Στο επίκεντρο των εργασιών της G8 θα βρεθούν τα δεδομένα και οι προοπτικές για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη, με τους ηγέτες να αναζητούν πολιτικές που θα ισορροπούν μεταξύ της λιτότητας και της ανάπτυξης.
Η τηλεδιάσκεψη έγινε το αργά το απόγευμα της Πέμπτης, μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ, του Φρανσουά Ολάντ, του Ντέβιντ Κάμερον και του Μάριο Μόντι -με τη συμμετοχή επίσης του πρόεδρου της ΕΕ Χερμάν βαν Ρομπάι και του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.
Στην τηλεδιάσκεψη προέκυψε «ισχυρή ταύτιση στο γεγονός ότι η δημοσιονομική εξυγίανση και η ανάπτυξη δεν είναι αντίθετες έννοιες, αλλά ότι και η μία και η άλλη είναι απαραίτητες» ανέφερε σε σύντομη ανακοίνωσή της η γερμανική καγκελαρία, χωρίς όμως να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες για τη συζήτηση.
Νωρίτερα, το βρετανικό πρωθυπουργικό γραφείο είχε αναφέρει πως ο πρόεδρος της ΕΕ «επιδίωξε τη διεξαγωγή αυτής της διάσκεψης για να συζητηθούν οι αντίστοιχες θέσεις πριν από την G8». «Είναι παραδοσιακό να υπάρχουν συζητήσεις πριν από μια G8, αλλά με την άφιξη του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ οι ηγέτες ήθελαν να έχουν μια συζήτηση μαζί του», εξήγησε εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού.
«Πρόκειται πραγματικά για την κατανόηση του πώς ο καθένας προσεγγίζει την G8. Αυτό γίνεται εν αναμονή της συνόδου της G8, αλλά θα πρέπει να αναμένεται ότι θα τεθεί επίσης το ζήτημα της ζώνης του ευρώ» προσέθεσε.
Η σύνοδος κορυφής της G8 πραγματοποιείται την Παρασκευή και το Σάββατο στο Καμπ Ντέιβιντ των ΗΠΑ.
Σύνοδος υπό την σκιά ανησυχιών για την Ευρωζώνη
Η γενικότερη κατάσταση στην Ευρωζώνη αλλά και ειδικότερα το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να βρεθούν, εκ των πραγμάτων, στο επίκεντρο των συζητήσεων της συνόδου κορυφής της G8.
Όπως αναφέρουν αμερικανικά ΜΜΕ, λόγω των τρεχουσών εξελίξεων, στη σύνοδο της G8 θα συζητηθούν τα δεδομένα και οι προοπτικές για την Ελλάδα και την ευρωζώνη, αναζητώντας πολιτικές που θα ισορροπούν μεταξύ της λιτότητας και της ανάπτυξης, αποφεύγοντας γεγονότα που θα θέσουν σε κίνδυνο τη συνοχή της ευρωζώνης.
Το σλόγκαν της φετινής συνόδου, της οποίας θα προεδρεύει ο Αμερικανός ηγέτης, Μπαράκ Ομπάμα, είναι «Ενεργώντας από κοινού». Την ΕΕ θα την εκπροσωπήσει ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι.
Ο δε Μπαρόζο βρίσκεται ήδη στη Νέα Υόρκη και σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «η ΕΕ θα προσέλθει στην G8 με ένα σαφές μήνυμα: Η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την πορεία της στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης στρατηγικής της για την έξοδο από την κρίση και την επάνοδο σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης». Πρόσθεσε ότι «βασικός στόχος είναι μια διττή προσέγγιση, που συνίσταται σε υγιή δημόσια οικονομία και μέτρα ευνοϊκά για την ανάπτυξη». Είναι ο μόνος τρόπος για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, υπογράμμισε.
Αναφερόμενος ειδικότερα στο ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Μπαρόζο υποστήριξε: «Πολλά έχουν γίνει σε αυτά τα τελευταία δυο χρόνια για να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Στην Ευρώπη, πράγματι, έχουμε δώσει μία ισχυρή απάντηση στην κρίση με την αποκατάσταση του τραπεζικού συστήματός μας, την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησής μας, τη δημιουργία αξιόπιστων οικονομικών τοίχων προστασίας και παρέχοντας πρωτοφανή αλληλεγγύη προς τα κράτη-μέλη που ήταν περισσότερο εκτεθειμένα στην κρίση. Και, φυσικά, προωθούμε επίσης διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση, όπως τις μεταρρυθμίσεις για την ανταγωνιστικότητα, αλλά και την αντιμετώπιση του ζητήματος των εσωτερικών ανισορροπιών, ιδιαίτερα στην ευρωζώνη».
Ο Μπαρόζο επανέλαβε επίσης με έμφαση: «Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, και η ΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να το εγγυηθεί», τονίζοντας πως η Ελλάδα «θα πρέπει να εκπληρώσει τους από κοινού συμφωνηθέντες όρους» για την παροχή στήριξης.
Μιλώντας για την ανάπτυξη, ο πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε: «Βασική μας ανησυχία, όπως και στα περισσότερα μέρη του κόσμου, είναι η ανάπτυξη. Αλλά το ερώτημα είναι από πού προέρχεται η ανάπτυξη; Και οι απαντήσεις δεν είναι οι ίδιες σε διάφορα μέρη του κόσμου. Τουλάχιστον, στην Ευρώπη, είναι σαφές ότι για την επιστροφή της ανάπτυξης σε σημαντικά επίπεδα και για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη που χρειαζόμαστε, θα πρέπει να υλοποιηθούν η δημοσιονομική εξυγίανση, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι στοιχειοθετημένες επενδύσεις».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr