Τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει, και παρά την ένεση ρευστότητας των 350 εκ. ευρώ που δόθηκε στη ΔΕΗ τον Μάιο για να αποπληρώσει τις υποχρεώσει της, οι ανάγκες τρέχουν, και το πρόβλημα θα επανέλθει δριμύτερο τον Ιούλιο. Διότι, τότε η ΔEH θα κληθεί να επιστρέψει στο Δημόσιο τα 260 εκ. ευρώ από το τέλος ακινήτων που της επετράπη να παρακρατήσει ως προσωρινή ένεση ρευστότητας, σε συνδυασμό με τις υποχρεώσεις επαναχρηματοδότησης των δανείων της.
Το κατά πόσο ο εφιάλτης του μπλακ άουτ μέσα στο καλοκαίρι , όπου η ζήτηση ανεβαίνει κατακόρυφα λόγω των κλιματιστικών, θα πάψει να απασχολεί τους αρμόδιους, θα εξαρτηθεί από την πορεία εισπράξεων της ΔΕΗ, την αύξηση της κατανάλωσης, και φυσικά από την έγκριση ή όχι εκ μέρους της τρόικας του περίφημου δανείου προς τον ΛΑΓΗΕ.
Η παραπάνω εικόνα θα μπορούσε να πει κανείς ότι δίνει σε γενικές γραμμές το περίγραμμα του προβλήματος και τα όσα διαμείφθηκαν ανάμεσα στον υπ. Οικονομικών Γ. Ζανιά και τον επικεφαλής της ΔΕΗ.
Τα τρία αγκάθια
«Το πρόβλημα είναι πολιτικό, πρέπει να υπάρξει νέα κυβέρνηση γιατί όλα έχουν σταματήσει» δήλωσαν μετά τη συνάντηση πηγές τις επιχείρησης και περιγράφοντας την κατάσταση επισήμαναν τα τρία αγκάθια :
- Το ελληνικό δημόσιο χρωστά στη ΔΕΗ περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ.
- Την ίδια ώρα και το αργότερο έως το τέλος Ιουνίου , η επιχείρηση πρέπει να επιστρέψει στο ελληνικό Δημόσιο έσοδα ύψους 260 εκατ. ευρώ που έχει παρακρατήσει από το ειδικό τέλος ακινήτων.
- Στο τέλος Ιουνίου επίσης, η ΔΕΗ θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει λήξεις δανείων ύψους 600 εκατ. ευρώ.
Το πρόβλημα επιτείνεται εξαιτίας της αδυναμίας άντλησης κεφαλαίων κίνησης από τις τράπεζες δεδομένων των προβλημάτων ρευστότητας ενώ η ανάσα που θα μπορούσε να δοθεί από εγκεκριμένα δάνεια 420 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καθυστερεί εξαιτίας της πολιτικοοικονομικής αβεβαιότητας.
Και η τρόικα που επιμένει…
Όσο για την τρόικα, υπενθυμίζουμε ότι θεωρεί πως το πρόβλημα έχει δομικά χαρακτηριστικά και δεν είναι συγκυριακό, και γι’ αυτό προκειμένου να εγκρίνει την χορήγηση του δανείου, απαιτεί αφενός να αλλάξει το σημερινό μοντέλο στήριξης των ΑΠΕ (είτε να μειωθούν οι ταρίφες των ΑΠΕ, είτε να περάσουμε στο Feed In Premium, είτε άλλο μέτρο φορολογικού χαρακτήρα), σε συνδυασμό- όπως υποστηρίζουν κάποιες πηγές- να αυξηθούν εκ νέου μέσα στο 2012 τα τιμολόγια.
Επειδή αύξηση των τιμολογίων θεωρείται πολιτικά πολύ δύσκολη απόφαση, στο τραπέζι έχουν πέσει άλλα μέτρα που θα ενισχύουν την εισπραξιμότητα της ΔΕΗ, όπως η αποσύνδεση από τους λογαριασμούς του ρεύματος του τέλους ακινήτων. Για να συμβεί βέβαια κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι θα βρεθεί ένας μηχανισμός, αντίστοιχης αξιοπιστίας με εκείνο της ΔΕΗ, είσπραξης του τέλους…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr