Ήταν στραβό το κλίμα... Μάλλον, η τελευταία δουλειά που είχε αναλάβει να φέρει σε πέρας η κυβέρνηση Παπαδήμου, δηλαδή η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μετατίθεται για μετά τις εκλογές και από την επόμενη, αν προκύψει, κυβέρνηση. Η ανασφάλεια στην αγορά είναι μεγάλη, όταν την Παρασκευή, δηλαδή αύριο, πρόκειται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των τραπεζών για την περασμένη χρήση και για τα οποία οι εκτιμήσεις είναι απογοητευτικές.
Στην καλύτερη περίπτωση, οι χρηματιστές προεξοφλούν ότι οι τράπεζες θα εμφανίσουν ζημιές ζημιές πάνω από 15 δισ. ευρώ. Αυτό και μόνο προκαλεί οργή στην αγορά που θέλει το συντομότερο δυνατό να πληροφορηθεί το πως θα εφαρμοστεί στην πράξη το ΤΧΣ, θέτοντας σε ομηρεία το Χρηματιστήριο που παραπαίει. Ήδη, η αγορά βρίσκεται σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα. Αν επιβεβαιωθούν οι άσχημες προβλέψεις αναλυτών και χρηματιστών για την εικόνα που θα παρουσιάσουυν την Παρασκευή οι τράπεζες, θα πρέπει να αναμένεται κλείσιμο κάτω από τις 700 μονάδες.
Και αν στη συνέχεια οι τράπεζες ανακοινώσουν αυξήσεις κεφαλαίου σε ακόμα χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, τα νέα χαμηλά του γενικού δείκτη βρίσκονται πολύ κοντά. Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 713,92 μονάδες και με απώλειες 1,75%, κλείνοντας πολύ κοντά στα χαμηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα (712 μον.).
Άσχημα, επίσης, ήταν τα νέα και από το εξωτερικό. Η Ισπανία εξακολουθεί να δανείζεται με αλμυρά επιτόκια και η Moody's απείλησε με υποβάθμιση τη Γαλλία, κάνοντας πολλούς αναλυτές του ξένου Τύπου να θεωρούν ότι σκοπίμως διατυπώθηκε η απειλή αυτή προεκλογικά.
Ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε με πτώση 6,74%, στις 286 μονάδες. Πτώση 12,825 για την Alpha, με κλείσιμο στο 1,02 ευρώ και όγκο 4,8 εκατ. τεμαχίων, 10,30% υποχώρησε η Πειραιώς, στα 0,27 ευρώ και όγκο 2,6 εκατ. τεμαχίων, 10,26% υποχώρησε η Eurobank, στα 0,63 ευρώ και 2,5 εκατ. τεμάχια και κατά 5,385 υποχώρησε η ΕΤΕ, στο 1,76 ευρώ και συναλλαγές 2,8 εκατ. τεμαχίων.
Ιστορικά χαμηλά και πάλι για τη ΔΕΗ, που υποχώρησε κατά 4,90%, στα 2,72 ευρώ, στα 3,02 ευρώ έκλεισε η μετοχή του ΟΤΕ, άνω του 2% οι απώλειες για τον Μυτιληναίο, στα 2,69 ευρώ, σε αντίθεση με την ΜΕΤΚΑ που έκλεισε με άνοδο 2%, στα 7,65 ευρώ, η οποία προηγείται σε κεφαλαιοποίηση από την μητρική εταιρεία του ομίλου. Οι συναλλαγές ήταν ιδιαίτερα χαμηλές, αγγίζοντας τα 27,1 εκατ. τεμάχια και χωρίς κανένα πακέτο.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr