Με αφορμή πληροφορίες που βλέπουν τελευταίως το φως της δημοσιότητας για σκέψεις εκ μέρους του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας περί ριζικών ανατροπών στο σημερινό μοντέλο στήριξης των ΑΠΕ, με έμφαση στα φωτοβολταικά, ο ένας μετά τον άλλο οι φορείς του χώρου (ΣΕΦ ΣΠΕΦ, ΠΑΣΥΦ) χαρακτηρίζουν παράνομη και αντισυνταγματική κάθε ενδεχόμενη εφαρμογή μέτρων με αναδρομική ισχύ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κλιμάκιο της Κομισιόν που ασχολείται με το πρόβλημα ρευστότητας της ενεργειακής αγοράς έχει βάλει για τα καλά στο στόχαστρο τις ταρίφες που απολαμβάνουν οι επενδυτές φωτοβολταϊκών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "δεν μπορεί μια χώρα με ηλιοφάνεια πολύ μεγαλύτερη από της Γερμανίας να έχει πολλαπλάσιες ταρίφες που δίνουν αποδόσεις 25%-30%, από τις υψηλότερες πανευρωπαϊκά".
Αυτή είναι βέβαια η μία όψη του νομίσματος- όπως εξηγούν εκπρόσωποι του κλάδου- καθώς το κόστος χρηματοδότησης μιας πράσινης επένδυσης σήμερα στην Ελλάδα είναι πολλαπλάσιο απ' ότι σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, ενώ η αγορά δεν έχει ακόμα αποκτήσει ρυθμό αντίστοιχο με εκείνον που απαιτείται για την επίτευξη των εθνικών στόχων.
Σύμφωνα με κύκλους του χώρου, μπορεί σε επίπεδο τεχνοκρατών να έχουν πέσει στο τραπέζι διάφορες προτάσεις ωστόσο η πολιτική της Κομισιόν είναι αντίθετη με μέτρα αναδρομικής ισχύος. Πρώτα απ’ όλα, για την επιβολή φορολόγησης στα κέρδη των εταιρειών φωτοβολταικών επισημαίνουν ότι η Κομισιόν έχει ζητήσει στο παρελθόν από τα κράτη- μέλη να απέχουν από τέτοια μέτρα με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο προκαλεί ανασφάλεια στους επενδυτές. Ούτε, όπως λένε, υπάρχει προηγούμενο αναδρομικής μείωσης στις ταρίφες των εν λειτουργία έργων, κάτι που άλλωστε δεν μπορεί να σταθεί νομικά.
Πλαφόν στην πωλούμενη προς το σύστημα πράσινη ενέργεια
Ποιο λοιπόν μπορεί να είναι το πιο πιθανό να συμβεί ; Ίσως αυτό που συνέβη στην Ισπανία, όπου επιβλήθηκε πλαφόν στην πωλούμενη στο σύστημα πράσινη ισχύ. Εκεί επιβλήθηκε ένα πλαφόν στην ενέργεια που πωλείται και αποζημιώνεται από το σύστημα για την περίοδο 2012-2013. Επίσης στην Τσεχία επιβλήθηκε μια έκτακτη εισφορά επί των εσόδων, για όσους εγκατέστησαν συστήματα το 2009 και 2010.
Να μειωθεί η απόδοση
Ανεξάρτητα πάντως του τι υποστηρίζουν οι φορείς του κλάδου στην Ελλάδα, εκείνο που έχει σημασία είναι ότι σε επίπεδο τεχνικού κλιμακίου – για την ώρα- προωθείται από την Κομισιόν σχέδιο, γνωστό και ως "Μνημόνιο των Ανανεώσιμων", που προβλέπει δραστική μείωση της απόδοσης (IRR) των φωτοβολταϊκών στο μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο (8%-12%), όταν σήμερα στην Ελλάδα φτάνει για τα έργα που έχουν συμβολαιοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια στο 25%-30%.
Και μπορεί τα περί έκτακτης εισφοράς, μείωσης των ταριφών και επιβολής πλαφόν, να αποτελούν προς το παρόν απλές ιδέες, ωστόσο είναι σαφές πως εδώ και καιρό η Κομισιόν πιέζει για μέτρα, ως προϋπόθεση για το δανεισμό του λειτουργού της αγοράς ηλεκτρισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών θεωρώντας ότι το διαιωνιζόμενο πρόβλημα δεν είναι ταμειακό αλλά διαρθρωτικό, και ότι διαφορετικά το όποιο δάνειο δοθεί στο ΛΑΓΗΕ, θα κατευθυνθεί σε ένα "βαρέλι δίχως πάτο"…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr