Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα στην έρευνα του ΙΟΒΕ, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα κινείται ανοδικά και τον Απρίλιο και διαμορφώνεται στις 77,3 μονάδες (από 75,7 μονάδες). Οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη Βιομηχανία και στις Κατασκευές κερδίζουν έδαφος, ενώ στις Υπηρεσίες και στο Λιανικό Εμπόριο παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες, με την καταναλωτική εμπιστοσύνη να βελτιώνεται και αυτή οριακά.
Το κλίμα εμφανίζει τάσεις σταθεροποίησης του τελευταίους 3-4 μήνες, σε πολύ χαμηλά όμως επίπεδα, εξέλιξη η οποία θα μπορούσε να αποδοθεί και στον εκλογικό κύκλο. Αν και ιστορικά – από το 1981, όταν και εισήχθησαν οι έρευνες οικονομικής συγκυρίας στην Ελλάδα - κάθε φορά που πλησίαζε μια εκλογική διαδικασία η βελτίωση του οικονομικού κλίματος ήταν εμφατική, καθώς ενισχύονται σημαντικά οι θετικές προσδοκίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αυτή τη φορά φαίνεται να μην υπάρχει περιθώριο ιδιαίτερης αισιοδοξίας.
Οι αβεβαιότητες για την πορεία της οικονομίας είναι μεγάλες και οι προβληματισμοί για την υλοποίηση του νέου προγράμματος ισχυροί, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται ένα περιβάλλον αναμονής των μετεκλογικών εξελίξεων. Είναι άλλωστε βέβαιο ότι αυτές οι εξελίξεις θα καθορίσουν πλέον τις κρίσιμες επιλογές της οικονομικής πολιτικής και άρα και τις νέες παραμέτρους της κοινωνικοοικονομικής ζωής στην Ελλάδα στο επόμενο διάστημα.
Αναλυτικότερα:
- στη Βιομηχανία, σημαντική βελτίωση καταγράφουν οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής, ενώ οι χαμηλές εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης αυξάνονται ήπια, με το επίπεδο των αποθεμάτων να παραμένει στα ίδια σχεδόν επίπεδα.
- στις Υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους και τη ζήτηση εξομαλύνονται ελαφρά, ενώ αντίθετα, οι προβλέψεις για τη ζήτηση του επόμενου τριμήνου είναι ακόμα δυσμενέστερες.
- στο Λιανικό Εμπόριο, ο έντονα αρνητικός δείκτης των εκτιμήσεων των επιχειρήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις καταγράφει περαιτέρω μείωση, ενώ αντίθετα οι προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των πωλήσεων βελτιώνονται, με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να μην μεταβάλλονται.
- στις Κατασκευές, τόσο οι πολύ χαμηλές προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών, όσο και οι αρνητικές προσδοκίες για την απασχόληση του τομέα αμβλύνονται ελαφρά.
- στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού εμμένουν, ενώ οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας κινούνται οριακά προς τα κάτω. Η πρόθεση για αποταμίευση, μετά τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του Μαρτίου, τον Απρίλιο βελτιώνεται ελαφρά, ενώ τέλος, οι δυσοίωνες προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας παραμένουν ισχυρές.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος, σταθεροποιείται μετά από ένα δίμηνο ήπιας βελτίωσης, στις 93,2 μονάδες, ενώ υποχωρεί κατά 1,7 μονάδες στην Ευρωζώνη, φθάνοντας στις 92,8 μονάδες. Η πτώση αυτή εκπορεύεται κυρίως από την εξασθένηση του κλίματος στη Βιομηχανία και τις Υπηρεσίες, με στις προσδοκίες να βελτιώνονται μόνο στο Λιανικό Εμπόριο και στις δύο ζώνες. Πάντως ο δείκτης τόσο στην ΕΕ, όσο και την Ευρωζώνη, παραμένει χαμηλότερα από το μακροχρόνιο μέσο όρο του.
Συγκεκριμένα, στη Βιομηχανία, ο δείκτης κλίματος περιορίζεται και αυτόν το μήνα στην ΕΕ (-0,6) και περισσότερο στην Ευρωζώνη (-1,9).
Στις Υπηρεσίες, ο σχετικός δείκτης παραμένει σχεδόν αμετάβλητος στην ΕΕ, αλλά εξασθενεί σημαντικά στην Ευρωζώνη (-2,1), ενώ αντίθετα στο Λιανικό Εμπόριο, το κλίμα βελτιώνεται και αυτόν τον μήνα, περισσότερο στην ΕΕ (+2,6) και λιγότερο στην Ευρωζώνη (+0,6).
Στις Κατασκευές, ο δείκτης προσδοκιών σημειώνει κάμψη και τον Απρίλιο, κυρίως στην ΕΕ (-1,3) και λιγότερο στην Ευρωζώνη (-0,7), κυρίως λόγω των αναμενόμενων απωλειών σε όρους θέσεων εργασίας.
Τέλος, ο δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης αλλάζει τάση και πάλι και στις δύο ζώνες και περιορίζεται κατά -0,9 και -0,8 μονάδες σε ΕΕ και Ευρωζώνη αντίστοιχα, εξέλιξη η οποία οφείλεται ως επί το πλείστον στις δυσοίωνες προβλέψεις των ευρωπαίων πολιτών για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση της χώρας τους αλλά και του νοικοκυριού τους.
Αναλυτικότερα:
• Στη Βιομηχανία, οι δείκτες επιχειρηματικών προσδοκιών διαμορφώνονται στις -7,7 μονάδες στην ΕΕ και στις -9,0 μονάδες στην Ευρωζώνη. Οι θετικές προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής υποχωρούν σχεδόν κατά 3 μονάδες και στις δύο ζώνες, ενώ παραπλήσια είναι και η πτώση των δεικτών στις εκτιμήσεις για τα επίπεδα παραγγελιών. Τέλος, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα εξομαλύνονται στην ΕΕ και παραμένουν στα ίδια επίπεδα στην Ευρωζώνη.
• Στις Υπηρεσίες, οι σχετικοί δείκτες διαμορφώνονται στις -3,7 και -2,4 μονάδες σε ΕΕ και Ευρωζώνη αντίστοιχα. Οι αρνητικές εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους επιδεινώνονται οριακά στην ΕΕ και εντονότερα, κατά 3 περίπου μονάδες, στην Ευρωζώνη, ενώ οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση υποχωρούν κατά 2 σχεδόν μονάδες σε αμφότερες τις ζώνες. Τέλος, οι θετικές προβλέψεις των επιχειρήσεων για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης κερδίζουν έδαφος στην ΕΕ, αλλά εξασθενούν στην Ευρωζώνη.
• Στο Λιανικό Εμπόριο, οι σχετικοί δείκτες διαμορφώνονται στις -8,7 μονάδες στην ΕΕ και στις -11,4 μονάδες στην Ευρωζώνη. Οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα αμβλύνονται ελαφρά στην ΕΕ, ενώ αντίθετα, διευρύνονται στην Ευρωζώνη, με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να υποδηλώνουν σημαντική αποκλιμάκωση, κυρίως στην ΕΕ. Τέλος, ο αρνητικός δείκτης των προβλέψεων για τις πωλήσεις τους επόμενους μήνες περιορίζεται κατά 2 μονάδες στην ΕΕ, αλλά παραμένει αμετάβλητος στην Ευρωζώνη.
• Στις Κατασκευές, οι σχετικοί δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώνονται τον Απρίλιο στις -30,3 και -27,4 μονάδες αντίστοιχα. Από τα βασικά στοιχεία δραστηριότητας, οι αρνητικές προβλέψεις για το επίπεδο των εργασιών επιδεινώνονται οριακά στην ΕΕ και παραμένουν στα ίδια επίπεδα στην Ευρωζώνη, ενώ ήπια υποχώρηση καταγράφεται στις προβλέψεις για την απασχόληση το επόμενο 12μηνο και στις δύο ζώνες.
• Ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης τον Απρίλιο διαμορφώνεται στις -20,2 μονάδες στην και στις -19,9 μονάδες στην Ευρωζώνη. Οι αρνητικές προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους υποχωρούν οριακά και στις δύο ζώνες, ενώ μεγαλύτερη είναι η πτώση στις εκτιμήσεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας κατά 3 μονάδες, τόσο στην ΕΕ, όσο και την Ευρωζώνη. Η πρόθεση για αποταμίευση επιδεινώνεται οριακά και σε αμφότερες τις ζώνες. Αντίθετα, ο δείκτης προβλέψεων για την εξέλιξη της ανεργίας αμβλύνεται κατά μία μονάδα σε ΕΕ και Ευρωζώνη.
• Τέλος, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες(δεν περιλαμβάνεται στο δείκτη οικονομικού κλίματος) αποκλιμακώνεται στην ΕΕ και περισσότερο στην Ευρωζώνη (στις +1,4 από +3,5 και στις -7,7 από -3,5 μονάδες αντίστοιχα). Από τα επιμέρους στοιχεία, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων παραμένουν αμετάβλητες και στις δύο ζώνες, ενώ οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα εξέλιξη της ζήτησης υποχωρούν ήπια στην ΕΕ και αισθητά στην Ευρωζώνη. Τέλος, ο δείκτης των προβλέψεων της ζήτησης στο επόμενο τρίμηνο περιορίζεται επίσης, κατά 4 στην ΕΕ και κατά 7 μονάδες στην Ευρωζώνη.
Το οικονομικό κλίμα, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, έχει επιδεινωθεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Από τις επτά μεγαλύτερες, το κλίμα βελτιώνεται στην Ολλανδία (+1,2) και το Ην. Βασίλειο (+4,2), ενώ αντίθετα υποχωρεί σημαντικά στην Ιταλία (-5,7) και την Πολωνία(-2,3) και ακολούθως στην Ισπανία (-1,8) και την Γερμανία (-1,0), παραμένοντας σχεδόν αμετάβλητο στην Γαλλία (-0,4). Η Γερμανία παραμένει σταθερά η μόνη μεγάλη χώρα στην οποία ο σχετικός δείκτης κινείται πάνω από τον μακροχρόνιο μέσο όρο του.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr