Ορθά κοφτά διεμήνυσαν οι Βρυξέλλες διά του πλέον επίσημου τρόπου, την έκθεση δηλαδή που παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο της Κομισιόν κ.Μπαρόζο πως φρέσκο χρήμα, ή οποιαδήποτε μορφής νέα βοήθεια δεν πρόκειται να υπάρξει.
Με αυτά τα δεδομένα, οι εμπεριογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν βάζουν ούτε προεκλογικά στον πάγο τις πιέσεις για τις υπάρχουσες πιθανές πηγές άντλησης εσόδων, δηλαδή το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και την αναμόρφωση του φορολικού συστήματος που θα προκύψει από τη νέα κυβέρνηση με το Φορολογικό του Ιουνίου.
Από το μεν πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων επιβεβαιώνεται ο στόχος για άντληση εσόδων ύψους 19 δισ. ευρώ (ενώ δεν έχει ακυρωθεί ο μακροπρόθεσμος στόχος για έσοδα 50 δισ.ευρώ), ενώ πρωταρχικός στόχος αποτελεί η πληγή των φορολογικών εσόδων.
ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Πριν τις εκλογές θα κάνουν την πρώτη τους επίσκεψη στην Αθήνα οι Ευρωπαίοι για να εποπτεύσουν την πιστή εφαρμογή του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων, που αφορά στις επιχειρήσεις ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και την ολοκλήρωση της μελέτης για την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου.
Οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θέλουν να διαβεβαιώσουν πως δε θα υπάρξουν τα οποιαδήποτε πολιτικής ή άλλης χροιάς προσκόμματα σε αποκρατικοποιήσεις.
Παράλληλα επιθυμούν να εξετάσουν το ζήτημα των κρατικών ενισχύσεων προκειμένου το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων να
υλοποιηθεί σε πλήρη συμμόρφωση με τις κοινοτικές επιταγές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, θέτοντας στο μικροσκόπιο τον ΟΠΑΠ και την προίκα
του, τις συμφωνίες με το δημόσιο για την επέκταση του μονοπωλίου κατά 10 χρόνια, έως το 2030, όσο και με την απόκτηση της άδειας εκμετάλλευσης για τα "φρουτάκια".
Βάσει των χρονοδιαγραμμάτων, η διενέργεια του διαγωνισμού για τον ΟΠΑΠ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του δεύτερου τριμήνου του έτους, η πώληση στο τρίτο τρίμηνο και η είσπραξη του αντιτίμου στο τέταρτο. Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ έχει τοποθετηθεί για το δεύτερο τρίμηνο.
Πέραν αυτών και με βάση τις επιταγές του μνημονίου η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να διορθώσει τις νομικές και τεχνικές ανεπάρκειες, να επισπεύσει τον χωροταξικό σχεδιασμό και να εκδώσει τις άδειες που απαιτούνται για ακίνητα περιουσιακά στοιχεία.
Παράλληλα, καλείται να διαμορφώσει νέες πολιτικές σχετικά με τη χρήση των περιουσιακών στοιχείων (π.χ. πολεοδομία, σπα, γκολφ, REITS) ή να συστήσει νέες ρυθμιστικές Αρχές (π.χ. για νερό, λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητοδρόμους).
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
Η Κομισιόν εντείνει τις πιέσεις για την υιοθέτηση των προτάσεων της που αφορούν το νέο φορολογικό σύστημα, καθώς οι αλλαγές αναμένεται να οριστικοποιηθούν και παρουσιαστούν με τη μορφή προσχεδίου νόμου πριν τις εκλογές.
Η πίεση για τα έσοδα που φυλλορροούν και "καλλωπίζονται" προς ώρας από τα κοινοτικά κονδύλια είναι δεδομένη, ενώ οι δανειστές της χώρας απαιτούν και έμπρακτη επικύρωση της δέσμευσης ότι οι εκλογές δεν θα επηρεάσουν τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτός από το αίτημα για απλοποίηση του ελληνικού φορολογικού συστήματος, μέσω του επανασχεδιασμού των άμεσων και έμμεσων φόρων, της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και της κατάργησης των φοροαπαλλαγών ζητά από τη χώρα μας να προβεί στην άμεση επιστροφή 700 εκατ. ευρώ ΦΠΑ που οφείλει το ελληνικό δημόσιο σε εξαγωγικές επιχειρήσεις.
Η Κομισιόν θέλει παράλληλα να πιέσει να βρεθεί λύση στα τεχνικά ζητήματα που αφορούν τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στα ακίνητα.Ήδη ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως οι αλλαγές και η ενοποίηση των φόρων σε έναν ενιαίο ΦΑΠ πιθανόν να καθυστερήσουν ένα έτος, ενώ και η προσαρμογή των αντικειμενικών στις αγοραίες τιμές συναντά τεχνικές δυσκολίες με ορατό το ενδεχόμενο ενός πρώτου "lifting" μέσω μιας δοκιμαστικής τράπεζας τιμών.
Ο λόγος είναι πως σε αρκετές περιοχές η αντικειμενική αξία υπερβαίνει ήδη την εμπορική λόγω της κρίσης στην κτηματαγορά, με αποτέλεσμα να είναι τεχνικά ανέφικτη η κατάρτιση ορθολογικών κριτηρίων μέχρι την κατάθεση του νέου φορολογικού τον Ιούνιο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr