Στην έκθεση αναφέρεται πως μετά την ολοκλήρωση του PSI πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει σχεδιασμός, να προωθηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο νέο Μνημόνιο και να επιλυθούν τα ζητήματα σχετικά με την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.
Ειδικά για τις τράπεζες αναφέρεται πως θα πρέπει να λειτουργήσουν ξανά ως αιμοδότες της οικονομικής δραστηριότητας και τονίζεται πως η αποκατάσταση της ομαλής τραπεζικής χρηματοδότησης της είναι το κρίσιμο ζητούμενο για την ανάκαμψη της οικονομίας.Αναφορικά με τις ζοφερές προβλέψεις του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία, η συρρίκνωση εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 5% το 2012, ενώ η ανεργία αναμένεται να ξεπεράσει το 20%. Διαβάστε εδώ ολόκληρη την έκθεση.
Όπως προκύπτει από την έκθεση του ΙΟΒΕ, τα οφέλη από το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, σε συνδυασμό με το νέο πακέτο χρηματοδότησης από τους εταίρους και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου φαίνεται να δημιουργούν προϋποθέσεις βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.
Ωστόσο οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για την επαλήθευση των υποθέσεων των διαφόρων σεναρίων εξακολουθούν να είναι μεγάλοι, λόγω της ευρύτερης ρευστότητας που επικρατεί στο οικονομικό περιβάλλον τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Παρόλα αυτά θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ερμηνεία των διαφόρων αναλύσεων για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους θα πρέπει να εστιάζεται στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών μακροχρόνια ώστε ο λόγος του χρέους / ΑΕΠ να εισέλθει σε μια μόνιμη και διατηρήσιμη πτωτική πορεία, παρά στη μυωπική προσήλωση σε συγκεκριμένα ποσοστά.
Λαμβάνοντας υπόψη και τη διεθνή εμπειρία, συνεχίζει το ΙΟΒΕ, θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία η ονομαστική μείωση του χρέους αλλά η δημιουργία προσδοκιών απόσβεσης και η ενίσχυση της ικανότητας της χώρας να μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Εναπόκειται επομένως στους αρμόδιους φορείς να ασκήσουν υπεύθυνη δημοσιονομική διαχείριση, προσηλωμένη στους συμφωνηθέντες στόχους και στα προδιαγεγραμμένα χρονοδιαγράμματα, και να ακολουθήσουν αναπτυξιακές πολιτικές τα επόμενα χρόνια, ώστε να εισέλθει το χρέος σε μια πτωτική διατηρήσιμη τροχιά, βελτιώνοντας – σε αντίθεση με ότι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια – τις προϋποθέσεις ευημερίας των επόμενων γενεών."
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr