Πουλάνε Ελλάδα λόγω αυξημένου ρίσκου! Οι οδηγίες προς τους fund managers είναι σαφείς από τους ξένους οίκους ότι θα πρέπει να «εγκαταλείψουν» τη χώρα με κλασικό παράδειγμα τον ΟΠΑΠ. Η μετοχή είχε μπει στο Χρηματιστήριο τον Απρίλιο του 2001 με τιμή εισαγωγής τα 5,50 ευρώ και πλέον στοιχίζει στο Χρηματιστήριο 4,40 ευρώ. Η δε Capital, η οποία είχε φτάσει συνολικά να κατέχει ποσοστό στον Οργανισμό άνω του 18%, ανακοίνωσε χθες ότι η συμμετοχή της στον Οργανισμό διαμορφώνεται κάτω από 5%! Σημειωτέον, ότι για την εξέλιξη αυτή πρώτο το «Κ» από την περασμένη Τρίτη είχε γράψει για τις πωλήσεις στη μετοχή του Οργανισμού.
Οι οδηγίες για σταδιακή αποχώρηση των ξένων funds από το ελληνικό Χρηματιστήριο είχε ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2009. Κορυφώθηκε με την υπογραφή του πρώτου μνημονίου το 2010 και κορυφώνεται τώρα που η πολιτική αστάθεια έχει θέσει την οικονομία με την πλάτη στο τοίχο. Αντίστοιχες πωλήσεις πραγματοποιούνται στη ΜΕΤΚΑ και τον Μυτιληναίο που χθες ανακοίνωσαν ισχυρά οικονομικά μεγέθη πρώτου τριμήνου, παρά την ομίχλη που πλήττει την ελληνική οικονομία, ΕΧΑΕ, Coca Cola, με την Goldman Sachs να μην καλύπτει καν τη μετοχή, ενώ η Citigroup δεν δίνει τιμή - στόχο για την Ιντραλότ από την προηγούμενη των 3,5 ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό, αναφέρουν Έλληνες διαχειριστές, ότι σε πρόσφατη παρουσία της Σωληνουργείας Κορίνθου στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, η εταιρεία αποφεύγει να κάνει πομπώδεις ανακοινώσεις για την οικονομική της πορεία και τα business plans της, διότι γνωρίζει ότι τα καλά νέα που έχει να «πει» θα καούν στον καιάδα ή θα παρασυρθούν από το... τσουνάμι της καταστροφολογίας που μαστίζει την οικονομία. Το ίδιο ισχύει και για την Ελληνικά Καλώδια η οποία έχει μπροστά της το project της διασύνδεσης με υποθαλάσσιο καλώδιο των νησιών του Αιγαίου.
Οι διαχειριστές ανησυχούν πολύ για τις εξελίξεις, αφού η αγορά συμπεριφέρεται σε αυτά τα τόσο χαμηλά επίπεδα, τις 536,49 μονάδες που έκλεισε χθες (απώλειες 3,41%), σα να προεξοφλεί κάτι πολύ άσχημο. Το οποίο, εικάζουν άνθρωποι της αγοράς, ότι δεν είναι άλλο από την... επιστροφή της χώρας στη δραχμή. Όσο απευκταία κι αν είναι η εκτίμηση αυτή, στον διεθνή Τύπο κυκλοφορούν διάφορα σενάρια. Άλλωστε, η επικεφαλής του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ δεν μιλάει με βεβαιότητα για παραμονή της χώρας στο ευρώ, αλλά λέει πως «θέλει την Ελλάδα στο ευρώ»...
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr