Ένα από τα πρώτα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση, εφόσον σχηματιστεί, είναι η κρίσιμη αξιολόγηση της τρόικας, που επιστρέφει στην Αθήνα μόλις σταθεροποιηθεί η νέα κυβέρνηση.
Αν και η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει ήδη καλύψει το 70% των δεσμεύσεων του δεύτερου τριμήνου του 2012, γεγονός που αποτιμάται θετικά από τους δανειστές μας, η εκτέλεση του προϋπολογισμού από τις εκλογές της 6ης Μαΐου μέχρι σήμερα είναι απογοητευτική.
Η νέα κυβέρνηση, από την επομένη κιόλας των εκλογών, καλείται να διαχειριστεί τα θέματα της βαθύτερης ύφεσης και της αύξησης της ανεργίας και τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία.
Στο μικροσκόπιο της τρόικας θα τεθεί κατ' αρχήν η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και συγκεκριμένα η απόδοση των φορολογικών μέτρων και των φορολογικών ελέγχων, η πορεία είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και η συγκράτηση των δαπανών κυρίως στο πεδίο της υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων.
Αξιολόγηση θα γίνει παράλληλα για την πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών όπου θα γίνει και η πρώτη αποτίμηση του πρόσφατου εργασιακού "πακέτου".
Συν τοις άλλοις, θα ελεγχθεί εάν προχωρά στη πράξη η απελευθέρωση επαγγελμάτων-υπηρεσιών, ενώ θα γίνει και η τελική διαβούλευση για το νέο Φορολογικό πριν κατατεθεί στη Βουλή.
Με αυτά τα δεδομένα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ετοιμάζουν εναλλακτικά σχέδια δράσης για τις όποιες δημοσιονομικές αποκλίσεις, έτσι ώστε στην αξιολόγηση από την τρόικα, να υπάρξει πειστική απάντηση στη πιθανή απαίτηση των ελεγκτών για τη λήψη νέων μέτρων για το 2012.
Το βάρος θα δοθεί στις ενέργειες που θα πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και οι οποίες θα κρίνουν την εκταμίευση της μεθεπόμενης δόσεως ύψους 32,5 δισ. ευρώ.
Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να προχωρήσουν οι μειώσεις κατά 12% των ειδικών μισθολογίων του δημόσιου τομέα, η καταγραφή των δαπανών ύψους 11,6 δισ. ευρώ που θα περικοπούν στο διάστημα 2013-2014, το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ο περιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης, η απελευθέρωση επαγγελμάτων, η πρόσβαση τρίτων στην αγορά ενέργειας από λιγνίτη και η έναρξη της διαδικασίας για την πώληση των ΔΕΠΑ -ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και IBC.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr