Στα 19,6 δισ. ευρώ -9,1% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος- εκτιμάται το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης για το έτος 2011, ενώ το ενοποιημένο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης ανήλθε στα 355,6 δισ. ευρώ -165,3% επί του ΑΕΠ- όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Σαχινίδης: «Έχουμε καταφέρει πολλά, πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια»
Από την Ουάσινγκτον όπου βρίσκεται, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως « Η απόσταση που έχει διανύσει η χώρα από το έλλειμμα του 2009 ειναι μεγάλη.Σύντομα θα έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα.»
Φίλιππος Σαχινίδης ανέφερε ακόμα ότι «Η συνέχιση της δημοσιονομικής προσπάθειας, ειδικά μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων, που αφαιρεί μεγάλο ύψος τόκων από τις δαπάνες του κράτους, δεν αποτελεί μόνον ανάγκη προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίσηαλλά και θα δικαιώσει τις θυσίες και τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι Έλληνες πολίτες κατά την τελευταία διετία».
Μείωση ελλειμμάτων στην Ευρωζώνη
Σημαντική μείωση στον μέσο όρο των ελλειμμάτων στην Ευρωζώνη διαπιστώνει η Eurostat. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, οι χώρες της ευρωζώνης κατέγραψαν το 2011 κατά μέσο όρο έλλειμμα της τάξεως του 4,1% του ΑΕΠ. Η μείωση είναι σαφής από το 6,2% του 2010, ενώ αντιθέτως το χρέος αυξήθηκε κατά μέσο όρο, στο 87,2% του ΑΕΠ από 85,3% του ΑΕΠ το 2010. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, το έλλειμμα μειώθηκε κατά μέσο όρο από 6.5% του ΑΕΠ στο 4.5%.
Για το 2011 πρωταθλήτρια από πλευράς ελλειμμάτων ήταν η Ιρλανδία με 13,1% του ΑΕΠ. Στην δεύτερη θέση βρίσκεται η Ελλάδα. Ακολουθεί η Βρετανία (8,3% του ΑΕΠ) και η Κύπρος, με 6,3% του ΑΕΠ. Τα μικρότερα ελλείμματα καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (0,6% του ΑΕΠ) και στη Γερμανία (1% του ΑΕΠ). Τρεις χώρες, Ουγγαρία, Εσθονία και Σουηδία, κατέγραψαν πλεόνασμα.
Η Eurostat επιβεβαίωσε επίσης ότι το έλλειμμα της Ισπανίας διαμορφώθηκε στο 8,5% του ΑΕΠ. Για την Ιταλία το έλλειμμα υπολογίζεται στο 3,9% του ΑΕΠ και για την Πορτογαλία στο 4,7% του ΑΕΠ.
Ως προς το δημόσιο χρέος, 14 χώρες ανακοίνωσαν ποσοστό μεγαλύτερο του 60% του ΑΕΠ: Ελλάδα, Ιταλία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ουγγαρία, Αυστρία, Μάλτα, Κύπρος, Ισπανία και Ολλανδία. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης των "27" το δημόσιο χρέος αυξήθηκε από 80.0% του ΑΕΠ σε 82.5% του ΑΕΠ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr