Σύμφωνα με την Credit Suisse, αυτή τη στιγμή υπάρχουν πέντε μεγάλα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για να επιλυθεί η ευρωπαϊκή κρίση, από τα οποία έχουν αντιμετωπιστεί ήδη τα δύο και για τα υπόλοιπα έχει αρχίσει ήδη και γίνεται σημαντική πρόοδος:
Πρώτον πρέπει να υπάρξει επιστροφή στην ανάπτυξη. Σε κάποιο βαθμό αυτό είναι το πιο σημαντικό ζήτημα. Με την ανάπτυξη, η δημοσιονομική… αριθμητική γίνεται πιο βιώσιμη και η πολιτική βούληση να δεχτεί τον πόνο της αναδιάρθρωσης, γίνεται πιο υποφερτή (αν και σαφώς κάποιος πόνος είναι αναγκαίος για να αναγκάσει την αναδιάρθρωση).
Δεύτερον, πρέπει να υπάρξει εξισορρόπιση του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών στην περιφέρεια. Ο καθαρός δανεισμός της οικονομίας στο σύνολό της είναι πιο σημαντικό, σύμφωνα με την άποψη του οίκου, από τον καθαρό δανεισμό του δημόσιου τομέα. Με βάση τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες η Credit Suisse ανησυχεί πως μία πτώση της τάξης του το 3% έως και 12% στους μισθούς θα χρειαστεί για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και τη μείωση του ελλείμματος των τρεχουσών συναλλαγών, αλλά με τους μισθούς να αποτελούν το μισό του ονομαστικού ΑΕΠ, αυτό με τη σειρά του κάνει χειρότερες τις προοπτικές ανάπτυξης.
Τρίτον, τα θέματα φερεγγυότητας πρέπει να αντιμετωπιστούν στο απόλυτο (σε Ελλάδα και Πορτογαλία).
Τέταρτον, είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία ενός τείχους προστασίας για τους φερέγγυους , κάτι που έχει αρχίσει και γίνεται σιγά-σιγά.
Και τέλος πρέπει να υπάρξει αμοιβαιότητα του χρέους. Η αμοιβαιότητα θα λειτουργήσει, επειδή σε μέσο όρο η Ευρώπη έχει χαμηλότερο δημόσιο χρέος και δημοσιονομικά ελλείμματα από ότι οι ΗΠΑ. Το πρόβλημα όπως τονίζει η Credit Suisse, είναι η κατανομή του χρέους και όχι το ποσό του χρέους.
Η Barclays μόλις αναθεώρήσε προς τα κάτω τον στόχο της για το ευρώ προβλέποντας πλεόν ότι το ευρωπαϊκό νόμισμα θα υποχωρήσει μεταξύ του 0,98 και του 1,11 έναντι του δολαρίου, σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας. Όπως σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας της αγοράς συναλλάγματος του οίκου, Paul Robinson, η αναθεώρηση για το ευρώ έχει να κάνει απόλυτα με τις συνεχιζόμενες πιέσεις της αγοράς στην Ευρώπη, την περιορισμένη υποστήριξη από την ευρωπαϊκή χάραξη πολιτικής, και τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα. Το ευρώ έχει χάσει περίπου 6% από τις ελληνικές εκλογές στις 6 Μαΐου . Κατά την άποψή της Barclays, η όλη συζήτηση για την ελληνική έξοδο, δεν έχει αποτιμηθεί ακόμη από την αγοράς.
Ο Robinson προσθέτει ότι αν η Ελλάδα βγεί από τη ζώνη του ευρώ, η επίδραση στα παγκόσμια νομίσματα θα είναι ανάλογη εκείνης που παρατηρήθηκε μετά το αναποφάσιστο αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου, με την διαφορά ότι θα είναι πολύ πιο σοβαρή. «Το ευρώ θα υποτιμηθεί έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, του γιεν και της στερλίνα και μάλιστα ισχυρά», όπως τονίζει.
Ο Thio Chin Loo, Senior Strategist της αγοράς ξένου συναλλάγματος στην BNP Paribas συμφωνεί πως στην περίπτωση ενός άτακτου default και εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, είναι εξαιρετικά πιθανό το ευρώ να δει την απολυτη ισοτιμία με το δολάριο.
Σύμφωνα με το σενάριο μίας «ομαλής» Ελληνικής εξόδου, όμως, ο αναλυτής προβλέπει ότι το ευρώ θα πέσει λίγο χαμηλότερα του 1,20 έναντι του δολαρίου.
Ο Sean Callow, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος της Westpac Bank λέει ότι δεν αποκλείει τη δυνατότητα της απόλυτης ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου, αλλά σημειώνει πως η πτώση της τάξης των 10 σεντ είναι πιο πιθανή, αν η Ελλάδα βγεί από το μπλοκ του ευρωπαϊκού νομίσματος. Όπως επισημαίνει, το ευρώ υποχώρησε 35 σεντς κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2008 και σε περίτπωση εξόδου της Ελλάδας, ο αντίκτυπος θα είναι λιγότερος από τον μισό αυτού του 2008. Τότε υπήρξε μια συσσώρευση short θέσεων στο αμερικάνικο δολάριο, και οι επενδυτές ήταν long στα risk assets και το ευρώ ήταν πραγματικά πολύ ψηλά. Τώρα η αφετηρία είναι πολύ χαμηλότερη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr