Τρομάζουν οι επενδυτές στο ενδεχόμενο της πολιτικής αστάθειας της χώρας με ορατό το ενδεχόμενο της αποπομπής της από το ευρωπαίκό κοινό νόμισμα. Τις τελευταίες μέρες πυκνώνουν οι εκθέσεις και τα σχόλια μεγάλων οίκων του εξωτερικού, όπως της UBS, της Morgan Stanley, της ΒοfA/Merrill Lynch, Credit Suisse και εσχάτως αργά χθες το απόγευμα της Fitch, που προβλέπουν έξοδο της χώρας από το ευρώ αν το αποτέλεσμα της κάλπης την Κυριακή δεν δώσει ποσοστό αυτοδυναμίας, άρα και συνεννόησης για συγκυβέρνηση των δύο μεγάλων κομμάτων.
Η αγορά ζει με αυτό τον εφιάλτη καθ' όλη τη ιάρκεια της προεκλογικής περιόδου με τον δείκτη να σταθεροποιείται στα επίπεδα των 700 μονάδων, τα οποία έχασε στη συνέχεια, αναδεικνύοντας τη στήριξη των 680 μον., ιδιαίτερα εύθραυστη, αν υπάρξουν συνεδριάσεις με διπλάσιους όγκους, όπως της Τετάρτης, που οδήγησε στα τάρταρα τις τράπεζες. Ταυτόχρονα, παρά την βοήθεια, ύψους 18 δισ. προς τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες, η αγορά εξακολουθεί να έχει επιφυλάξεις ως προς την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και αν τελικά αυτές θα παραμένουν μέχρι τέλους στο ιδιωτικό τομέα ή θα περ΄σουν στο κράτος.
«Η πολιτική ρευστότητα των εκλογών της 6ης Μαίου συνεχίζει να επικαλύπτει οποιαδήποτε άλλη εσωτερική ή εξωτερική εξέλιξη», σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Μ. Χατζηδάκης, «διατηρώντας το κλίμα επιφυλακτικότητας στην εγχώρια αγορά. Παρά τους χαμηλούς τζίρους η πίεση που εκδηλώνεται διατηρεί ψηλά την μεταβλητότητα στοιχείο το οποίο αναμένουμε και σήμερα να παραμείνει στο προσκήνιο. Αν και ένα ανοδικό άνοιγμα στο ξεκίνημα των συναλλαγών είναι εντός των πιθανών σεναρίων θα διατηρούσαμε την στάση αναμονής ενόψει των πολιτικών εξελίξεων καθώς δεν είναι ξεκάθαρο αν ο εν λόγω παράγοντας θα αποδειχθεί ένας θετικός ή αρνητικός καταλύτης για την συνέχεια».
Ο αναλυτής της Morgan Stanley κ. Γιόακιμ Φελς υποστηρίζει ότι στις ελληνικές εκλογές της Κυριακής δεν διακυβεύεται τίποτα λιγότερο από την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Ο κ. Φελς τονίζει ότι αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα στα δύο κόμματα εξουσίας, η Ελλάδα μπορεί να εγκαταλείψει το πρόγραμμα, οι Ευρωπαίοι εταίροι ενδέχεται να παγώσουν τη χρηματοδότηση προς τη χώρα και τελικά η Ελλάδα ίσως αποφασίσει να βγει από το ευρώ, για να «νομισματοποιήσει το έλλειμμα και το χρέος». Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ισοδυναμεί «με μία αλλαγή στη φύση του χρήματος στην ευρωζώνη, που θα οδηγήσει σε τεράστια διαφυγή κεφαλαίων από άλλα δοκιμαζόμενα μέλη της ευρωζώνης και μπορεί να διαλύσει την ίδια τη νομισματική ένωση» προειδοποιεί ο κ. Fels.
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Merit ΑΧΕΠΕΥ κ. Ν. Χριστοδούλου στέκεται στο γεγονός ότι «από τον τραπεζικό κλάδο δεν είχαμε κάτι νεότερο με εξαίρεση τα τελικά αποτελέσματα της Cyprus Popular (πρώην Marfin) αφού οι όροι ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών οδηγούνται σε παράταση μετά τις εκλογές. Στα 3,65 δις ευρώ οριστικοποιήθηκαν οι ζημιές της Cyprus Popular Bank μετά από τις πρόσθετες απομειώσεις της αξίας ελληνικών ομολόγων που έφτασαν τα 2,33 δις ευρώ προ φόρων, μετά από απομειώσεις μετοχών ύψους 192 εκ ευρώ, δραματική αύξηση των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια και απομείωση υπεραξίας ύψους 820 εκ. που δεν επηρεάζει τα εποπτικά κεφάλαια.
Μολονότι ο ισολογισμός της τράπεζας φαίνεται πλέον 'καθαρός' τα πρωτοβάθμια κεφάλαια της τράπεζας είναι οριακά πάνω από το 0 και υπάρχει ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης 2,8 δις ευρώ από τα οποία μόνο τα 1,8 δις ευρώ θα γίνουν μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με έκδοση κοινών μετοχών». Ο ίδιος αναφέρει ότι, «η προεκλογική περίοδος έχει οδηγήσει σε μια καθυστέρηση στις αποκρατικοποιήσεις ενώ υπάρχουν και ελάχιστα εταιρικά νέα. Η έντονη φημολογία για προβλήματα πληρωμών στον τομέα ενέργειας επηρεάζει τελευταία εκτός από τη ΔΕΗ και εταιρείες όπως ο Μυτιληναίος, η Τέρνα Ενεργειακή, η Γεκ Τέρνα και λιγότερο τα ΕΛΠΕ.
Η ΔΕΗ φέρεται να έχει ανεξόφλητες υποχρεώσεις λόγω χαμηλής ρευστότητας, ενώ το πρόβλημα διογκώνεται από τις υψηλές επισφάλειες, τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις που άφησαν στο ΔΕΣΜΗΕ οι εταιρείες Energa και Hellas Powerκαι τον ήδη υψηλό δανεισμό της εταιρείας. Παράλληλα, η υποαπόδοση του ΟΤΕ στο τελευταίο διάστημα πιθανόν να σχετίζεται με μια έξοδο του από το δείκτη MSCI World».
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr