Εξαιρετικά κρίσιμες θεωρούν οι αναλυτές τις εκλογές στην Ελλάδα, την ώρα που σε εξέλιξη παραμένουν τα ζητήματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και των μεταρρυθμίσεων, ώστε να μην πέσει στο κενό η ιστορικής διαστάσεως αναδιάρθρωση χρέους που συντελέστηκε τις προηγούμενες εβδομάδες. Πλήθος αναλυτών έχει θέσει στο μικροσκόπιο το ελληνικό εκλογικό σύστημα, τις δυνάμεις που κονταροχτυπιούνται, τις δημοσκοπήσεις και το λαϊκό αίσθημα, σε μία προσπάθεια να εκτιμήσουν την επόμενη μέρα.
Η Goldman Sachs θεωρεί απίθανη θεωρεί μια ριζική αλλαγή στην ελληνική πολιτική σκηνή μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, στη νέα έκθεση της για την επόμενη μέρα των εκλογών, καθώς ο εκλογικός νόμος, ο κατακερματισμός της αντιπολίτευσης και τα λάθη πιθανοτήτων στις δημοσκοπήσεις δεν θα επιτρέψουν στην ανάδυση ασταθών πολιτικών δυνάμεων.
Σύμφωνα με την Goldman αμέσως μετά τις εκλογές, οι επενδυτές πρέπει να εστιάσουν σε τρία σημεία, για να διαπιστώσουν εάν η νέα κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει στο νέο πρόγραμμα:
-Αν η νέα κυβέρνηση συνασπισμού διαθέτει άνετη πλειοψηφία. Αυτό σημαίνει πάνω από 160 έδρες
-Τα μέλη της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να είναι έμπειρα, με ισχυρό τεχνικό υπόβαθρο, μεταρρυθμιστική νοοτροπία και αξιοπιστία
-Οι στόχοι του προγράμματος της νέας κυβέρνησης (θα ανακοινωθούν κατά τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης) πρέπει να είναι συγκεκριμένοι και όχι να δημιουργούν πεδία της σύγκρουσης με το τρέχον πρόγραμμα προσαρμογής που πρόσφατα ψηφίστηκε.
Μεγάλο ρίσκο θεωρεί και η Nomura τις εκλογές στην Ελλάδα, τονίζοντας πως αν και μια τεχνοκρατική κυβέρνηση αλά Monti μπορεί να μοιάζει ιδανική επιλογή, «η πολιτική πραγματικότητα της Ελλάδας δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για μια τέτοια έκβαση».
Η Nomura υπογραμμίζει την ανομοιογένεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ενώ εκτιμά ότι η πιο πιθανή έκβαση των εκλογών θα είναι να υπάρξει μια μετέωρη Βουλή.
Μετά από αυτό, αναμένει τη δημιουργία μιας κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, ή τουλάχιστον μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η οποία θα έχει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στα περισσότερα νομοσχέδια που αφορούν το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας.
Παράλληλα, εκτιμά ότι η πιθανότητα μιας παρατεταμένης περιόδου πολιτικής αστάθειας είναι χαμηλή (με βάση τα ποσοστά που καταλαμβάνουν τώρα στις δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία) και θεωρεί ότι η πιθανότητα να κυριαρχήσουν στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας ακραία αριστερά κόμματα μετά από τις εκλογές, «είναι ακόμη χαμηλότερη».
Εξίσου κρίσιμη διαδικασία με το PSI χαρακτηρίζει η Deutsche Bank τις επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα, σε έκθεσή της με ημερομηνία 30 Μαρτίου. Όπως αναφέρει, «η επιτυχία των εκλογών που θα οδηγήσουν σε μία σταθερή κυβέρνηση, αποτελούν προϋπόθεση για να δημιουργηθεί μία αποδοτική σχέση με την Ευρώπη και να μπουν τα θεμέλια της νέας δανειακής σύμβασης της Ελλάδας».
Σύμφωνα με την Deutsche Bank, οι εκλογές που θα διεξαχθούν τις επόμενες εβδομάδες θα έχουν θετική έκβαση, ωστόσο, οι αναλυτές θεωρούν ότι «οι προθέσεις των Ελλήνων ψηφοφόρων είναι πολύ δύσκολο να ερμηνευθούν, λόγω της ρευστής πολιτικής κατάστασης».
Όπως σημειώνει η Deutsche Bank, «εκκρεμεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ενώ η κυβέρνηση που θα προκύψει πρέπει να λάβει μέτρα της τάξης του 5,5% του ΑΕΠ μέχρι τον Ιούνιο», προβλέποντας ότι η Ελλάδα «θα περάσει ένα δύσκολο καλοκαίρι».
Για τους αναλυτές της Deutsche Bank το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που θα προκύψει από τις εκλογές, θα είναι η συνεργασία μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, καθώς θεωρούν «απίθανο ένα από τα δύο κόμματα να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση». Εκτιμούν, επίσης, ότι τα δύο κόμματα μαζί θα συγκεντρώσουν 38%-41% για να λάβουν πάνω από 150 έδρες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr