Βέβαια τα τρία αυτά δάνεια (130 εκ. ευρώ σε ΔΕΗ, 100 εκ. ευρώ σε ΔΕΠΑ, και 100 εκ. ευρώ σε ΛΑΓΗΕ) λύνουν βραχυπρόθεσμα το πρόβλημα ρευστότητας της αγοράς, αφού θα μπορέσουν να πληρωθούν ηλεκτροπαραγωγοί και παραγωγοί ΑΠΕ, ωστόσο το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει.
Το ερωτηματικό αυτό είναι το τι γίνεται με την μακροπρόθεσμη ενίσχυση της εταιρείας που αποτελεί το αυτό καθ’ ευαυτό πρόβλημα της ενεργειακής αγοράς, δηλαδή το ΛΑΓΗΕ. Τα 350 εκ. ευρώ που επρόκειτο αρχικά να πάρει από το ΤΠΔ, έχουν «συρρικνωθεί» σε περίπου 100 εκ. ευρώ, τα οποία ωστόσο αποτελούν «ψίχουλα» μπροστά στο συσσωρευμένο του έλλειμμα (400 εκ. ευρώ +), και σε αυτό που δημιουργείται κάθε μήνα (+20-30 εκ. ευρώ ).
Κύκλοι της αγοράς σχολιάζοντας την απόφαση της υπηρεσιακής κυβέρνησης Πικραμένου να «σπάσει» στα τρία το δάνειο του ΤΠΔ, και να δοθεί η μερίδα του λέοντος σε ΔΕΗ και ΔΕΠΑ, σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι «τα λάθη του παρελθόντος δεν διορθώνονται με νέα λάθη». Αφενός γιατί τα ποσά αυτά θα βοηθήσουν απλώς στο να «βουλώσουν» προσωρινά κάποιες τρύπες των δύο εταιρειών –πόσο μάλλον όταν οι συνολικές οφειλές προς τη ΔΕΠΑ αγγίζουν τα 630 εκ. ευρώ- αφετέρου όμως που είναι και το κυριότερο δεν αντιμετωπίζεται, έστω και βραχυπρόθεσμα, το μείζον ζήτημα, που είναι η ρευστότητα του ΛΑΓΗΕ.
Δομικά μέτρα για ΑΠΕ, λιγνίτες- νερά
Και ένα από τα πρώτα θέματα που αναμένεται να θέσει η ΡΑΕ στον νέο υπουργό Ενέργειας θα είναι ακριβώς αυτό, δηλαδή η δομική αναδιάταξη της αγοράς με μέτρα όπως εκείνα της μελέτης της Price Waterhouse Coopers (π.χ. ρυθμίσεις για το μοντέλο στήριξης των ΑΠΕ), που αν γλιτώσει τη κατάρρευση μέσα στο καλοκαίρι, θα βρεθεί στο ίδιο και χειρότερο σημείο από το φθινόπωρο.
Το δεύτερο θέμα που θα θέσει η ΡΑΕ στο νέο υπουργό, θα αφορά το δομικό πρόβλημα της ίδιας της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού, που δεν είναι άλλο από το ότι μέχρι σήμερα έχει στην ουσία αποκλειστεί η πρόσβαση σε ιδιώτες στα λιγνιτικά αποθέματα και στους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, που παραμένουν αποκλειστικά στα χέρια της ΔΕΗ. Όσο , οι ιδιώτες δεν θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν ένα χαρτοφυλάκιο από λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες προκειμένου να ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ, η αγορά ηλεκτρισμού θα παραμένει προβληματική και η απελευθέρωση θα αποτελεί μια πατέντα «αλά ελληνικά».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr