Χρησιμοποιώντας ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα, ο Κrugman απέδωσε τα προβλήματα της Ελλάδας σε "πλήρη ανευθυνότητα" που επέδειξε η χώρα, αντιδιαστέλλοντάς την προς την Ισπανία και την Ιταλία, των οποίων η κατάσταση θεωρεί πως μπορεί να εξομαλυνθεί εάν τις στηρίξει απεριόριστα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ερωτηθείς από το περιοδικό εάν πρέπει να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, ο Krugman είπε: "Nαι. Και ο πρώτος χρόνος μετά από αυτό θα είναι τρομακτικός. Δεν μου αρέσει καθόλου που το λέω έτσι, γιατί είναι σαν να φωνάζεις 'φωτιά' μέσα σε ένα γεμάτο θέατρο. Αλλά πολύ απλά, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Τίποτα από όσα συζητούνται μέχρι τώρα δεν είναι πιθανόν να επανορθώσει την καταστροφή".
Σύμφωνα με τον Krugman, η ευρωζώνη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο μετάδοσης της κρίσης και σε άλλες χώρες, εφόσον η ΕΚΤ θα παράσχει απεριόριστη ρευστότητα στις τράπεζές τους για να αποτρέψει μία μαζική απόσυρση καταθέσεων.
"Πολιτικά, αυτό θα είναι πολύ ευκολότερο για την Ισπανία και την Ιταλία γιατί τα προβλήματά τους δεν πηγάζουν από πλήρη ανευθυνότητα όπως στην Ελλάδα. Θα μπορούσε να προβληθεί το εξής επιχείρημα: 'πετάξαμε έξω και τους κακούς, αλλά τους καλούς πρέπει να τους σώσουμε'".
Ο Krugman διαχώρισε την τύχη της Ελλάδας από αυτή άλλων χωρών της ευρωζώνης, όπως της Ισπανίας. "Η τύχη της Ελλάδας πιθανώς να σφραγίστηκε την πρώτη φορά που ακούσαμε την αλήθεια για τα δημοσιονομικά της χώρας. Η Ισπανία, αντίθετα, που είναι και το πραγματικό επίκεντρο της κρίσης, έχει ακόμα ελπίδα για να σωθεί".
Ο Krugman επανέλαβε την αντίθεσή του στην πολιτική λιτότητας που επιβάλει η Γερμανία και στην ανάγκη να υπάρξει ανάπτυξη στην ευρωζώνη. "Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να επιτρέψει στην ΕΚΤ να μην το παρακάνει με την καταπολέμηση του πληθωρισμού, τρία με τέσσερα τοις εκατό πληθωρισμός στα επόμενα πέντε χρόνια θα ήταν εντάξει".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr