Στα επίπεδα του περασμένου Ιανουαρίου που και αυτά παραπέμπουν σε χαμηλά 20 – 21 ετών, κινείται ο γενικός δείκτης του Χ.Α. Η αγορά διαμορφώνεται στα όρια των 690 μονάδων με την επόμενη στήριξη να βγαίνει στις 680 μονάδες και για τις τράπεζες στις 265 μονάδες. Οι νέες απώλειες τις αγοράς λαμβάνουν χώρα σε ένα άνυδρο περιβάλλον, χωρίς ρευστότητα και τζίρο και κυρίως χωρίς ενδιαφέρον.
Στην αγορά δραστηριοποιούνται κυρίως οι επαγγελματίες του χώρου που δεν είναι άλλοι από τους market makers που έχουν αναλάβει να καλλωπίζουν συγκεκριμένες μετοχές στο πλαίσιο συνεργασίας τους με τις εισηγμένες, καθώς και συνδεδεμένα με τις τράπεζες χαρτοφυλάκια.
Οι τράπεζες οδηγούνται σε νέα χαμηλά και μαζί τους μετοχές, όπως ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ. Ο ΟΤΕ υποχωρεί στα 2,44 ευρώ λόγω της φημολογίας περί εξόδου της μετοχής από τους δείκτες της Morgan Stanley στο τέλος Μαϊου και η ΔΕΗ, επειδή εμφανίζει αυξημένα κόστη λειτουργίας και ταυτόχρονα δεν είναι εύκολο ότι θα καταφέρει να βγει στις αγορές και να δανειστεί.
Η μετοχή βρίσκεται πολύ κοντά στα ιστορικά της χαμηλά , στα 2,53 ευρώ. Μεγάλη βουτιά κατά 5,755 σημειώνει η μετοχή του Τ.Τ., στα 0,37 ευρώ, η Πειραιώς υποχωρεί κατά 2,69%, στα 0,2530 ευρώ, στα χαμηλότερα επίπεδα πέντε μηνών, Coca Cola στα 14,68 ευρώ μετά την υποβάθμιση του outlook από την S&P, Εθνική 3,57%, στο 1,62 ευρώ και Eurobank 1,66%, στα 0,59 ευρώ. Μικρή αναλαμπή για τον ΟΠΑΠ , στα 6,82 ευρώ.
Τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα στην Ελλάδα και τη Γαλλία με αφορμή τις καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της Ευρώπης και του ευρώ εκλογές της ερχόμενης Κυριακής. Όλα μοιάζουν να έχουν παγώσει και το Χ.Α. να μη νοεί να συνέλθει εδώ και τρεις μήνες κλείνοντας σε αρνητικό πρόσημο και εξανεμίζοντας τα αρχικά κέρδη της χρονιάς μόλις στο 3,9%.
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι επενδυτές πολύ δύσκολα το επόμενο διάστημα και μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες ή και μετά, αν τα αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν πολιτική αστάθεια θα πάρουν περαιτέρω ρίσκο στο Χ.Α. Οι κινήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι πολύ περιορισμένες και πραγματοποιούνται κυρίως από τους επαγγελματίες, τους market makers ή τα χαρτοφυλάκια εκείνα που σχετίζονται με τον τραπεζικό κλάδο.
Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι τα προβλήματα για τις τράπεζες όχι απλά συνεχίζονται, αλλά θα έχουν και συνέχεια για πολλούς μήνες, ίσως και να διαρκέσουν μέχρι τέλος του χρόνου, αφού η κυβέρνηση Παπαδήμου φαίνεται ότι δυσαρέστησε την τρόικα σε ό,τι έχει να κάνει με το χειρισμό του προβλήματος μεταθέτοντας για μετά τις εκλογές τις οριστικές αποφάσεις.
Όπως είναι γνωστό εκκρεμούν οι συγκεκριμένοι όροι επανακεφαλαιοποίησης, τη στιγμή που οι δανειστές δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται ως προς το αν οι τράπεζες θα κρατικοποιηθούν ή θα παραμένινουν στον ιδιωτικό τομέα, αρκεί να βελτιώσουν τους δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας και ν' αρχίσουν να παρέχουν ρευστότητα στην αγορά.
Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Xρηματιστηριακή κ. Μ. Χατζηδάκης σημειώνει σε σχόλιό του πως, «στην τελική ευθεία για τις εθνικές εκλογές βρίσκεται πλέον η χώρα με το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας να επικεντρώνεται στις λεπτομέριες υλοποίησης του οικονομικού προγράμματος των κομμάτων αλλά και σε ενδεχόμενες μετεκλογικές συμμαχίες και συσχετισμούς δυνάμεων.
Το μίγμα επιχειρηματικών νέων παραμένει αδύναμο με την αναβλητικότητα να είναι σταθερά το βασικό χαρακτηριστικό σε αποφάσεις που αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις και τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Η στασιμότητα στο συγκεκριμένο μέτωπο αποτυπώνεται και στην εγχώρια αγορά καθώς η καθήλωση των τζίρων κάτω από τα 20 εκ. ευρώ αποδίδεται περισσότερο στην έλλειψη ουσιωδών εξελίξεων».
Ξένοι οίκοι
Ως εβδομάδα που θα τη θυμόμαστε για πολλά χρόνια χαρακτηρίζει αυτήν που διανύουμε η Morgan Stanley, θεωρώντας ότι οι επόμενες μέρες θα έχουν κάτι ξεχωριστό, ενώ ο συνδυασμός των γεγονότων δεν έχει ξανασυμβεί, αλλά ούτε και αναμένεται να ξανασυμβεί στο άμεσο μέλλον. "Θα δούμε κρίσιμα εταιρικά αποτελέσματα, σημαντικές συνεδριάσεις Κεντρικών Τραπεζών, και... ναι... εκλογές που μπορεί να επηρεάσουν ολόκληρο τον πλανήτη", γράφει χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, στην Ιταλία διεξάγονται Περιφερειακές εκλογές, οι οποίες θα αποδειχτούν ένα κρίσιμο τεστ για την Κυβέρνηση Monti, και αν αυτή καταφέρει να περάσει τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις που έχει στο πρόγραμμα της.
Ανάμεσα στις τρεις Χώρες (Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία), είναι πιθανό να δούμε αύξηση της δυσαρέσκειας έναντι του υφιστάμενου status quo, με αποτέλεσμα να υπάρξει νέα κλιμάκωση της Ευρωπαϊκής κρίσης, καταλήγει η Morgan Stanley.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τη UBS, συγκρίνοντας τις εκδόσεις ομολόγων των τελευταίων δύο ετών με το 2012, βλέπουμε ότι τα Κράτη Μέλη της Ευρωζώνης δεν έχουν καταφέρει να αντλήσουν από την Αγορά τα κεφάλαια που είχαν αντλήσει τα δύο προηγούμενα έτη.
Οι Αγορές, και πιο συγκεκριμένα οι θεσμικοί επενδυτές, βρίσκονται ακόμη αρνητικά διακείμενοι έναντι των Κυβερνήσεων, κάτι που σύμφωνα με την UBS προοιωνίζει μετάδοση της κρίσης και νέα κορύφωση πιθανότατα το Καλοκαίρι.
Οι Τράπεζες με τη μεγαλύτερη χρήση κεφαλαίων είναι σχεδόν αποκλεισμένες από την Αγορά, με τους αναλυτές της Ελβετικής Τράπεζας, να θεωρούν μάλιστα ότι είναι και οι πρώτες υποψήφιες για "σορτάρισμα", όταν αυτό ξαναεπιτραπεί από τις Επιτροπές Κεφαλαιαγοράς του αντίστοιχου Κράτους.
Το συμπέρασμα της UBS είναι ότι αναμένει ακόμη μία παρέμβαση της ΕΚΤ τις επόμενες εβδομάδες, ή και μήνες, ώστε να παράσχει στο σύστημα μεγαλύτερη ρευστότητα. Η κλιμάκωση της κρίσης στην Ισπανία, σε συνδυασμό με την ενίσχυση του διαλόγου για την αναδιάρθρωση του Τραπεζικού Συστήματος, είναι αμφίβολο αν θα αφήσει τους επενδυτές να δώσουν χρόνο στους πολιτικούς για ακόμη μία λύση.
Το τεχνικό κομμάτι μοιραία δεν παρουσίασε ιδιαίτερη διαφοροποίηση σε σχέση με τα δεδομένα της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς οι περιορισμένες διακυμάνσεις δεν αφήνουν πολλά περιθώρια άλλων ερμηνειών.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr