Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η οικονομία της Ισπανίας, ξαναμπήκε σε φάση ύφεσης, με την κρίση χρέους και τα μετρα λιτότητας να έχουν χωρίς αμφιβολία πλέον, γονατίσει την οικονομία της χώρας, και οι αναλυτές φοβούνται ότι τα στοιχεία για το ΑΕΠ της ευρωζώνης τα οποία θα ανακοινωθούν στις 15 Μαίου, θα δείξουν ότι ολόκληρη η περιοχή του ευρώ ξαναμπήκε και αυτή σε φάση ύφεσης.
Αντίθετα, η αμερικάνικη οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, αν και με έναν πιο αργό ρυθμό λόγω της απομόχλευσης στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, όπως σημειώνει ο Lee Hardman, οικονομολόγος της Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ.
Όπως εξηγεί ο Lee, ενώ η αμερικάνικη οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται έστω και με μέτριους ρυθμούς, συνεχίζει να υπεραποδίδει έναντι της Ευρώπης, η οποία είναι ήδη σε ύφεση ή είναι πολύ κοντά στο να μπει σε ύφεση, με το πραγματικό ΑΕΠ στις ΗΠΑ να διαμορφώνεται τώρα περίπου 1,3% υψηλότερα από την προ της κρίσης κορυφή του, την στιγμή που σε Βρετανία, ευρωζώνη και Ιαπωνία, το ΑΕΠ διαμορφώνεται 4,3%, 2,4% και 3,6% κάτω από την προ της κρίσης κορυφή του.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες μόλις τώρα έχουν αρχίσει να αλλάζουν την ρητορική τους και στρέφονται προς την ανάγκη ώθησης της ανάπτυξης, οδηγούμενοι από τους «κουρασμένους» από τη λιτότητα εκλεγμένους πολιτικούς και από τις αγορές οι οποίες είναι ιδιαίτερα νευρικές στον φαύλο κύκλο που έχει δημιουργηθεί, αυτόν της συρρίκνωσης της οικονομίας από την σκληρή δημοσιονομική εφαρμογή.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της ING, James Knightley, το εγχώριο story στις ΗΠΑ παραμένει εξαιρετικά καλό, με την οικονομία να δημιουργεί θέσεις εργασίας και οι εταιρείς να έχουν αρκετή ρευστότητα την οποία θα την τροφοδοτήσουν στο σύστημα.
Επίσης, η ζήτηση του ιδιωτικού τομέα έχιε αυξηθεί σημαντικά, η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 2,9% και οι ιδιωτικές επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 6%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των ΗΠΑ. Στην Ευρώπη, αντίθετα, η ύφεση έχει ήδη αρχίσει να αφήνει τα πρώτα της σημάδια, και αυτό θα είναι καταστροφικό για τις εξαγωγές.
Ο Mike Lenhoff, στρατηγικός αναλυτής στην Brewin Dolphin, υπογραμμίζει ότι οι προσπάθειες της Fed για ώθηση της οικονομίας όταν χτύπησε η κρίση – όπως οι δύο γύροι ποσοτικής χαλάρωσης και η προθυμία της κεντρικής τράπεζας να αφήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ για πολύ διάστημα – τώρα δείχνουν αποτελέσματα αφού φαίνονται ξεκάθαρα στην κερδοφορία των εταιρειών, η οποία αυξάνεται σε νέα ιστορικά υψηλά. Όπως τονίζει πολύ χαρακτηριστικά, σήμερα, σε μία περίοδο τόσο σοβαρής κρίσης, πουθενά στον κόσμο, σε καμία άλλη οικονομία, δεν βλέπουμε τόσο εντυπωσιακές επιδόσεις.
Και αυτό περνάει και στην χρηματιστηριακή αγορά. Καμία άλλη ώριμη, μεγάλη αγορά του κόσμου δεν έχει καλύτερες αποδόσεις στην διάρκεια των risk-on / risk-off φάσεων τα τελευταία χρόνια, όπως έχει ο δείκτης S&P 500. Όχι μόνο υπεραποδίδει σε δύσκολες εποχές όπως η σημερινή, αλλά σημείωσε και νέο υψηλό της μετά-της-χρηματοπιστωτικής-κρίσης περιόδου, κάτι το οποίο καμία άλλη ώριμη αγορά δεν το έχει καταφέρει.
Με την εταιρική κερδοφορία σε νέα υψηλά και με την ανάπτυξη του ΑΕΠ να ξανακερδίζει momentum, φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να μην καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα ότι η δημιουργία νέων θεσεων εργασίας θα ενταθεί, επισημαίνει Lenhoff. Όπως προσθέτει, η Fed έχει δεσμευθεί στην ανάπτυξη και γνωρίζει πολύ καλά τον κίνδυνο στις προοπτικές της οικονομίας από τα προβλήματα στις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές.
Όπως επισημαίνει και ο Knightley της ING, αν και για τις ΗΠΑ ένας τρίτος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης δεν φαίνεται πιθανός, αυτή τη στιγμή η Ευρώπη είναι αυτή που χρειάζεται ανάλογο stimulus.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr