Χθες ξεκίνησε από μηδενική βάση, ο κοινωνικός διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές, με τους εργαζόμενους να είναι αντιμέτωποι με μειώσεις μισθών για πρώτη φορά τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Τόσο η πλευρά της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ από την πλευρά των εργοδοτών, όσο και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας που εκπροσωπεί τους περίπου 400.000 μισθωτούς στο τομέα του εμπορίου, προσέρχονται στον διάλογο αναγνωρίζοντας ότι παίζουν το τελευταίο τους χαρτί ώστε να παραμείνει ζωντανός ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων και να μην καταρρεύσει υπό το βάρος της απορρύθμισης και των κανιβαλιστικών διαθέσεων που επικρατούν στην αγορά εργασίας, με την διαρκώς αυξανόμενη χρήση των ατομικών συμβάσεων.
Οι μεγάλοι εργοδότες του λιανικού εμπορίου (οι εταιρείες μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος) έχουν υπογράψει από τις αρχές Ιανουαρίου συλλογική σύμβαση, η οποία πρακτικά κρατά «παγωμένους» για φέτος τους κατώτατους μισθούς στα επίπεδα του 2009.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η επίσημη πρόταση που «έριξαν» χθες οι εργοδότες (ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ) είναι η υπογραφή νέας σύμβασης η οποία θα προβλέπει την μείωση των βασικών μισθών σε ποσοστό από 8% μέχρι 11% («π.χ. στα 815 ευρώ μεικτά του 2008, από τα 918 ευρώ σήμερα» όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης.
«Αντίδωρο» θα είναι η διασφάλιση του 13ου-14ου μισθού, των βασικών επιδομάτων και η υπόσχεση ότι οι εμπορικές επιχειρήσεις θα «προστατεύουν» εργασιακά δικαιώματα που ενδέχεται να απειληθούν στο κοντινό μέλλον, όπως οι ημέρες των αδειών, οι υπερωριακές αμοιβές, οι μειώσεις των αποζημιώσεων και του χρόνου προειδοποίησης απόλυσης κ.ά.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων από την πλευρά τους, δεν εξέφρασαν συγκεκριμένη αντιπρόταση και όλα δείχνουν ότι στο διάστημα του επόμενου μήνα που έχουν μπροστά τους για να συζητήσουν με τους εκπροσώπους των εργοδοτών, θα διεκδικήσουν μικρότερο ποσοστό μείωσης των κατώτατων μισθών και ισχυρές διασφαλίσεις ότι οι εργοδότες θα τιμήσουν αυτή τη φορά την υπογραφή τους.
Το κύρος άλλωστε μιας νέας συλλογικής σύμβασης θα είναι και το στοιχείο που θα κρίνει την πρακτική εφαρμογή της, ώστε να μην έχει την τύχη της σημερινής κλαδικής σύμβασης η οποία προέβλεπε αυξήσεις 1,6% αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
Στο πλαίσιο αυτό συζητούνται προτάσεις που φτάνουν μέχρι και την ειδική «σήμανση» όσων επιχειρήσεων συμφωνήσουν να την εφαρμόσουν, ώστε να λειτουργήσει ως κίνητρο για τους καταναλωτές για να τις «επιβραβεύουν».
Θα είναι η πρώτη χρονιά εδώ και δεκαετίες που θα υπογραφεί κλαδική σύμβαση στο εμπόριο για μειώσεις στους κατώτατους μισθούς.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο μικτός βασικός μισθός των εμποροϋπαλλήλων αυξήθηκε κατά 74% μεταξύ 2000 και 2009 (από τα 518,57 ευρώ στα 903,67 ευρώ οπότε και «πάγωσε») ενώ οι ετήσιες ονομαστικές αποδοχές (12 μισθοί) αυξήθηκαν το ίδιο διάστημα κατά 63%, από τα 6.414,2 ευρώ στα 10.499,8 ευρώ το 2009. Φυσικά, το ποσοστό αύξησης των πραγματικών αποδοχών ήταν κατά πολύ χαμηλότερο των ονομαστικών αυξήσεων, λόγω του πληθωρισμού.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr