Η νέα δόση των δανείων προς την Ελλάδα εκταμιεύθηκε το πρωί της Πέμπτης, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα γίνουν άλλες εκταμιεύσεις μετά τον Ιούνιο, έως ότου ολοκληρωθεί η νέα επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα.
Σημειώνεται ότι αν και η δόση ήταν ύψους 5,2 δισ. ευρώ και αφορούσε σε μέτρα που είχαν ήδη ληφθεί στο πλαίσιο του μνημονίου, τελικώς η τρόικα έκρινε ότι πρέπει να δοθούν μόνο τα 4,2 δισ. ευρώ, έπειτα από τις αντιρρήσεις ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων (Γερμανίας, Φινλανδίας, Ολλανδίας και Αυστρίας), που ζητούσαν ακόμα και το «πάγωμα» της δόσης.
Σύμφωνα με το Reuters, o κ. Ρέγκλινγκ εκτίμησε ακόμη ότι τα ευρωομόλογα θα μπορούσαν να αποδειχθούν χρήσιμα στο μέλλον, αλλά, όπως είπε, προτεραιότητα αποτελεί η δημοσιονομική πειθαρχία.
Aδιέξοδο
Σε τραγικό αδιέξοδο έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, αφού η δόση των 5,2 δισ. ευρώ (εκ των οποίων θα καταβληθούν περίπου τα 4,2 δισ. ευρώ) μπορεί να ήταν προγραμματισμένη, αλλά οι επόμενες, δηλαδή τα 29 δισ. ευρώ που πρέπει να καταβληθούν εντός του θέρρους για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, για πληρωμή ομολόγων δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα καταβληθούν, μετά μάλιστα και τις χθεσινές απειλές από την Ε.Ε. και την Γερμανία.
Η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω στην ήδη ζοφερή οικονομική πραγματικότητα, δηλαδή να μην υπάρχει δυνατότητα πληρωμής μισθών και συντάξεων του Δημοσίου, εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει στα... κάγκελα την κοινωνία.
Τα ποσά των επόμενων δόσεων ύψους 29 δισ. ευρώ που αναμένονται μέσα στο καλοκαίρι θεωρούνται απαραίτητα όχι μόνον για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά για την εξυπηρέτηση των ταμειακών αναγκών του κράτους, αλλά και την εξόφληση των οφειλών του δημοσίου προς τρίτους που ξεπερνούν τα 6,3 δισ. ευρώ και θεωρούνται απαραίτητα για το ξεκίνημα της αναπτυξιακής διαδικασίας.
Αποκρατικοποιήσεις
Στο κρίσιμο διάστημα των διερευνητικών επαφών εμπίπτει επίσης η συνέχιση της διαδικασίας της μεταφοράς μιας σειράς από περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου στο «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου» στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Με απόφαση της διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, μεταφέρθηκαν μιά εβδομάδα πριν τις εκλογές μετοχές των εταιρειών ΟΔΙΕ ,ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΔΕΠΑ, της ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΒΟ, ΔΕΗ, ΤΤ. ΑΤΕ, ΕΛΠΕ, ΛΑΡΚΟ και Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Ειδικά για την ΕΥΔΑΠ, το Ταμείο διευκρινίζει ότι η αποκρατικοποίηση της εταιρείας δεν αφορά σε πώληση παγίων περιουσιακών στοιχείων, αλλά την ανάθεση -κατόπιν διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού - της διαχείρισης του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης, στον φορέα εκείνον που θα προσφέρει μεγαλύτερο τίμημα στο Ελληνικό Δημόσιο, θα μεταφέρει καλύτερη τεχνογνωσία και θα εξασφαλίσει την άριστη ποιότητα υπηρεσιών στον ελληνικό λαό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr