Πρώτο γερό τεστ στο μεταξύ για τις αντοχές του συστήματος θεωρείται η άνοδος σήμερα της θερμοκρασίας, στους 37 βαθμούς, που θέτει σε ετοιμότητα τους διαχειριστές του συστήματος.
Η ζήτηση στις ώρες αιχμής αναμένεται να «χτυπήσει» τα 7.500 MW έναντι 7.000 MW χθες, με αποτέλεσμα να δουλέψουν στο φουλ 1.000 MW υδροηλεκτρικών, και το σύνολο των μονάδων φυσικού αερίου της ΔΕΗ που τις προηγούμενες ημέρες η επιχείρηση είχε θέσει εκτός για λόγους εξοικονόμησης.
Τι συμβαίνει με το δάνειο
Στο μέτωπο του δανείου από το ΤΠΔ, παρά τον αγώνα δρόμου από το υπουργείο Οικονομικών η έγκριση και η εκταμίευση του να γίνουν εντός της εβδομάδας, δεν κατέστη δυνατό από τη διοίκηση του πρώτου να επισπεύσει τις δικές του εσωτερικές διαδικασίες. Έτσι, η ΔΕΠΑ θα πρέπει να βασισθεί στο δάνειο που έχει ήδη δρομολογήσει αλλά και σε δικά της κεφάλαια, για να εξοφλήσει τους προμηθευτές της στους οποίους πρέπει σύμφωνα με την εταιρεία να καταβάλει 60 εκ. ευρώ ως το τέλος του μηνός. Υπενθυμίζουμε ότι οι ηλεκτροπαραγωγοί – πελάτες της, χρωστούν στην εταιρεία γύρω στα 320 εκ. ευρώ. «Δεν υπάρχει περίπτωση περικοπής στους υπερήμερους πελάτες μας», εξηγούν κύκλοι της ΔΕΠΑ, το Δ.Σ. της οποίας συνεδρίασε χθες για να αποτιμήσει την κατάσταση και τις εξελίξεις με το δάνειο του ΤΠΔ.
Σε επιφυλακή ΡΑΕ, διαχειριστές
Στο μεταξύ, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και για όσο καιρό δεν θα επιλύεται οριστικά η ενεργειακή κρίση, βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τους διαχειριστές της αγοράς ενέργειας, που έχουν εκπονήσει σχέδιο ενεργειών για παν ενδεχόμενο, σε περίπτωση που η ΔΕΠΑ πραγματοποιούσε την απειλή της να διακόψει την παροχή στους ηλεκτροπαραγωγούς πελάτες της. Το σχέδιο, που για την ώρα δεν υπάρχει λόγος να εφαρμοστεί, προβλέπει ενεργοποίηση κάθε διαθέσιμης μονάδας για να καλυφθεί τυχόν έλλειψη ισχύος, και σενάρια αποκοπών ρεύματος, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, και την άνοδο του υδράργυρου τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα, κύκλοι της ΡΑΕ αναφέρουν ότι η εισαγγελία Αθηνών επιδιώκει να πετύχει την αποδέσμευση των ποσών των δεμσυεμένων λογαριασμών των εταιρειών Energa Hellas Power.
Δάνειο και για ΔΕΗ
Από την πλευρά της η ΔΕΗ, φέρεται σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters να υπέβαλε αίτηση και εκείνη στο Ταμείο και Παρακαταθηκών για την χορήγηση 3ετούς δανείου ύψους 130 εκ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες ρευστότητάς της. Κύκλοι της ΔΕΗ αρνούνταν να σχολιάσουν το δημοσίευμα, σύμφωνα ωστόσο με άλλες πληροφορίες το δάνειο δεν ζητήθηκε από το ΤΠΔ αλλά από τράπεζα.
Το Reuters στο δημοσίευμά του σημειώνει ότι οι εταιρείες ηλεκτρισμού στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν μεγάλες πιέσεις στη χρηματοδότηση τους ως αποτέλεσμα της κρίσης χρέους, ενώ υπάρχουν φόβοι για διακοπές ρεύματος στην περίπτωση που δεν καταφέρουν να πληρώσουν τους διεθνείς προμηθευτές τους.
Τι απαντάει η ΔΕΗ
Σε διευκρινίσεις προχώρησε η ΔΕΗ, σε συνέχεια δημοσιευμάτων που αναφέρονται σε θέματα χρηματοδότησης και ρευστότητας.
Οπως επισημαίνει η ΔΕΗ, εξετάζει όλες τις πιθανές πηγές χρηματοδότησης και στα πλαίσια αυτά βρίσκεται σε συζητήσεις και με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Επίσης, η σύναψη οποιουδήποτε νέου δανείου αφορά τη χρηματοδότηση της λειτουργίας και ανάπτυξης της εταιρείας και δεν σχετίζεται με την αποπληρωμή υφιστάμενου χρέους.
Τονίζει ακόμα, δεν υφίσταται θέμα παροχής εξασφαλίσεων προς τις τράπεζες με τις οποίες η ΔΕΗ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την αναχρηματοδότηση των δανειακών λήξεων του 2012.
Τέλος, σχετικά με αναφορές σε προβλήματα ρευστότητας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και ενδεχόμενο κίνδυνο μπλακ-άουτ, η ΔΕΗ έχει ήδη επισημάνει ότι:
- Έχει εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της προς ΛΑΓΗΕ και ΔΕΠΑ, και επομένως τα προβλήματα ρευστότητας του ΛΑΓΗΕ και εν γένει της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας δε σχετίζονται με τη ΔΕΗ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr