Ο Charles Biderman, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της TrimTabs συμβουλεύει τους θεσμικούς πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των hedge funds, να τοποθετηθούν 100% σε μετρητά. Όπως σημειώνει, αυτές τις μέρες, μια πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς λίγων ποσοστιαίων μονάδων, είναι αρκετή για να προκαλέσει εκκλήσεις για περισσότερη πολιτική νομισματικής χαλάρωσης, περισσότερη δύναμη πυρός απ΄την ΕΕ, και τόνωση της ρευστότητας. Μένουμε έκπληκτοι με το πόσο πολλοί επενδυτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η επιπλέον ρευστότητα θα κάνει τα προβλήματα χρέους της ζώνης του ευρώ να εξαφανιστούν, επισημαίνει ο Biderman. Όπως προσθέτει,
ρίχνοντας λεφτά στο πρόβλημα της φερεγγυότητας δεν θα λειτουργήσει μακροπρόθεσμα.
Ο David Kotok, επικεφαλής επενδύσεων της Cumberland Advisors σημειώνει ότι έχει μια "προσωρινή" θέση στα μετρητά. Όπως επισημαίνει, αυτή την στιγμή τα χαρτοφυλάκια των πελάτων που διαχειρίζεται είναι τοποθετημένα μεταξύ του 10% και του 20% σε cash. Ο Kotok τονίζει ότι οι κινδύνοι που συνδέονται με την Ευρώπη επιμένουν και βαθαίνουν, όπως για παράδειγμα η κατάσταση της Ισπανίας, και αυτό οδηγεί στον μονόδρομο των θέσεων σε μετρητά.
Σύμφωνα με την μηνιαία παγκόσμια έρευνα της Bank of America Merill Lynch στο περιβάλλον 260 επενδυτών, αυτή τη στιγμή οι θέσεις σε μετρητά των θεσμικών βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της κρίσης του χρέους, στο 5,3% σε σύγκριση με 4,7% που ήταν το Μάιο.
Ενδεικτικό των συνεχιζόμενων ανησυχιών γύρω από την κρίση είναι το ότι οι επενδυτικοί οίκοι επιμένουν, ακόμη και μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Ελλάδας, να βλέπουν την έξοδο της χώρας από το ευρώ, και μάλιστα δεν αλλάζουν τις πιθανότητες που είχαν δώσει πρόσφατα
Η Citigroup επανέλαβε πως οι πιθανότητες για έξοδο της Ελλαδας από την ευρωζώνη συνεχίζουν να είναι μεταξύ του 50% και του 75% για τους επόμενους 12-18 μήνες. Όπως επεσήμανε ο αναλυτής της τράπεζας, Jurgen Michels, ενώ το αποτέλεσμα των εκλογών, και η πιθανή συμφωνία γύρω από μία κυβέρνηση υπό την ηγεσία του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, έχει μειώσει τον κίνδυνο της εξόδου της χώρας από ευρώ στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, ωστόσο με το μεγάλο ρόλο του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και την δύναμή του να προκαλέσει διαμαρτυρίες και κοινωνικές αναταραχές ενάντια σε περαιτέρω μέτρα λιτότητας και εκτεταμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, είναι εξαιρετικά απίθανο ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να εκπληρώσει ακόμη και τους ελαφρώς τροποποιημένους όρους του μνημονίου συμφωνίας.
Η Morgan Stanley από την πλευρά της, εξακολουθεί και αυτή να διατηρεί σήμερα στο ίδιο επίπεδο τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, και συγκεκριμένα στο 35% στους επόμενους 12-18 μήνες, ωστόσο σημειώνει ότι αυτό το ποσοστό μπορεί και να αλλάξει. Όπως υπογραμμίζει σε νεό note ο στρατηγικός αναλυτής του οίκου, Greg Peters, εάν προκύψει μια ελληνική κυβέρνηση πρόθυμη να συνεργαστεί με την Ευρώπη, όπως αναμένεται εξάλλου, η πιθανότητα μιας βραχυπρόθεσμης εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, η οποία τίθεται στο 35% για τους επόμενους 12-18 μήνες, θα μειωθεί ωστόσο - ανεξάρτητα από το αν αυτή η κυβέρνηση θα μπορεί να συμμορφωθεί με τους όρους της συμφωνίας με τους δανειστές.
Και η Credit Suisse εξακολουθεί να διατηρεί τις πιθανότητες μιας Grexit φέτος στο 20%, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας ύψους 10% να διαλυθεί η ευρωζώνη συνολικά. Όπως τονίζει ο οίκος σε σημερινό του Note, λαμβάνοντας υπόψη το οικονομικό κόστος της διάλυσης για την Ελλάδα (10% μείωση του ΑΕΠ, 40% πληθωρισμός) και για την Ευρώπη (άμεσο κόστος της τάξης του 105% του ελληνικού ΑΕΠ και έμμεσο τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης), συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η πιθανότητα μιας ελληνικής εξόδου είναι χαμηλή μεν αλλά συνεχίσει να υπάρχει ακόμη και μετά τις εκλογές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr