Σε προεκλογικό πάγο έχουν μπει ως γνωστόν οι εξελίξεις για τα μεγάλα ενεργεία project αποκρατικοποιήσεων, όμως επιτελείς και σύμβουλοι από το περιβάλλον των εμπλεκόμενων εταιρειών θεωρούν πως οι εξελίξεις μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, αλλά και την ολοκλήρωση της τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης, θα είναι άμεσες και σημαντικές.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, υψηλόβαθμο στέλεχος με συμμετοχή στις διαδικασίες αποκρατικοποίησης αλλά και διερευνητικών επαφών με τους υποψήφιους επενδυτές αναφέρει πως στο δεύτερο εξάμηνο και αναλόγως με τις επιλογές που θα γίνουν για την αποκρατικοποίηση των δύο εταιρειών, θα ανακοινωθούν σημαντικές εξελίξεις που αφορούν την ενεργειακή στρατηγική της χώρας.
Δεν απέκλειε μάλιστα project που θεωρούνταν «παγωμένα» να αναθερμανθούν έναντι άλλων που θεωρούνται αυτή τη στιγμή ενεργά. Σε αυτό το μήκος κύματος μπορεί κανείς να τοποθετήσει τις αναφορές τόσο του προέδρου της ΝΔ όσο και του επίτροπου της Κομισιόν για ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις που θα εξυπηρετούν την ενεργειακή στρατηγική της χώρας.
ΔΕΗ
Σε ό,τι αφορά στη ΔΕΗ, κάθε συνεδρίαση στο ΧΑ αποδεικνύει πως το βαρέλι...δεν έχει πάτο (έχει κατρακυλήσει κάτω από τα 2,5 ευρώ), με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή αποτίμηση της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της χώρας στα 600 εκατ.ευρώ να είναι φτηνότερη από την αξία κατασκευής μιας σύγχρονης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής...
Αν μάλιστα το ελληνικό δημόσιο πουλούσε αύριο ολόκληρη τη συμμετοχή του (51,49%) δεν θα έπιανε ούτε 300 εκατ. ευρώ. Λιγότερο από ένα χρόνο πριν η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ ξεπερνούσε κατά πολύ το 1 δις. ευρώ. Συγκρινόμενη μάλιστα με άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρισμού, ειδικά της Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης, η ΔΕΗ έχει μακράν τις χαμηλότερες επιδόσεις από πλευράς κερδοφορίας και χρηματιστηριακής αξίας. Για παράδειγμα στα τέλη Μαρτίου, η χρηματιστηριακή αξία της πορτογαλικής EDP (έχει πλέον πουληθεί σε Κινέζους) ήταν 8 δισ. ευρώ, της αυστριακής Verbund (7,9 δισ. ευρώ), και της ιταλικής Edison 4,5 δισ. ευρώ.
Περιγράφοντας τις θέσεις της ΝΔ για την οικονομική πολιτική, και αναφερόμενος στα ενεργειακά, ο κ. Σαμαράς άφησε σαφείς υπόνοιες ότι θα τηρήσει διαφορετική γραμμή από την τωρινή κυβέρνηση στο θέμα της πώλησης των τεσσάρων μονάδων, που έχει συμφωνηθεί με την Κομισιόν. Ανάλογη αναφορά, με λιγότερο σαφή τόνο, δεν παρέλειψε να κάνει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ.Βενιζέλος.
Σχολιάζοντας τις αναφορές των πολιτικών αρχηγών για τη ΔΕΗ, κύκλοι της αγοράς δεν αποκλείουν - αναλόγως φυσικά και των ποσοστών που θα προκύψουν για τη ΝΔ από τις εκλογές- η νέα αυτή πολιτική να προβλέπει είτε προσωρινό πάγωμα, είτε ακόμη και αναθεώρηση των όσων έχει συμφωνήσει η σημερινή κυβέρνηση με την Κομισιόν για το σπάσιμο του μονοπωλίου στο λιγνίτη μέσω της πώλησης μονάδων.
Έτσι, δεν αποκλείουν επαναφορά στο τραπέζι του σεναρίου να ανοίξουν νέα λιγνιτορυχεία, αν και διερετώνται αν υπό τις παρούσες συνθήκες ευτελισμού της ΔΕΗ η αλλαγή αυτή είναι δυνατόν να αλλάξει τις ισορροπίες και να αποτρέψει την πώληση μονάδων.
Σε ό,τι αφορά το θέμα του διαγωνισμού των σεισμικών ερευνών, σε πρόσφατη συνέντευξη ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Παπακωσταντίνου ανέφερε ότι το ΥΠΕΚΑ θα είναι σε θέση να ανακοινώσει τα αποτελέσματα σε διάστημα 10 έως 15 ημερών, «ωστόσο έχει αποφασιστεί από κοινού με τον Πρωθυπουργό οι ανακοινώσεις να γίνουν από την επόμενη κυβέρνηση».
Η αναφορά αυτή δείχνει πως, εφόσον δεν υπάρξουν δραματικές εκπλήξεις στο θέμα τις εκλογής της νέας κυβέρνησης, δεν αναμένονται αλλαγές στον στρατηγικό σχεδιασμό για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες. Όπως χαρακτηριστικά ανάφερε ο πρόεδρος της ΝΔ κ.Σαμαράς σε πρόσφατη ομιλία του, εξηγώντας τη σημασία της έρευνας υδρογονανθράκων για την ενεργειακή πολιτική της χώρας, «και η Ευρώπη μας χρειάζεται, γιατί οι μόνες ευρωπαϊκές πηγές ενέργειας είναι αυτές που ήδη ανακαλύφθηκαν ή πιθανολογούνται στο θαλάσσιο χώρο της Κύπρου και της Ελλάδας».
«Όταν μιλήσαμε για την προτεραιότητα να ανακηρυχθεί η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας, η ΑΟΖ, ώστε να αποκαλυφθούν τα ενεργειακά μας αποθέματα, κάποιοι αμφισβήτησαν ότι υπάρχουν τέτοια αποθέματα.», ανέφερε για το θέμα της ΑΟΖ. «Τώρα έρχονται ξένοι οργανισμοί και κάνουν συνέδρια στην Ελλάδα για τον ενεργειακό της πλούτο. Κι όμως, ακόμα ΑΟΖ δεν έχουμε ανακηρύξει».
Δ.Κώτσος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr