Σε τρεις άξονες οριοθετεί την πολιτική του ο ΟΤΕ, προκειμένου να κερδίσει το στοίχημα της αναχρηματοδότησης των δανείων του και της ανάκαμψης. Το τρίπτυχο αυτό αποτελείται από την περικοπή του κόστους εργασίας, την πώληση assets, αρχής γενομένης από τον δορυφόρο Hellas Sat και ενδεχομένως και θυγατρικών και τη διάθεση στην αγορά ανταγωνιστικών νέων προϊόντων, με τιμές χαμηλότερες εως και 25% σε σχέση με τις σημερινές, όπως τα νέα πακέτα Double Play που κατατέθηκαν προς έγκριση από την ΕΕΤΤ. Τα δάνεια που ανέρχονται για το 2012 στα 763 εκατ. ευρώ, ενώ το 2013 ο Οργανισμός καλείται να αναχρηματοδοτήσει δάνεια 894 εκατ. ευρώ και ομόλογα ύψους 1,24 δισ. ευρώ, δημιουργούν ασφυκτική πίεση στην εταιρία.
Η μετοχή
Απαντώντας στην εντός του Μαρτίου καθίζηση της μετοχής του Οργανισμού στα ιστορικά χαμηλά των 2,2 ευρώ, το χαρτί του ΟΤΕ καταγράφει εδώ και δύο εβδομάδες εντυπωσιακή πορεία στα ταμπλό που έχει φέρει την μετοχή κοντά στα 3 ευρώ. Χρηματιστηριακές πηγές μάλιστα αναφέρουν πως σημαντικό πακέτο μετοχών κατέληξε στα χέρια της Deutsche Telekom ή φίλιων funds.
Σημειώνεται πως η διοίκηση των Γερμανών δεν έχει αποκλείσει την έξοδο του ΟΤΕ από το ελληνικό χρηματιστήριο με δημόσια πρόταση, θέμα που πρώτο ανέδειξε το “R” και έφτασε στη Βουλή από τον βουλευτή της ΝΔ κ.Κεδίκογλου, αλλά και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία ανήγγειλε την πρόταση για αλλαγή του νόμου περί δημοσίων προτάσεων, ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα συγχώνευσης εισηγμένων με μη εισγμένες εταιρείες.
Η Citi σχολιάζει ότι οι μετοχές του Οργανισμού πιθανότατα θα επαναξιολογηθούν εάν ο ΟΤΕ προχωρήσει με επιτυχία στην αναχρηματοδότηση. «Θεωρούμε ότι η αγορά θα σταματήσει να προεξοφλεί επιθετικά την αξία των μετοχών του ΟΤΕ, όταν οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρήσουν σε ένα πιο λογικό επίπεδο», επισημαίνει η Citi. Οι αποδόσεις των ομολόγων του ΟΤΕ έχουν ξεκινήσει να υποχωρούν, αλλά σύμφωνα με τον οίκο θα καταγράψουν περαιτέρω πτωτική πορεία εάν και όταν ο ΟΤΕ ανακοινώσει μια επιτυχημένη χρηματοδότηση.
Περικοπές
Αναφορικά με τη «συνταγή» του ΟΤΕ για την μείωση του κόστους και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η διοίκηση θέτει τον στόχο για την εξοικονόμηση υψηλότερα από τα 160 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας, που έχει ήδη προαναγγελθεί, κάνοντας χρήση του νέου νόμου για κατάργηση επιδομάτων και ωριμάσεων. Χαρακτηριστική προς αυτή την κατεύθυνση είναι η δήλωση του πρόεδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ κ. Μιχάλη Τσαμάζ, στο πλαίσιο συνέντευξής του στο Reuters.
«Με βάση τον καινούργιο νόμο η μονιμότητα στον ΟΤΕ έχει αρθεί, οπότε συμφέρει το συνδικάτο να διατηρήσουμε τη συμφωνία, που έχουμε για τα επόμενα τρία χρόνια και να συμφωνήσουμε από κοινού σε περαιτέρω μειώσεις». Ο Οργανισμός σχεδιάζει ακόμη και πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, με την προϋπόθεση να διορθωθεί το φορολογικό καθεστώς των επιδομάτων για τις εθελούσιες και να δοθεί η δυνατότητα αυτασφάλισης στο ΤΑΠΟΤΕ.
Σύμφωνα με τον κ.Τσαμάζ, στόχος είναι το εργασιακό κόστος να μειωθεί σε βάθος τριετίας-τετραετίας από το 35% των εσόδων που βρίσκεται σήμερα στο 22%-23%. Η μείωση του λειτουργικού κόστους αποτελεί προυπόθεση για την μείωση και των τιμολογίων, καθώς ο Οργανισμός στοχεύει να μετακυλήσει πλήρως το όφελος στους πελάτες του. Αυτό θα επιτρέψει στον ΟΤΕ να γίνει πιο ανταγωνιστικός , να περιορίσει τις απώλειες πελατών, αλλά και την πτώση εσόδων, γεγονότα που αποδίδονται από την διοίκηση του ΟΤΕ περισσότερο στην πολιτική της ΕΕΤΤ παρά στην οικονομική κρίση.
Τιμές
Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρίας, οι ρυθμιζόμενες τιμές λιανικής του ΟΤΕ κυμαίνονται σε επίπεδα 50% υψηλότερα από αυτές των ανταγωνιστών, και 10-15% ψηλότερες απο αυτές των ηγετών της αγοράς και των εναλλακτικών στην Ευρώπη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται περίπου 100.000 συνδρομητές του ΟΤΕ κάθε τετράμηνο, και τα έσοδα του να «ματώνουν» καθώς τα δύο τρίτα εξ αυτών προέρχονται από την κινητή και σταθερή τηλεφωνία στην Ελλάδα.
Πωλήσεις περιουσίας
Αναφορικά με την πώληση assets, ο ΟΤΕ στο πλαίσιο των ενεργειών, που δρομολογεί, προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις αποπληρωμές χρέους για τα έτη 2012-2013, έχει ζητήσει ήδη έγκριση από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην πώληση του δορυφόρου Hellas Sat. Παράλληλα, αν αυτό δεν είναι αρκετό, ο Οργανισμός θα προχωρήσει στην πώληση ακόμη μίας θυγατρικής στα Βαλκάνια. Σύμφωνα με στελέχη του ΟΤΕ, μέσα στο πρώτο εξάμηνο θα έχει αποφασιστεί ποια θυγατρική θα πωληθεί.
Η τελική επιλογή θα γίνει με γνώμονα ποια εταιρεία δεν θα έχει απόδοση στο μέλλον και όχι με βάση τα σημερινά οικονομικά αποτελέσματα κάθε επένδυσης. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ κατά τη διάρκεια γενικής συνέλευσης του Οργανισμού την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφερε μάλιστα ότι η πώληση και άλλης θυγατρικής αποτελεί μονόδρομο. Όπως σχολιάζει σχετικά η Citigroup, εάν ο ΟΤΕ δεν καταφέρει να λάβει χρηματοδότηση, ή παράταση του χρόνου ωρίμανσης των δανείων του, ακόμη και τμήματα του βασικού κορμού των δραστηριοτήτων του όπως στη Βουλγαρία (αξίας 695 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της), θα μπορούσαν να τεθούν προς πώληση.
Η Citi θεωρεί πως ακόμη η ακριβής μορφή της αναχρηματοδότησης δεν έχει συμφωνηθεί. «Θεωρούμε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα ανταποκριθούν θετικά στην παράταση του χρόνου αποπληρωμής, με την προϋπόθεση ότι ο ΟΤΕ θα δημιουργήσει νέα δάνεια υπό την ελληνική νομοθεσία. Λόγω των προγραμμάτων τριετούς αναχρηματοδότησης από την ΕΚΤ, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα δάνεια του ΟΤΕ ως collateral για να αποκτήσουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ»
Δ.Κώτσος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr