου θα βρεθούν σχεδόν όλα τα θέματα που θα μπορούσαν να εξελιχθούν και σε αγκάθια για την κυβερνητική συνεργασία. Ειδικότερα:
- Η συζήτηση για τα εργασιακά (μετενέργεια κ.ά.) δεν θα κλείσει σήμερα, αλλά θα συνεχιστεί μεταξύ των τριών εταίρων και θα συνδεθεί με τις εξελίξεις που θα προκύψουν μέσα από τη διαπραγμάτευση με την τρόικα.
- Δεν τίθεται θέμα κατάργησης του νόμου για την απόκτηση ιθαγένειας (νόμος Ραγκούση), που έθετε προεκλογικά μετ' επιτάσεως η ΝΔ.
- Εκτός προγραμματικού πλαισίου μένει το θέμα της Εξεταστικής Επιτροπής για το Μνημόνιο, που επίσης έθετε προεκλογικά η ΝΔ. Γαλάζια στελέχη αναφέρουν ότι το ζήτημα μπορεί να μην περιλαμβάνεται στην κυβερνητική ατζέντα, παραμένει ωστόσο ανοικτό.
- Θα προωθηθεί με νόμο ο έλεγχος του πόθεν έσχες για όσους διατέλεσαν μέλη των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων (από το 1974) και ανώτεροι κρατικοί λειτουργοί, όπως είχε εξαγγείλει η ΝΔ. Ο νέος νόμος, μάλιστα, θα προβλέπει και δήμευση των περιουσιακών στοιχείων που δεν θα δικαιολογούνται.
- Δεν συζητήθηκε θέμα εκλογικού νόμου, που αποτελούσε αρχική επιδίωξη της ΔΗΜΑΡ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κοινός τόπος υπάρχει μεταξύ των εταίρων και για τη μη ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο, καθώς εκτιμάται ότι η κίνηση αυτή θα διευκολύνει την προσπάθεια να αποφευχθούν οι απολύσεις υπαλλήλων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr