Μπορεί ο φόβος του πολιτικού κόστους να «πάγωσε» το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα, ωστόσο, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) κάθε άλλο παρά σε αδράνεια βρίσκεται αυτή την περίοδο. Υψηλόβαθμα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ βρέθηκαν αυτές τις ημέρες στο Λονδίνο, όπου είχαν σειρά επαφών με εκπροσώπους τοπικών και διεθνών επενδυτικών funds, σε μια προσπάθεια να κρατήσουν «ζεστούς» τους υποψήφιους επενδυτές, ενόψει της επανεκκίνησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Το μήνυμα που επιχειρούν να στείλουν τα κορυφαία στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα είναι ότι το Ταμείο, παρά τα πολιτικά «βάρη» που έχει «φορτωθεί», παραμένει σε πλήρη εγρήγορση, συνεχίζοντας την προετοιμασία για την επόμενη φάση του προγράμματος.
Άλλωστε, όπως με νόημα σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Κώστας Μητρόπουλος, η αυτονομία και αυτοτέλεια του Ταμείου είναι νομικά και θεσμικά κατοχυρωμένοι, αφού υπάρχουν δύο νόμοι που είναι εν ισχύ και μάλιστα τους ψήφισε η Βουλή με μεγάλη πλειοψηφία: ο νόμος για τη λειτουργία και την αυτονομία του Ταμείου και ο νόμος για τη δανειακή σύμβαση, όπου αναφέρονται οι στόχοι.
Ο ίδιος, πάντως, με δεδομένες τις πολιτικές εξελίξεις, θεωρεί ότι ο φετινός στόχος για έσοδα 3 δισ.ευρώ από αποκρατικοποιήσεις έχει πλέον από μικρές έως μηδενικές πιθανότητες να επιτευχθεί.
Ο κ. Μητρόπουλος, ωστόσο, υπογραμμίζει ότι σε κάθε περίπτωση το ενδιαφέρον των επενδυτών για την Ελλάδα κάθε άλλο παρά αμελητέο είναι, καθώς για τη ΔΕΠΑ το Ταμείο προσέλκυσε 17 ενδιαφερόμενους (σσ τη στιγμή που για την εταιρεία ηλεκτρισμού στην Πορτογαλία εμφανίστηκαν πέντε), ενώ για το Ελληνικό εννέα επενδυτές απάντησαν στο «προσκλητήριο» του ΤΑΙΠΕΔ.
«Υπάρχει ενδιαφέρον και πρέπει να κρατήσουμε τον ρυθμό. Κάναμε μια γιγάντια προσπάθεια marketing της χώρας» συμπληρώνει ο ίδιος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr