Αυτό, σε συνδυασμόμε την πολιτική αστάθεια και την άσχημη τροπή των δημοσιονομικών πραγμάτων στην Ισπανία, που φαίνεται να έχουν αντίκτυπο μεγαλύτερο από αυτό καθ' αυτό το πρόβλημα της Ελλάδος, αποθαρρύνουν την επενδυτική κοινότητα και χαλούν την όποια διάθεση για την ανάληψη ρίσκου σε αυτή τη συγκυρία. Οι ξένοι βγαίνουν καθαροί πωλητές με πρωταγωνιστή το Capital, το οποίο μέσω δύο funds, σύμφωνα με χρηματιστηριακές πληροφορίες πάντα, έχει κατεβάσει τη συμμετοχή της στον ΟΠΑΠ στα επίπεδα του 11% από περίπου 18% πριν από μερικές εβδομάδες!
Σα να μην έφταναν αυτά κι ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα την Παρασκευή, έκανε το γύρο της αγοράς η πληροφορία ότι στα τερματικά του Bloomberg αποτυπωνόταν η ιστοριμία της νέας δραχμής ΧGD (πρώην ευρώ). Αυτός ήταν και ο λόγος (σκόπιμα;) που βήκαν μεγάλες εντολές πώλησης στον 20άρη, στέλνοντας τον δείκτη των τραπεζών κάπου στο 1989. Παράγοντες του Bloomberg που ρωτήθηκαν σχετικά ανέφεραν ότι το πρόγραμμα εφαρμόστηκε πιλοτικά (σ.σ. και με όλα τα χρηματιστήρια ανοικτά!) και πως αποσύρθηκε αμέσως. Ήταν αρκετό όμως, μέχρι να τραβηχθεί φωτογραφία του ΧGD και το σχετικό mail να κάνει το γύρο της αγοράς...
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης, γράφει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Εμ. Χατζηδάκης, «στην συνεδρίαση της Τετάρτης ενεργοποίησε ένα ασθενές μεσοπρόθεσμο σήμα αγορών από το οποίο διατηρείται σε ισχύ όσο η αγορά βρίσκεται πάνω από τις 490 μονάδες. Η αντίδραση που ξεκίνησε στην συνεδρίαση της προηγούμενης Δευτέρας δεν έχει ακόμα ακυρωθεί όπως και ο στόχος των 550 μονάδων όπου εντοπίζεται η πρώτη κύρια βρχυπρόθεσμη αντίσταση. Τόσο οι αγοραστές όσο και οι πωλητές προσπαθούν να χτίσουν ένα momentum στις τελευταίες συνεδριάσεις το οποίο θα αποκτήσει πλειοψηφικό ρεύμα εξού και η υψηλή μεταβλητότητα που καταγράφεται καθημερινώς. Στην βιβλιογραφία πάντως τέτοιοι σχηματισμοί είναι σημάδια μερικής αντιστροφής και στην προκειμένη περίπτωση μια ένδειξη σχηματισμού τοπικού πυθμένα. Και την επόμενη εβδομάδα αναμένουμε ανάλογη εικόνα διακυμάνσεων στην εγχώρια αγορά η οποία θα εξακολουθεί να φορτίζεται από τις εξελίξεις στο εξωτερικό και την φημολογία που πλέον θα υπάρχει για το εκλογικό προβάδισμα. Λόγω των μεγάλων επιμέρους υποτιμήσεων θα αναμέναμε σε πρώτη φάση την επέκταση της βραχυπρόθεσμης ανοδικής αντίδρασης αρχικά προς τα επίπεδα των 535 μονάδων».
Αναλυτικότερα, η Εmporiki Bank στην εβδομαδιαία ανάλυσή της θεωρεί πως, «με αφετηρία το ενδοσυνεδριακό χαμηλό της περασμένης Παρασκευής (25/05) στις 484,09μ ο ΓΔ αντέδρασε αρχικά ανοδικά, σημειώνοντας υψηλότερη τιμή (ενδοσυνεδριακά) στις 536μ στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Όμως στη συνέχεια κινήθηκε σε επίπεδα χαμηλότερα των 520μ, παραμένοντας για τέσσερις συνεχόμενες συνεδριάσεις ανάμεσα στις 506μ και 536μ, δημιουργώντας μια μικρή συσσώρευση τιμών, με αμφίβολη την κατεύθυνση της εκτόνωσης». Επίσης, «την επόμενη εβδομάδα, αρχικά το ενδιαφέρον θα εστιασθεί στο ποια από τις προαναφερόμενες τιμές, θα παραβιασθεί πρώτα. Στη περίπτωση που διασπασθεί ανοδικά η αντίσταση των 529-532μ, είναι πολύ πιθανό να «αυτοτροφοδοτηθεί» η αντίδραση, προς την επόμενη αντίσταση των 555μ. Ο όγκος συναλλαγών που θα συνοδέψει αυτή την κίνηση, θα καθορίσει και την δυνατότητα επιτάχυνσης προς την επόμενη - ισχυρή - αντίσταση των 610μ. Στην αντίθετη περίπτωση που παραβιασθεί καθοδικά η περιοχή των 506μ, αν οι όγκοι συναλλαγών είναι μειωμένοι δύσκολα θα απειληθεί με διάσπαση το πρόσφατο χαμηλό των 484μ. Στην αντίθετη περίπτωση, θα αυξηθούν οι πιθανότητες επιτάχυνσης της πτωτικής τάσης προς τις επόμενες στηρίξεις των 460μ και 445μ. Οι τεχνικοί δείκτες στη πλειοψηφία τους δείχνουν ότι ο υποκείμενος δείκτης (δηλαδή ο ΓΔ) έχει εισέλθει σε μια ευρεία «υπερπουλημένη» ζώνη τιμών, από την οποία υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να σημειωθεί μεσοπρόθεσμα αξιόλογη ανοδική αντίδραση, προς την περιοχή των 600μ.».
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr