Παράθυρο στην αναπτυξιακή πολιτική και στο ευρωομόλογο άφησε η σύνοδος των οκτώ ισχυρότερων χωρών του κόσμου, οι G8, το σαββατοκύριακο, στην οποία συζητήθηκε και το πρόβλημα της Ελλάδας. ΗΠΑ και Γαλλία προσπάθησαν να αναδείξουν την ανάγκη να παραμεριστεί η λιτότητα και να επιλεχθεί η στήριξη της οικονομίας, καθώς τα κυκλικά φαινόμενα που έχουν ρίξει στην ύφεση πολλές οικονομίες της Ζώνης, απειλούν να οδηγήσουν σε αδιέξοδο.
Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, οι ηγέτες της ομάδας των 8 αφιέρωσαν πάρα πολύ χρόνο στην ευρωπαϊκή κρίση και αρχικά φάνηκε να σχηματίζονται μέτωπα με τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα να συμφωνεί με τον Γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Ολάντ και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας να συντάσσεται με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο κ. Ολάντ συμφωνούν ότι η ανάπτυξη και η δημοσιονομική σταθεροποίηση πρέπει να συμπληρώνουν τα οικονομικά μέτρα. Αντίθετα, η κα Μέρκελ και ο κ. Κάμερον επιμένουν στην λιτότητα. Πηγές αναφέρουν ότι το χάσμα μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας είναι μεγάλο ενώ οι Γάλλοι διπλωμάτες ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους τους ότι ο κ. Ολάντ βγαίνει νικητής από την άτυπη αυτή διαμάχη μετά την υποστήριξη που έλαβε από τον κ. Ομπάμα.
"Υποχρεωτικά συζητήσαμε το θέμα της Ελλάδας. Αν και αναφερθήκαμε στις προσπάθειες που έγιναν τους τελευταίους μήνες στις περισσότερες χώρες για να νοικοκυρέψουν τα δημοσιονομικά τους ωστόσο παραμένει μια αβεβαιότητα για την Ελλάδα όσον αφορά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Το μήνυμα που ήθελα να μεταφέρω και το οποίο εξέφρασα από την Τρίτη μαζί με την κ. Μέρκελ είναι η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να τη στηρίξει η Ευρώπη για να τονώσει την ανάπτυξή της", τόνισε με νόημα ο Φρανσουά Ολάντ.
Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και η δήλωση της Άγκελα Μέρκελ η οποία επισήμανε μεταξύ άλλων ότι "όλοι θέλουμε την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη αλλά πρέπει και η Ελλάδα να τηρήσει τα συμφωνηθέντα" ενώ σημείωσε ότι "θα δούμε με ποιους τρόπους θα βοηθήσουμε την Ελλάδα αλλά το πρόγραμμα πρέπει να τηρηθεί και η βοήθεια προς την Ελλάδα μπορεί να προέλθει από τα Ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία και την Τράπεζα Επενδύσεων".
Η κίνηση μοιάζει να εντάσσεται στις ευρύτερες προσπάθειες του νέου προέδρου της Γαλλίας να πείσει τους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ να υιοθετήσουν πολιτικές με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης στην Ευρώπη. Η συνάντηση στις Βρυξέλλες αναμένεται να επικεντρωθεί στις προτάσεις του Ολάντ και άλλων για την αναζωογόνηση των οικονομιών των κρατών μελών των 27, ειδικά στην 17μελή ευρωζώνη, ενώ παράλληλα θα συνεχιστεί η προσπάθεια μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
Ο Φρανσουά Ολάντ είπε ότι θα πιέσει το Βερολίνο να άρει το βέτο του στην έκδοση κοινών ευρωομολόγων --χρεογράφων που θα εκδίδονται εξ ονόματος όλης της ευρωζώνης και άρα θα έχουν τη ρητή εγγύηση χωρών όπως η Γερμανία-- και στο να επιτραπεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δανείζει απευθείας σε κυβερνήσεις. Αμφότερες αυτές οι ιδέες θεωρούνται «κόκκινες γραμμές» για την κεντροδεξιά γερμανική κυβέρνηση, αν και η Μέρκελ δεν έχει αποκλείσει την έκδοση ευρωομολόγων ως μακροπρόθεσμη προοπτική εάν η Ευρώπη κάνει βήματα προς μια στενότερη πολιτική και δημοσιονομική ολοκλήρωση.
Ο Ολάντ εμφανίστηκε να καταγράφει μια πολιτική επιτυχία στην G8, αφού οι ηγέτες των υπολοίπων κρατών, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Γερμανίας συμφώνησαν να εξισορροπηθούν τα μέτρα λιτότητας με πακέτα ενίσχυσης της οικονομίας. «Είχαμε μια ειλικρινή συζήτηση για την ανάπτυξη, αλλά οι δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά τους προϋπολογισμούς δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση. Δεν υπάρχει ουδείς λόγος να νομίζει κανείς ότι οποιαδήποτε χώρα απομονώθηκε», είπε ο Ολάντ ερωτηθείς εάν η Μέρκελ περιθωριοποιήθηκε στη σύνοδο. «Εάν θέλουμε να πάμε μπροστά θα πρέπει να το κάνουμε με όλους όσοι μετρούν στην Ευρώπη, τη Γερμανία φυσικά, αλλά και με τον υπόλοιπο κόσμο», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος. Ο Φρανσουά Ολάντ είπε εξάλλου ότι η μείωση των ελλειμμάτων και η ανάπτυξη είναι «οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr