Σε δεύτερη μοίρα αναμένεται να περάσει η προοπτική επίλυσης του προβλήματος της Ισπανίας από την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, αφού αυτή και η επόμενη εβδομάδα θεωρούνται από τις πλέον κρίσιμες στο Χ.Α. Οι λόγοι δεν είναι άλλοι από τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής στην Ελλάδα και βεβαίως η αποτίμηση του αποτελέσματος από τις 18 Ιουνίου κι έπειτα. Στο Χ.Α. και την πραγματική οικονομία επικρατούν συνθήκες ασφυξίας, υποστηρίζουν οι χρηματιστές, τονίζοντας την ανάγκη να βρεθεί λύση προς την όποια κατεύθυνση, ότι κι αν σημαίνει αυτό, αρκεί να δημιουργηθεί μιά νέα αφετηρία. Η διαφαινόμενη επίλυση της κρίσης στην Ισπανία, αντί να καθησυχάσει τις αγορές, όσο κυλούσε η συνεδρίαση προκαλούσε όλο και μεγαλύτερη ανησυχία.
Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που η αρχική ορμή των ευρωπαίκών χρηματιστηρίων μετριάστηκε, το άνοιγμα της Wall ήταν επιφυλακτικό και «μαζεμένο' και το ευρώ άρχισε να κατρακυλά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά του. Ταυτόχρονα, οι αγορές ανησυχούν για μετάδοση του προβλήματος στην Ιταλία, υποστηρίζοντας ότι κατά τις επόμενες εβδομάδες θα συνεδριάσει ένα ακόμα Eurogroup για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της γειτονικής χώρας. Αυτό, ενώ η Κύπρος πρόκειται να αποτελέσει την πέμπτη χώρα που θα ζητήσει την παρέμβαση της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών της προβλημάτων. Από την άλλη, σύμφωνα με την αγορά, οι Έλληνες τραπεζίτες μπορούν να επαίρονται σχετικά με το ισπανικό πρόβλημα ότι δεν έφεραν αυτοί την κρίση στην Ελλάδα, όπως έγινε στην Ισπανία με τα κερδοσκοπικά προϊόντα που είχαν επενδύσει οι τράπεζές της από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας.
Οι αγορές θεωρούν ότι το Ισπανικό πρόβλημα ομοιάζει με αυτό της Ιρλανδίας, αν και δεδομένης της βαρύτητας που έχει η μεγαλύτερη χώρα της Ιβηρικής χερσοννήσουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο, η παρέμβαση της Ε.Ε. θα έπρεπε να ήταν καθόλα διακριτική. Μένει να φανεί τις επόμενες μέρες αν η Ισπανία δέχθηκε βοήθεια ή στήριξη, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της κ. Μαριάνο Ραχόι το μεσημέρι της Κυριακής σε δηλώσεις του.
Για την Ελλάδα πάντως, ούτε κουβέντα να γίνεται. Έλληνες διαχειριστές υποστηρίζουν ότι Ιρλανδία και Πορτογαλία έχουν φάει τον... «γάιδαρο», γι' αυτό και οι θετικές δηλώσεις από τους κοινοτικούς αξιωματούχους και τους υπόλοιπους αναλυτές. Η Ελλάδα, εκτός από τις οριζόντιες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις δεν έχει κάνει καμία απολύτως τομή. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ξένοι παραμένουν επιφυλακτικοί και θα γίνουν ακόμα περισσότερο αν η πολιτική αστάθεια συνεχιστεί ήαν οι πολιτικοί ακροβατισμοί και το «κρυφτούλι» με την τρόικα ως προς την προώθηση των αναγκαίων μέτρων αποτελέσει μόνιμη κατάσταση.
Οι αναλυτές παραμένουν προετοιμασμένοι δια παν ενδεχόμενο και όπως φάνηκε από τα στοιχεία του αποθετηρίου η υποχώρηση της κεφαλαιοποίησης της αγοράς αναδεικνύει τους ξένους ως τους μεγαλύτερους παίκτες με ποσοστό 53%. Αποκορύφωμα όλων ήταν το "τουιτάρισμα' του Ρουμπινί, ο οποίο μίλησε για... drachmas 2012, παραφράζοντας το euro 2012 στο ποδόσφαιρο.
Χρηματιστές υποστηρίζουν ότι η τρέχουσα εβδομάδα χαρακτηρίζεται από μεγάλη μεταβλητότητα και για έναν ακόμα λόγο, ότι την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν οι τριπλές σειρές των παραγώγων, όχι μόνο για το μήνα, ούτε για το τρίμηνο, αλλά για το εξάμηνο της τρέχουσας χρηματιστηριακής χρονιάς. Τις επόμενες εβδομάδες η μετακύλιση των θέσεων, αναμένεται να κορυφωθεί. Κατά τα άλλα, η έλλειψη εμπιστοσύνης αναγκάζει τους συναλλασσόμενους να έχουν ως κίνητρο το βραχυπρόθεσμο όφελος.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr