Μέχρι τα μέσα του 2013 θα παραμείνει σε ύφεση η ελληνική οικονομία όπως εκτιμά ο ΟΟΣΑ, στην τελευταία έκθεσή του. Ο οργανισμός αναφέρει: «Η οικονομία αναμένεται να συρρικνώνεται μέχρι τα μέσα του 2013 κυρίως λόγο της απαιτούμενης δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο ρυθμός ανάπτυξης θα αποκτήσει ξανά θετικό πρόσημο το δεύτερο εξάμηνο του 2013» .
Συγκεκριμένα, προβλέψει για την ελληνική οικονομία ύφεση 5,3% για φέτος. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδας προβλέπει ύφεση 5% για φέτος ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει λόγο για ύφεση 4,7%.
Στην έκθεσή του, ο οργανισμός διατυπώνει πρόβλεψη ανάπτυξης 3,4% για την παγκόσμια οικονομία το 2012 από 3,6% τον προηγούμενο χρόνο. Προβλέπει επιτάχυνση της ανάκαμψης στο 4,2% το 2013. Κρούει, όμως, τον κώδωνα του κινδύνου ως προς την κρίση της ευρωζώνης, τονίζοντας ότι απειλεί τις απόπειρες ανάκαμψης της διεθνούς οικονομίας.
«Βλέπουμε ανάκαμψη της ανάπτυξης στις ΗΠΑ, με κινητήριο δύναμη την εγχώρια ζήτηση, κάποια ανάκαμψη στην Ιαπωνία και μέτρια έως ισχυρή ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες οικονομίες», αναφέρει ο κ. Padoan, επικεφαλής αναλύσεων του Οργανισμού και συμπληρώνει: «Στην ευρωζώνη, όμως, προβλέπουμε στασιμότητα της οικονομίας, η οποία κρύβει σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των μελών του ευρωπαϊκού βορρά που αναπτύσσονται και των μελών του ευρωπαϊκού νότου που βρίσκονται σε ύφεση».
Συγκεκριμένα, η οικονομία της ευρωζώνης εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί φέτος οριακά κατά 0,1%, για να ανακάμψει το 2013 κατά 0,9%. Κινητήριος δύναμη, όμως, είναι η γερμανική οικονομία, για την οποία προβλέπεται ανάπτυξη 1,2% το 2012 και 2% το 2013. Στον αντίποδα, το 2012 η Ιταλία αναμένεται να καταγράψει ύφεση 1,7%, η Πορτογαλία 3,2% και η Ισπανία 1,6%.
«Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, υπάρχουν τρόποι να ενισχυθεί η δυναμική του τείχους προστασίας, οι οποίοι περιλαμβάνουν πιο ισχυρή παρέμβαση ή νέο ρόλο για την ΕΚΤ», δήλωσε ο κ. Padoan. Ο ίδιος κάλεσε την ΕΚΤ να μην αποκλείσει το ενδεχόμενο για νέες αγορές κρατικών ομολόγων, για χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) αλλά και για μείωση των επιτοκίων. «Η κατάσταση επιδεινώθηκε σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες. Εάν υπάρχει διακριτός κίνδυνος ότι κινούμαστε ταχύτατα σε ένα κακό αποτέλεσμα, τότε θα πρέπει να ληφθεί αμέσως δράση» δήλωσε ο κ. Padoan.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr