Κι όχι μόνο. Η ολιγωρία της κυβέρνησης προς την οριστικοποίηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, έστω κι αν με το θέμα ασχοληθεί η επόμενη, όποια κυβέρνηση, ανησυχείσφόδρα τους ελάχιστους ξένους που παρακολουθούν το Χ.Α. και γενικότερα τις αγορές που έχουν στραμένη την προσοχή τους στην Ελλάδα και την οικονομία. Αυτοί οι δύο λόγοι θα καθορίσουν την πορεία της αγοράς, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο νέων χαμηλών εικοσαετίας.
Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Merit ΑΧΕΠΕΥ κ. N. Χριστοδούλου, υποστηρίζει ότι, «η ανησυχία που προκαλεί η αμφίρροπη έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος στην Ελλάδα δεν επιτρέπει κάποια σημαντική αντίδραση στο Γενικό Δείκτη τον τελευταίο καιρό. Αυτό έγινε φανερό κατά τη διάρκεια όλου του Απριλίου οπότε και οι τζίροι ελαχιστοποιήθηκαν και όχι μόνο λόγω της εορτής του Πάσχα. Ο Απρίλιος ήταν ένας μήνας που δεν πρόκειται να μείνει χαραγμένος στη μνήμες των επενδυτών καθώς δε συνέβη κάτι σημαντικό και υπήρξε επιφυλακτικότητα καθ' όλη τη διάρκεια του μήνα. Έχει γίνει φανερό ότι οι επενδυτές δεν πρόκειται να επιστρέψουν μαζικά στην ελληνική αγορά προτού σιγουρευτούν ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει μια ισχυρή κυβέρνηση μετά τις εκλογές που θα διασφαλίσει την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων. Μια τέτοια είδηση θα μπορούσε να παίξει το ρόλο του καταλύτη που θα βοηθούσε τη διάσπαση των αντιστάσεων των 710 σε πρώτη φάση και των 735 μονάδων σε δεύτερη.
Η ακυβερνησία είναι ένα εφιαλτικό σενάριο για το ΧΑ καθώς εκκρεμούν πολλά ζητήματα για τη χώρα, ενώ πρέπει να ληφθεί μέσα στον Ιούνιο ένα νέο πακέτο μέτρων για φέτος και την επόμενη τριετία». Σύμφωνα με τον ίδιο, «το συμπέρασμα αυτό μπορεί να εξαχθεί και από παλαιότερες εκλογικές αναμετρήσεις. Παραδοσιακά στην Ελλάδα οι εκλογικές αναμετρήσεις που έχουν αμφίρροπη έκβαση δημιουργούν μια αστάθεια χρηματιστηριακά κατά την προεκλογική περίοδο. Η ιστορία των εκλογικών αναμετρήσεων τα τελευταία χρόνια δείχνει ότι η αγορά επικροτεί τις ισχυρές κυβερνήσεις καθώς η πολιτική αστάθεια θεωρείται επιζήμια για τα χρηματιστήρια ακόμα και σε εποχές λιγότερο κρίσιμες από τη σημερινή. Το αποτέλεσμα της Κυριακής μπορεί να καθορίσει τη χρηματιστηριακή πορεία όλου του Μαΐου και η παρατεταμένη αστάθεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα χαμηλά έτους, κοντά και στις 620 μονάδες».
Σύμφωνα με τον αναλυτή, "μια κίνηση μεταξύ 680 και 700 μονάδων είναι απόλυτα φυσιολογική για το διήμερο χωρίς να περιμένουμε κάποιες εκπλήξεις. Η ευρύτερη αναταραχή στην Ευρωζώνη είναι ένας παράγοντας που δυσκολεύει τις αποδόσεις και στην ελληνική αγορά. Η πιθανή κυβερνητική αλλαγή στη Γαλλία δημιουργεί ανησυχίες εν μέσω υποβαθμίσεων και πολύ υψηλών επιτοκίων στην Ισπανία".
Τους οικονομικούς κινδύνους που ενέχουν οι εθνικές εκλογές αναλύει με έκθεση της με τίτλο «Greek elections: Be woried, Be very woried» (Ελληνικές εκλογές: Να ανησυχείτε, να ανησυχείτε πολύ) η UBS. Ο οίκος αναφέρει επίσης ότι τα χρήματα του ελληνικού κράτους εξαντλούνται ταχύτατα και τονίζει ότι η όποια νέα κυβέρνηση «θα πρέπει να προχωρήσει σε περικοπές μέσα σε έναν μήνα». «Το ΔΝΤ τώρα παρακολουθεί τις καθυστερήσεις πληρωμών σε διάφορα υπουργεία. Ήδη καταγράφεται στενότητα στη ρευστότητα και αύξηση των καθυστερούμενων πληρωμών», αναφέρει η UBS και συμπληρώνει: «Μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα πρέπει να έχουν παρουσιαστεί τα αναλυτικά σχέδια δαπανών για το 2013 και το 2014. Την ίδια περίοδο θα παρουσιαστεί και η έκθεση της τρόικας». Επίσης, η τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων για επαναδιαπράγματευση πιθανόν να φέρει "πάγωμα" των δόσεων", σημειώνει ο ελβετικός οίκος.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr