«Βουνό» φαίνεται να ορθώνεται το κυβερνητικό έργο την επομένη της ανάληψης καθηκόντων από το υπουργικό συμβούλιο που θα προκύψει τις επόμενες μέρες, καθώς στο μεσοδιάστημα των δύο εκλογικών διαδικασιών το πρόγραμμα προσαρμογής είχε παγώσει.
Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, με τα ταμειακά διαθέσιμα να βρίσκονται στο κόκκινο. Η καταβολή της επόμενης δόσης καθώς και το υπόλοιπο του 1 δις. ευρώ που παρακρατήθηκε στην προηγούμενη, είναι πλέον ζωτικής σημασίας, την ώρα που τα στοιχεία δείχνουν ότι στα ταμεία βρίσκονται λιγότερα από 2 δις. ευρώ.
Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει θα έλθει αντιμέτωπη με τρεις άμεσες υποχρεώσεις:
-Εφαρμογή του προυπολογισμού
-Άμεση αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες
-Οριστικοποίηση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου
-Πακέτο μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ (απομένουν οι λεπτομέρειες, αφού είναι ήδη ψηφισμένο από την ελληνική Βουλή)
-Άμεση αποπληρωμή των ληξιπροθέσμων οφειλών του δημοσίου προς τρίτους ύψους 6,5 δισ. ευρώ
-Αποκρατικοποιήσεις
Αφού η νέα κυβέρνηση ενεργήσει άμεσα σε αυτούς τους τομείς θα μπορεί να θίξει δύο ζητήματα στην ευρωζώνη. Αυτό των αναπτυξιακών μέτρων και αυτό της χαλάρωσης των όρων του δευτέρου μνημονίου.
Με δεδομένο ότι η ελληνική οικονομία παραμένει στην υφεσιακή της τροχιά για πέμπτο συνεχόμενο χρόνο, η ανεργία έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο όριο, η βιομηχανική και οικοδομική δραστηριότητα εξακολουθούν να βρίσκονται βυθισμένες και η εκτέλεση του προυπολογισμού είναι οριακή, κάθε προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης που συνοδευτεί από τήρηση της συμφωνίας για μεταρρυθμίσεις μπορεί να έχει καλύτερη τύχη, ενώ μπορεί ακόμη να επιτευχθεί και μία παράταση που δεν αποκλείεται να ξεπεράσει το ένα έτος που ήταν ο αρχικός στόχος του απερχόμενου οικονομικού επιτελείου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr