Αν και τις τελευταίες ημέρες, σημαντικό μέρος των πόσων που διασφαλίστηκαν προεκλογικά για τη ΔΕΗ έχει αρχίσει να καταβάλλεται σε ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ για να βουλώσει «τρύπες», ωστόσο οι αρμόδιοι δεν καθησυχάζουν αφού το οικοδόμημα της αγοράς ηλεκτρισμού τρίζει και συνεχίζει να μπάζει νερά.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο ΑΔΜΗΕ εισέπραξε τα τελευταία 24ωρα γύρω στα 100 εκ. ευρώ από τη ΔΕΗ για τις αγορές Φεβρουαρίου-Μαρτίου, ενώ σε καμιά 10αριά ημέρες πρόκειται να του πληρώσει το ποσό και για τις αγορές του Απριλίου. Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές η ΔΕΗ του είχε καταβάλει γύρω στα 50 εκ. ευρώ, και μερικές εβδομάδες πιο πριν άλλα 100 εκ. ευρώ. Συνολικά τις τελευταίες εβδομάδες ο ΑΔΜΗΕ έχει βάλει στα ταμεία του περίπου 250 εκ. ευρώ, μέρος των οποίων θα διαθέσει στον ΛΑΓΗΕ.
Κρίσιμες οι εισπράξεις του Μαΐου…
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη ; Ότι ο ΛΑΓΗΕ είναι πλέον σε θέση να αποπληρώσει μέρος των οφειλών του προς τους ηλεκτροπαραγωγούς και τους παραγωγούς ΑΠΕ, ουδείς ωστόσο μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί προς το τέλος του μήνα ή στις αρχές του επόμενου, εφόσον λόγω και του θολού πολιτικού τοπίου, φουντώσει ξανά το «δεν πληρώνω» των πελατών της ΔΕΗ. Τα «φέσια» της ΔΕΗ υποχώρησαν κάπως τον Απρίλιο, και διαμορφώθηκαν στο 1 δισ. έναντι του 1,1 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Μαρτίου, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει τον τρέχοντα μήνα, πόσο μάλλον όταν το καθεστώς ακυβερνησίας ευνοεί φαινόμενα καθυστερήσεων στις πληρωμές.
Την ίδια στιγμή η τρόικα φέρεται να έχει ενημερώσει την ελληνική πλευρά πως είναι πρόθυμη να εγκρίνει το δάνειο ύψους 350 εκ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που επιδιώκεται να δοθεί στην αγορά ηλεκτρισμού για να ενισχυθεί η ρευστότητά της, ωστόσο η απουσία στην ουσία κυβέρνησης έχει «παγώσει» τις διαπραγματεύσεις.
Σε κάθε περίπτωση, το πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα φαίνεται και από την πρόσφατη απόφαση της ΔΕΠΑ να αντλήσει έσοδα από τη θυγατρική της ΔΕΣΦΑ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η διοίκηση της ΔΕΣΦΑ αναμένεται να προχωρήσει στις 22 Μαΐου στη σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης του ΔΕΣΦΑ, με αποκλειστικό θέμα τη διανομή στους μετόχους αδιανέμητων κερδών από παρελθούσες χρήσεις, προσβλέποντας έτσι σε μερικές δεκάδες εκατ. ευρώ που θα αντλήσει, ως ο μοναδικός μέτοχος.
Στα 295 εκ. ευρώ το συσσωρευμένο χρέος του ΛΑΓΗΕ!
Το παράδειγμα της ΔΕΠΑ δεν είναι το μοναδικό. Κύκλοι του ΛΑΓΗΕ σημειώνουν ότι από τα χρήματα που πήρε η ΔΕΗ πριν τις εκλογές, εκείνος εισέπραξε μέσω του ΑΔΜΗΕ 60 εκ. ευρώ, τα οποία αυτός διέθεσε για να εξοφληθούν οφειλές τόσο σε ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς όσο και σε παραγωγούς ΑΠΕ (σε ποσοστό 50%-50%), και ότι έχει λαμβάνειν από τον ΑΔΜΗΕ άλλα 90 εκ. ευρώ. Ωστόσο το συσσωρευμένο ληξιπρόθεσμο χρέος του προς τους μεν ηλεκτροπαραγωγούς είναι 170 εκ. ευρώ, προς τους δε παραγωγούς ΑΠΕ 125 εκ. ευρώ.
Πρόκειται για 295 εκ. ευρώ, που συνεχώς διογκώνονται αντί να μειώνονται, όπως υποτίθεται ότι θα συνέβαινε με τα μέτρα που ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωσταντίνου, αφού κανένα απ’ αυτά δεν έχει εφαρμοστεί (διάθεση μέρους του τέλους ΕΡΤ, επιβολή τέλους λιγνίτη, έσοδα από δημοπρασίες ρύπων). «Ξελασπώσαμε μόνο για μισό μήνα. Από 3 μήνες που ήταν απλήρωτοι οι ηλεκτροπαραγωγοί, συμβατικοί και πράσινοι, το διάστημα έχει απλώς πέσει στους 2,5 μήνες», όπως λένε στελέχη του ΛΑΓΗΕ. Και ο φαύλος κύκλος καλά κρατεί καθώς οι ηλεκτροπαραγωγοί με τη σειρά τους χρωστούν αυτή τη στιγμή γύρω στα 230 εκ. ευρώ στη ΔΕΠΑ…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr