Σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal, ο Φ.Σαχινίδης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο προσαρμογών στο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης.
Ερωτηθείς αν οι πιστωτές της Ελλάδας εξετάζουν τροποποίηση του προγράμματος για να διευκολύνουν την ανάπτυξη, ο υπουργός απάντησε: «Δεδομένου ότι η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία του προγράμματος, μπορεί να εξετασθούν (τέτοιες) προσαρμογές στο μέλλον».
Ο κ. Σαχινίδης αναφέρθηκε στη μεγάλη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 6,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ που πέτυχε η Ελλάδα την τελευταία διετία, η οποία, όπως σημείωσε, είναι χωρίς προηγούμενο στην ευρωζώνη, καθώς και στην ακόμη μεγαλύτερη μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος που ανήλθε σε 8,2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.
Όπως εκτίμησε, «αν η προσαρμογή ήταν λιγότερο απότομη, η επίπτωση στην ανάπτυξη θα ήταν μικρότερη και στο μέλλον μία λίγο μακρύτερη δημοσιονομική προσαρμογή θα μπορούσε να έχει μικρότερη επίπτωση στην ανάπτυξη, αλλά αυτό θα απαιτούσε περισσότερη χρηματοδότηση που δεν είναι διαθέσιμη».
Για το λόγο αυτό, δεσμεύθηκε, «η Ελλάδα θα κάνει ότι απαιτείται, όπως έδειξε την τελευταία διετία, για να διασφαλίσει ότι θα πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, όπως συμφωνήθηκαν».
Σε άλλες ερωτήσεις αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και την προοπτική τους μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, καθώς επίσης και για το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως το δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής προβλέπει χρηματοδότηση έως 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα και πρόσθεσε πως «εργαζόμαστε πολύ στενά με την τρόικα για να ολοκληρώσουμε τις λεπτομέρειες της διάρθρωσης και της αλληλουχίας του σχεδίου της ανακεφαλαιοποίησης».
«Μετά την εφαρμογή του σχεδίου, θεωρούμε ότι θα έχουμε έναν τομέα με ισχυρές τράπεζες, ο οποίος θα προσφέρει τη ρευστότητα που έχει μεγάλη ανάγκη η πραγματική οικονομία», εκτίμησε για να συμπληρώσει στη συνέχεια: «Από τη δική μας οπτική, οι συγχωνεύσεις των τραπεζών είναι ένα πολύ σημαντικό μέσο για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη του (τραπεζικού) τομέα.
Ο κάτοχος των μετοχών που θα έχει το κράτος στον τραπεζικό τομέα είναι το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), οι κανόνες διακυβέρνησης του οποίου υπαγορεύουν ρητά την ανεξαρτησία του από την κυβέρνηση. Εξαρτάται από το ΤΧΣ, όχι από τη σημερινή ή τη μελλοντική κυβέρνηση, να αποφασίσει με ποιον τρόπο θα παίξει καλύτερα τον ρόλο του ως μετόχου. Η Τράπεζα της Ελλάδος και το ΤΧΣ εξετάζουν εναλλακτικές επιλογές για την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ως τμήμα των ευρύτερων εξελίξεων στον τραπεζικό τομέα».
Ερωτηθείς τέλος, αν θα ήταν προτιμότερο η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά την 6η Μαΐου, να έχει ως επικεφαλής της έναν τεχνοκράτη, όπως ο σημερινός πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο κ. Σαχινίδης εξέφρασε την άποψη ότι ο πρωθυπουργός της χώρας πρέπεει να είναι ένας εκλεγμένος πολιτικός που θέλει και έχει την ικανότητα να πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις που θα οδηγήσουν τη χώρα έξω από την κρίση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr