Σε πολιτική απομόνωση εντός της Ευρωζώνης δείχνει να βρίσκεται η κυβέρνηση Μέρκελ, καθώς οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες, αλλά ακόμα και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ζητούν την αλλαγή της στρατηγικής στη μάχη κατά της κρίσης και απαιτούν ισχυρά μέτρα για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, την ίδια ώρα που στις διεθνείς αγορές αρχίζουν να προεξοφλούν ακόμα και ενδεχόμενη προσφυγή της Ισπανίας στο ΔΝΤ.
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι και ο Μ. Ντράγκι κάλεσαν την γερμανική κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις αντιδράσεις της στο θέμα της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ενώ ο κ. Μόντι έκανε ένα βήμα παραπάνω, ζητώντας να καθοριστεί ένα χρονοδιάγραμμα προς τον κοινό δανεισμό (ευρωομόλογα).
Χθες, Πέμπτη, ο πρόεδρος της ΕΚΤ είπε μεταξύ άλλων ότι το «όραμα» της Άνγκελα Μέρκελ για μία σταθερή οικονομία είναι σε κίνδυνο, καθώς απουσιάζουν τα απαραίτητα εργαλεία για τον περιορισμό της διάχυσης της κρίσης, ενώ παράλληλα επέκρινε τις κυβερνήσεις για την απουσία δράσης στα μέτωπα των δημοσιονομικών, των διαρθρωτικών αλλαγών και της διακυβέρνησης.
Από την πλευρά του ο κ. Μόντι επέκρινε τις συντηρητικές πολιτικές στο δημοσιονομικό τομέα, υποστηρίζοντας ότι η άρνηση ορισμένων χωρών να υιοθετήσουν μέτρα για την καταπολέμηση της κρίσης θέτει σε κίνδυνο την υποστήριξη εκ μέρους της κοινής γνώμης.
«Είναι φανερό ότι θα υπάρξει αργά ή γρήγορα [...] μια αντίδραση εναντίον της ίδιας της δημοσιονομικής και διαρθρωτικής πειθαρχίας που επιβάλλουν», δήλωσε, μέσω σύνδεσης βίντεο, στο Οικονομικό Φόρουμ των Βρυξελλών που οργανώθηκε από την Κομισιόν.
«Χώρες που βρίσκονται στον πυρήνα του συστήματος, κυρίως η Γερμανία, θα πρέπει πραγματικά να σκεφτούν βαθιά, αλλά γρήγορα αυτές τις πλευρές», επισήμανε.
«Το δικό τους καλύτερο προϊόν εξαγωγής, η κουλτούρα της σταθερότητας, κινδυνεύει να υπονομευθεί επειδή δεν ήταν έτοιμοι να δημιουργήσουν τα απαραίτητα εργαλεία για να περιοριστεί η διάχυση», πρόσθεσε.
Ο κ. Μόντι ανέφερε ως πιθανά μέτρα το να επιτραπεί στο ταμείο στήριξης της Ευρωζώνης (ESM) να ανακεφαλαιοποιεί απευθείας τις τράπεζες και να σχηματιστεί μια ευρωπαϊκή «τραπεζική ένωση».
Μέρκελ: Χωρίς ταμπού
Η Γερμανίδα καγκελάριος επέμεινε, σε δηλώσεις της, την Πέμπτη, στην ίδια συνταγή για την αντιμετώπιση της κρίσης, αν και, όπως είπε, «υπάρχουν κι άλλα στάδια προς μια μεγαλύτερη ολοκλήρωση, τα οποία θα απαιτήσουν αλλαγές στη συνθήκη (της ΕΕ)» και «δεν θα πρέπει να υπάρχουν ταμπού».
Η κ. Μέρκελ ζήτησε, επίσης, τη μεταβίβαση περισσότερων εξουσιών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και σημείωσε ότι συμμερίζεται την άποψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο ότι η Ευρώπη και η Ευρωζώνη έχουν ανάγκη από μεγαλύτερη ολοκλήρωση.
«Πάντα έλεγα ότι χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη και ό,τι αυτό σημαίνει κατά συνέπεια ότι πρέπει να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή» υπογράμμισε.
Σε ό,τι αφορά την Ισπανία, υποστήριξε ότι «η κατάσταση των ισπανικών τραπεζών δεν προκλήθηκε από την σημερινή κυβέρνηση ούτε από τη δημοσιονομική λιτότητα, αλλά δημιουργήθηκε μαζί με την φούσκα των ακινήτων», ενώ δεν σχολίασε τα αιτήματα για μια τραπεζική ένωση στην Ευρωζώνη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr